Appelflappen maken

Verse appelflappen, net uit de oven én nog een beetje warm van binnen zijn het allerlekkerst. En zelf appelflappen maken is eigenlijk heel eenvoudig. Met diepvries (of koelvers) bladerdeeg, verse appels en veel specerijen. Mmm! Wij geven je een paar handige tips om zelf appelflappen te bakken.

Ook elke week gratis kooktips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Wat zijn de beste appels voor appelflappen?

Voor appelflappen kun je meerdere soorten appels gebruiken, zolang ze maar niet te sappig en zompig worden bij het bakken. Kies bijvoorbeeld voor een friszure, stevige appel zoals Jonagold of Elstar. Ook de Goudreinet werkt goed in een appelflap. Heb je appels over of zijn er een aantal wat beurs? Gooi ze niet weg! Dit maak je namelijk met overgebleven beurse appels.

Welk deeg gebruik je voor appelflappen?

Appelflappen worden meestal gemaakt met bladerdeeg. Zowel uit de diepvries of koelvers bladerdeeg (bijvoorbeeld van Tante Fanny) is geschikt. Gebruik je diepvriesdeeg? Haal de plakjes dan uit de vriezer om te ontdooien terwijl je de appels schilt en snijdt. Zo kun je meteen aan de slag als je appelvulling klaar is. Je kunt ook filodeeg gebruiken, wat je met wat gesmolten roomboter insmeert. Niet zo vet als bladerdeeg, maar minstens net zo knapperig.

Hoe kun je appelflappen het beste bewaren?

Wij kunnen het ons bijna niet voorstellen, maar heb je appelflappen over? Bewaar ze in een luchtdicht afgesloten trommel. Zo blijven ze ongeveer twee dagen goed. Laat ze eerst goed afkoelen voor je ze in een bak doet. Wil je ze langer bewaren? In de vriezer blijven ze zo’n drie maanden goed. Zorg er ook hierbij voor dat de appelflappen goed zijn afgekoeld voor je ze invriest.

Een krokante appelflap

Zo’n bewaarde appelflap kun je natuurlijk zo eten, maar hij is het lekkerst wanneer je hem in de oven even opwarmt. Doe dit vijf minuten in het midden van een op 225°C voorverwarmde oven. Zo wordt ‘ie weer lekker knapperig.

Appelflap recepten

Een klassieke, ouderwetse appelflap is altijd goed. Maar wil je eens variëren? Probeer dan één van deze heerlijke appelflap recepten!

Karamel-appelflappen

Appels en karamel, een gouden combinatie. Het filodeeg maakt hem zó lekker knapperig, dat je hem in één keer op wil eten!

> naar het recept: karamel-appelflappen

Karamel-appelflappen

Appel-honingflapjes met pistachekruim

Deze flappen krijgen een oosters tintje door de honing en het knapperige pistachekruim.

> naar recept: appel-honingflapjes met pistachekruim

Appel-honingflapjes met pistachekruim

Lees ook: