Foodies 08/2024
Ga voor Grieks!
Foodies Ga voor Grieks
Beste chef van 2023

Dit is de beste chef van 2024 volgens Gault&Millau

Profielfoto van BasBas Erkens

Advertentie

Op maandag 5 februari lanceerde Gault&Millau de nieuwe restaurantgids voor 2024. Naast de gids werden ook hun felbegeerde awards uitgereikt, waaronder de award voor beste chef van 2024.

Gault&Millau: de beste chef van 2024

Jaarlijks organiseert Gault&Millau een evenement waarbij ze hun nieuwe gids lanceren. Daarnaast reiken ze diverse awards uit, waaronder de award voor de beste chef van 2024. Dit jaar strijken ze neer in Tivoli Vredenburg, in samenwerking met Gemeente Utrecht. Godfried van der Lugt – directeur van Gault&Millau Nederland – maakte de winnaars één voor één bekend tijdens de feestelijke uitreiking.

Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & nieuwtjes ontvangen in je mail? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Wat is het verschil tussen Michelin en Gault&Millau?

Je kent vast wel de felbegeerde de sterren van Michelin voor restaurants. Deze organisatie brengt jaarlijks een gids uit met diverse restaurants die worden beoordeeld aan de hand van sterren.

Eén ster is een restaurant met niet zomaar een goede keuken, maar een die eruit springt in vergelijking met restaurants uit dezelfde categorie. Daarnaast staat één ster voor een uitzonderlijke prijs/kwaliteitverhouding.

Twee sterren krijgt een restaurant pas als deze een verfijnde keuken heeft die een omweg waard is. Vaak hebben ze er bijzondere specialiteiten en wijnen. De prijzen zijn vaak aan de maat, maar hiervoor mag je dan wel ongekende kwaliteit verwachten.

Drie sterren is het hoogst haalbare bij Michelin. Dit betekent dat het restaurant een uitzonderlijke keuken heeft die een reis waard is, buitengewoon en heerlijk eten in combinatie met beroemde wijnen, perfecte bediening én een stijlvol interieur. Kortom, alle elementen voor een culinaire beleving zijn aanwezig.

Gault&Millau lanceert ook jaarlijks een gids met de beste restaurants. Ze beoordelen iets anders dan Michelin. Zo krijgen restaurants bij Gault&Millau punten in plaats van sterren. Het maximaal aantal te behalen punten is 20. In hun gids staan alleen restaurants die meer dan 12 punten behaalden. Gault&Millau kijkt meer naar details zoals de garing van de gerechten, de ontvangst, de adviezen op het gebied van wijn en of de chef ook zelf aanwezig is.

Awarduitreiking en gids

Tijdens de gidslancering van Gault&Millau vindt ook de uitreiking van de awards plaats. Hier wordt onder andere de beste chef van 2024 bekend gemaakt. Wil je altijd de laatste informatie bij de hand hebben? Sinds kort kun je de app van Gault&Millau downloaden, zo ben je altijd als eerste op de hoogte.

logo gault millau

De beste chef van 2024

Op maandag 5 februari werden diverse awards uitgereikt, waaronder de award voor de beste chef van 2024. In 2020 won chef Soenil Bahadoer van Restaurant de Lindehof deze prestigieuze prijs, in 2021 was er in verband met Covid19 geen uitreiking. In 2022 won chef Syrco Bakker van restaurant Pure C in Cadzand nog de felbegeerde award en in 2023 ontving chef Jan Sobecki van Tribeca in Heeze de prijs.

De award voor de beste chef van 2024 werd uitgereikt aan chef Emile van der Staak van De Nieuwe Winkel in Nijmegen.

Wouter Kik ontving de award voor de beste jonge topchef van 2024. Hij geeft leiding aan de keuken van restaurant Codium in Goes.

De beste ontdekking van 2024

Naast de award voor de beste chef van 2024 werden er nog veel meer awards uitgereikt. Restaurant Holsterhof in Posterholt kreeg de award voor de beste ontdekking van 2024, absoluut de moeite waard om langs te gaan dus.

Groenten in de spotlight: beste groenterestaurant

Restaurant Flore in Amsterdam ontving dit jaar de award voor het beste groenterestaurant. Hier eet je zeer verfijnde groentegerechten, van klassiek tot experimenteel met ingrediënten van kleine biologische producenten uit de omgeving. Met slechts elf tafels zul je ver van tevoren moeten reserveren als je hier een plekje wil bemachtigen.

Lees ook:

Profielfoto van

Bas Erkens

Redacteur

Eet alles wat los en vast zit. Slaat nooit een maaltijd over. Vindt koude pasta en pizza hét beste ontbijt ter wereld. Kaas is volgens hem het mooiste product ooit. Dipt zijn chips in salsa, maar danst het ook.

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!