Advertentie
Zuivelproducten zoals yoghurt en kwark kennen wij allemaal wel. Maar ken je kefir ook al? Wij vertellen je alles over dit ingrediënt en delen wat je ermee kunt maken, inclusief de lekkerste recepten natuurlijk.
Wat is kefir?
Je bent kefir misschien wel eens tegen gekomen in het zuivelschap want het wint de laatste jaren steeds meer terrein. Maar wat is kefir eigenlijk? Het is een drank op basis van een symbiotische cultuur van gisten en gezonde bacteriën in korrelvorm. Door het toevoegen van de gisten en bacteriën aan de melk, of water, gaat het fermenteren. Het resultaat is een verfrissende, koolzuurhoudende en licht alcoholische drank.
Wil je iedere week het weekmenu en de lekkerste recepten in je mailbox? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:
Melkkefir vs. waterkefir
Wanneer iemand het over kefir heeft, wordt meestal melkkefir bedoeld. Dit is de populairste variant van de drank. Maar kefir komt voor in twee vormen: bloemkoolachtige korrels voor in melk en kristalachtige korrels voor in water. Waterkefir voeg je samen met een zoetstof toe aan water om er een bruisende limonade van te maken. Elke suikervorm kan, behalve honing vanwege zijn antibacteriële werking. Want juist die bacteriën maken kefir zo gezond – het is een natuurlijke probiotica. De korrels kun je na de fermentatie zeven en opnieuw gebruiken. Zo brouw je er steeds nieuwe healthy drankjes mee, elke keer met nieuwe smaakmakers.
Hoe smaakt kefir?
De smaak van melkkefir is lichtzuur en fris en doet nog het meest denken aan karnemelk of drinkyoghurt. Doordat het koolzuur bevat is het lichtbruisend en heeft het drankje zijn geheel eigen smaak. Waterkefir doet eerder wat denken aan limonade en heeft hetzelfde prikkelende mondgevoel.
Waar koop je het?
Het is de laatste jaren steeds populairder geworden waardoor je het tegenwoordig in elke supermarkt wel kunt kopen. Je vindt de melkvariant in het zuivelschap, bij de andere gekoelde producten. Waterkefir is wat lastiger te vinden. Breng hiervoor een bezoek aan de natuurwinkel, bestel het online of ga gewoon zelf kefir maken.
Hoe vervang je kefir?
Melkkefir lijkt erg op yoghurt. Dit maakt drinkyoghurt dan ook de beste vervanger voor dit ingrediënt. Wel moet je er rekening mee houden dat de zuivelproducten natuurlijk wel wat van elkaar verschillen. Zo worden er voor yoghurt andere bacteriën gebruikt en bevat kefir, in tegenstelling tot yoghurt, ook gisten. Je kunt beide producten wel op dezelfde manier nuttigen en gebruiken.
Recepten met kefir
Limonade van waterkefir
Waterkefir is wat lastiger te vervangen en kun je dus, als je het nergens kunt vinden, het beste zelf maken. Dit recept laat je stap voor stap zien hoe je dat het beste doet.
Shafoot
Naast drinken kun je kefir ook heel goed verwerken in allerhande gerechten. Bijvoorbeeld in dit fantastische Jemenitische knapperige broodgerecht meets salade, genaamd shafoot.
Zachte courgette-knoflooksoep
Maar ook in bekendere gerechten zoals de klassieke courgettesoep doet het bruisende drankje het goed. Dat maakt de soep lekker fris en heerlijk om gekoeld te serveren.
Onze tips
Kombucha: wat is het en hoe maak je het?
Zelf kefir maken: tips en gezonde recepten
Geef je gezondheid een boost: 6x gezonde ingrediënten
3x gefermenteerde drankjes: gemberbug, kefir en kombucha
Verkoelende ingrediënten: dit kun je het beste eten bij warm weer
Met een smaakje: zomers infused water
Column van Raghenie: de Hindostaanse eetcultuur
Gnocchi koken: zo doe je dat
Zalm op de huid bakken: zo doe je dat
Mals stoofvlees maken: de lekkerste recepten en tips
Marieke Slettenhaar
Redacteur
Eet het liefst hartig en zoet door elkaar. Heeft geen bezwaar tegen eten in bed zolang het poffertjes zijn. Gruwelt van gekookte eieren maar bestelt altijd een avocadotoast met gepocheerd eitje. Geen smaakcombinatie is haar te gek.