Bereiding

Merijn Tol: “Die Jemenitische keuken is echt geweldig, en dat staat in sterk contrast met alle honger die daar nu geleden wordt. Maar soms gloort er een sprankje hoop in de grote wereldellende. Sinds een jaar doneer ik met een groep mensen geld aan een vergeten dorp in het zuiden van Jemen. Daisy Mohr, Midden-Oosten-correspondent voor NOS en goeie vriendin, maakte een hartverscheurende reportage over Samar, een meisje uit dat dorp. Onze actie is direct; een Jemenitische journalist zorgt met zijn team voor foodboxen en medische hulp. Inmiddels zijn we ook bezig met een project om de mensen in het dorp (die hun inkomsten kwijtraakten door de oorlog) hun eigen groente te laten verbouwen, want de grond is vruchtbaar. En met succes! Met journalist Ahmed gaan onze gesprekken geregeld van honger naar heerlijk. Net zo dubbel als deze vrolijke klinkende protestsong Today in Yemen van David Rovics, met een tekst die er niet om liegt. Misschien hoort dit verhaal niet thuis in een kookboek, maar misschien ook wel.”

  1. Snijd de pita’s in driehoeken en rooster ze onder de grill goudbruin.
  2. Meng de kefir, het komijn- en korianderzaad, de verse koriander, blaadjes van de munt, groene peper en wat zout en pureer fijn met de staafmixer. Klop of roer daarna de yoghurt er voorzichtig door (mix dat dus niet mee, anders wordt het mengsel te dun).
  3. Verdeel de pita over een schaal, sprenkel de groene yoghurt erover en verdeel de komkommer erover.
  4. Snijd het kapje van de tomaat en knijp de tomatenzaadjes boven de pita’s uit. Hak de rest van de tomaat fijn en verdeel er ook overheen.
  5. Bestrooi met de granaatappelpitjes. Besprenkel met olijfolie. Eet met lepels uit één kom! En vergeet Jemen niet.
Café Mazahar

Uit het boek:

Café Mazahar
€34,99