Het BBQ-seizoen is begonnen: lees hier alle tips & tricks
Advertentie
BBQ tips & tricks
Om een vliegende start te maken geven we je in dit artikel de nodige BBQ tips & tricks over de keuze van de juiste BBQ, handige accessoires, tips voor het schoonmaken van je BBQ én delen we ook een aantal recepten om op de BBQ te bereiden.
Tips voor het kopen van een BBQ
Barbecues bestaan er in allerlei soorten. Je kunt allereerst kiezen voor kolen, gas of elektrisch. Het voordeel van gas en elektrisch is dat het makkelijk en ook snel werkt. Je draait het gas open of zet de barbecue aan en hij is warm en de temperatuur is vrij makkelijk zelf te regelen. Echter wijkt de smaak van je gerecht niet af van wanneer je het in je keuken bereidt. Wil je een meer authentieke BBQ-ervaring? Overweeg dan barbecueën op houtskool, waarbij je met vuur, gloeiendhete kolen en rook toch net iets meer beleving creëert.
Kies je voor een houtskoolbarbecue, dan dienen opnieuw een aantal opties zich aan. De kogelbarbecue bijvoorbeeld, herken je aan de kogelvormige deksel. Die zorgt ervoor dat je barbecue als een soort hetelucht oven werkt, waarbij de warmte door het deksel wordt vastgehouden, waar dat bij BBQ zonder deksel niet het geval is. Een BBQ-smoker is een apparaat waarbij je het vlees kunt roken en langzaam kunt garen zonder het direct boven de hittebron te plaatsen. Ideaal om een stuk vlees langzaam te laten garen. Tenslotte is er nog de kamado. Een ei-vormige, keramische barbecue die de kenmerken van de twee hiervoor genoemde soorten combineert. Het bekendste merk kamado is de Big Green Egg, die je waarschijnlijk wel kent.
Ontdek de mogelijkheden van de Big Green Egg
Big Green Egg, meer dan een BBQ?
Wij vinden van wel! Bij dit multifunctionele apparaat is namelijk de hele buitenkeuken in één toestel samengevat. Met de veelzijdige Big Green Egg kun je namelijk niet alleen grillen, maar ook bakken, stomen, wokken, roken, stoven en poffen! De Big Green Egg bestaat sinds 1974 en er zijn inmiddels 7 modellen, van Mini tot aan 2XL. Wist je trouwens dat er ook een app bestaat van Big Green Egg waar je culinaire inspiratie kunt vinden én de mogelijkheid wordt gegeven jouw skills te blijven verbeteren? Echt een aanrader voor de BBQ liefhebber.
BBQ benodigdheden
Om lekker buiten te kunnen koken zijn een aantal benodigdheden essentieel. Een goede tang om vlees of vis eenvoudig om te draaien, een vleesthermometer om te controleren of je vlees de juiste kerntemperatuur heeft bereikt en een bakkwast om marinade over vlees of vis te strijken. Gebruik je een houtskoolbarbecue? Dan heb je natuurlijk ook houtskool nodig. Belangrijk bij het kopen daarvan is dat er voldoende grote en kleine stukken tussen zitten en dat je de houtskool niet ruikt wanneer ze koud en ongebruikt zijn. Kies bijvoorbeeld voor de Big Green Egg houtskool, 100% natuurlijk, afkomstig van beuk en haagbeuk en met een extreem lange brandduur. Wil je pizza gaan bakken op je barbecue? Dan is een Baking Stone onmisbaar. Wij testten bijvoorbeeld hoe je pizza’s bakt op de Big Green Egg.
Direct en indirect grillen
Misschien heb je er wel eens van gehoord, direct en indirect grillen. Maar wat is precies het verschil? Direct grillen zegt het eigenlijk al: direct op het rooster. Het is één van de meest populaire kooktechnieken als het om BBQ’en gaat, zo ook op de Big Green Egg. Het geeft je vlees, vis, gevogelte of groente een heerlijke smaak, mooie buitenkant en sappige binnenkant. Bij indirect koken maak je van je BBQ een soort hetelucht oven. Bij de Big Green Egg gebruik je daarvoor de convEGGtor. Dat is een soort hitteschild, waarmee je gerechten heel eenvoudig een langere tijd op een bepaalde temperatuur gaart. Meer weten? Lees hier meer over indirect grillen.
Wil je iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief:
Schoonmaken
Ben je klaar? Dan is het belangrijk om je BBQ goed schoon te maken. Gebruik een staalborstel om vuile deeltjes van het rooster te verwijderen. Bij het gebruik van een kamado haal je zo nu en dan een sopje over het afgekoelde apparaat. Ben je benieuwd hoe je een Big Green Egg onderhoud? Dan vind je hier all do’s (en dont’s).
Nóg meer BBQ tips & tricks
Nog een aantal tips om mee af te sluiten:
- Ga je spiesjes bereiden en gebruik je houten stokjes? Week ze dan even in water, dat zorgt ervoor dat ze niet verbranden als je ze op het rooster legt.
- Vermijd vlammen: die zorgen ervoor dat je vlees, vis, kip of groente verbranden.
- Zet niet direct al het vlees en de vis buiten naast je BBQ. Bewaar het zo lang mogelijk in de koelkast en haal er porties uit net voordat het de BBQ op gaat. Zo kun je de producten die je niet gebruikt bewaren voor een volgende keer.
BBQ-recepten
Ben je enthousiast geworden om zelf met de BBQ aan de slag te gaan? Dat komt goed uit, wij zetten alvast de lekkerste recepten voor je op een rij.
Gegrilde mais met rokerige limoenboter
De rokerige limoenboter zorgt ervoor dat je absoluut je vingers wil aflikken bij deze gegrilde mais!
> naar het recept: gegrilde mais met rokerige limoenboter
De lekkerste marinades voor bij de BBQ
Met marinades kun je een stukje vlees, vis of kip nóg lekkerder maken. En zo’n marinade maak je heel eenvoudig zelf!
> naar de recepten: de lekkerste marinades voor bij de BBQ
Snacktrio van de Big Green Egg
Vrijdagmiddagborrel? Steek die BBQ maar vast aan. Met deze recepten zet je een heerlijke borrel op tafel.
> naar het recept: snacktrio van de Big Green Egg
Lees ook:
11x spiesjes van de BBQ
Vis op de bbq: de lekkerste recepten
Vega bbq: 15x de lekkerste vegetarische barbecue gerechten
Onze tips
Tefal x Jamie Oliver: De beste producten voor in jouw keuken
WIN: elke week een AIR braadpan van Tefal voor #stovember
NIEUW: Foodies Travel + win een culinaire reis!
Vers van de pers: Foodies’ kerstcover, Jamie Oliver-week en meer!
Jamie Oliver-week bij Foodies Magazine!
Kijktip: nieuw seizoen MasterChef Australië 2024
Dit is de nieuwe jury van Masterchef Australië
Daar is-ie dan: de cover van Het Grote Kerstnummer van Foodies
Anne Mebelder
Redacteur
Kan niet zonder koffie. Eet elke dag chocola. Lepelt in no time een pot pindakaas leeg. Is dol op croissants (ongeacht het tijdstip), moules frites en al het andere uit de Franse keuken. Ontbijt met taart. Loopt hard om meer te kunnen eten, of was het andersom?