Foodies 06/2024
Citytrip!
Cover van
smaken speurtocht

Vers van de pers: de leukste chocoladefabriek van het land, smaken speurtocht en meer!

Advertentie

Het nieuws in culiland stopt nooit. Van nieuwe producten in de supermarkt tot culinaire hotspots. Elke week zetten wij alles wat hip, hot & happening is op een rijtje. Pak er lekker een kopje koffie of thee bij en laat ons je bijpraten.

De leukste chocoladefabriek van het land!

De herfstvakantie staat alweer voor de deur. Hét moment om er natuurlijk op uit te gaan met je gezin. En wat is nou leuker dan een bezoek aan een heuse chocoladefabriek? In Het Zaans Museum vind je de Verkade Experience. Hier waan je je in een vroeg twintigste-eeuwse koekjes- en chocoladefabriek, waar de originele machines nog volop draaien en de geschiedenis van Verkade tot leven komt. Een toffe belevenis voor jong en ook oud!  De herfstvakantie is het perfecte moment om langs te gaan. Want dan (15 t/m 30 oktober 2022) vinden de jaarlijkse cacaoweken bij het Zaans Museum plaats. Kom jij een dagje werken in de leukste chocoladefabriek van Nederland? Misschien ontdek je wel jouw talenten als cacaobaas, choco-expert, koekjesinpakker of zelfs bonbon designer. Gelukkig mag je na al dat harde werken ook even proeven. Enthousiast? Je vindt meer informatie op de website van het Zaans Museum.

verkade chocoladefabriek

Wil je deze culi-nieuwtjes ook in je mailbox ontvangen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

De Grote Smaken Speurtocht

We hebben nog een leuke tip voor wie herfstvakantie heeft: doe mee met De Grote Smaken Speurtocht. De route is (gratis) te downloaden via deze link en kan je ook nog eens op eigen houtje ontdekken. In deze route neemt chef en (kinder)kookboekenauteur Samuel Levie je mee langs zijn favo adresjes, om te proeven en leren over smaak. Alle smaken komen voorbij: van zuur bij Kesbeke, zoet bij Tony’s Chocolonely en pittig bij Dumplings. De route is een makkelijke en leuke manier om kinderen meer te leren over waar ons eten vandaan komt en hoe producten worden gemaakt. Bij Ulmus en Dumplings kun je zo de keuken inkijken!

smaken speurtocht

De hutsbal

Weinig is er zo Hollands als borrelen met een bitterbal. Maar wist je dat het nog Nederlandser kan? Supermarktketen Aldi komt namelijk met een nieuw product: bitterballen gevuld met hutspot. Helemaal in het seizoen en op en top Hollands, toch? Je kunt de hutsbal nu bijvoorbeeld proeven op Utrecht Centraal, daar staat namelijk het Aldi Pieper Paradijs. Daarnaast zijn ze ook bij de Duitse vestigingen te koop. Liever zelf aan de slag? Dat kan ook:

> naar de bitterbal recepten

bitterballen recepten

Taste Trailblazer Experience

Laphroaig Single Malt Scotch Whisky presenteert met gepaste trots het initiatief Taste Trailblazers. Het wereldwijde concept is een viering en ook tegelijkertijd een ode aan alle culinaire pioniers; zij die grenzen verleggen op het gebied van smaak. Taste Trailblazers is geïnspireerd door de pioniers van Laphroaig; het eiland Islay aan de westkust van Schotland, waar de single malt nummer 1 op turf gestookte whisky is.

In Nederland heeft Laphroaig een speciale samenwerking ontwikkeld met boutique hotel The Unbound in Amsterdam. Hier kun je de Laphroaig Taste Trailblazer Experience zelf ervaren. Deze unieke plek staat bekend om zijn outdoor experience in de stad Amsterdam. De hoogwaardige keuken onder leiding van chef Nicolas Derrstroff, een pionier in het bereiden van groente en fruit op een experimentele wijze, en onder andere de eigen kruidentuin zijn voor Laphroaig de ingrediënten om hier de Taste Trailblazer Experience te organiseren.

De experience is een op Laphroaig geïnspireerd driegangendiner in het restaurant gecombineerd met een overnachting in één van de luxe cabins van The Unbound. Dit menu is speciaal ontwikkeld en samengesteld door de chefkok van The Unbound, Nicolas Derrstroff en Lewis Thomson, Laphroaig’s brand ambassador. De elementen zout, turf en vuur – kenmerkend voor Laphroaig – komen vanzelfsprekend terug in dit menu. Een unieke whisky en foodpairing.

Na het diner is er een mogelijkheid om bij het kampvuur marshmallows te roosteren en een glas whisky te drinken. Deze experience brengt je terug naar de natuur, maar wél in alle luxe. Een culinaire ervaring met vrienden om nooit te vergeten.

Een overnachting en een exclusief driegangenmenu geïnspireerd op Laphroaig voor twee personen kan geboekt worden vanaf € 182,50 per persoon. Dit is inclusief het Laphroaig Experience pakket bestaande uit een fles Laphroaig met 2 whiskyglazen en een unieke kit voor de Taste Trailblazer stories bij het kampvuur ’s avonds.

Laphroaig Unbound

Delicious Switch

Wist je dat er in Nederland jaarlijks miljarden kilo’s voedsel verloren gaan? Dat is natuurlijk hartstikke zonde. Want waarom zou je voedsel weggooien als je er ook wat lekkers mee kan maken? Daarom delen wij elke dinsdag de beste tips & tricks voor zo weinig mogelijk verspilling in je keuken. Zoek op ‘no waste’ en je vindt al deze artikelen. Wij vertellen je bijvoorbeeld wat je met geopende potjes uit je koelkastrestjes rijst en overrijpe bananen kunt maken.

Heb je de smaak te pakken en kan je wel wat extra inspiratie gebruiken? In het nieuwste kookboek Delicious Switch van de stichting Verspilling is Verrukkelijk delen inspirerende chefs en influencers hun verhalen en no waste recepten. Zo komt onze eigen Foodies-columnist Laura de Grave aan bod. Ook hebben Foodies Friends Nathalie & Kim van @rouxmagnl en de website Rouxmag.nl meegewerkt aan het boek met heerlijke content. Het boek Delicious Switch is verkrijgbaar voor 18,99 euro in de webshop van de stichting. De opbrengsten worden gebruikt om campagne te voeren tegen voedselverspilling en voor een duurzamer voedselsysteem.

Delicious Switch

Lees ook: Hierom moet je nooit augurkensap weggooien

Profielfoto van

Marieke Slettenhaar

Redacteur

Kan zich niet voorstellen dat mensen vergeten te eten. Zelf weet ze namelijk voor het slapen gaan al wat ze gaat ontbijten. Poffertjes zijn haar guilty pleasure. Lust bijna alles, behalve gekookte eieren. Toch is avocado toast met gepocheerd ei gek genoeg favoriet.

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!