Foodies 05/2024
Dinner party
Foodies 5 Dinner party
perfecte rijst koken zonder rijstkoker

Perfecte rijst koken zonder rijstkoker? Zo doe je dat

Advertentie

Te droog, te nat, te kleverig of zelfs aangebrand. We hebben het allemaal al eens meegemaakt: je wilde rijst koken voor bij je favoriete curry of stoof, en het is mislukt. Geen zorgen, met onze tips gebeurt het je niet nog een keer en zet je voortaan de perfecte fluffy rijst op tafel.

Rijst koken

Het is waarschijnlijk helemaal niet jouw schuld als je rijst al je hele leven verkeerd kookt. Het pakje rijst zelf is meestal de boosdoener. De bereidingswijze die daarop staat vermeld, is niet bepaald de beste methode. De rijst niet wassen, teveel water en geen smaakmakers gebruiken, zoals de instructies vaak aangeven, leidt tot wellicht gare, maar kleverige, natte en smakeloze rijst. En dat wil je niet. Hoe kan dat beter? En hoe kan je rijst koken zonder rijstkoker? Met onze tips maak je zelf de perfecte rijst!

Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Hoeveel rijst per persoon?

Vind je het altijd lastig inschatten hoeveel rijst per persoon je moet aanhouden? Gebruik dan een koffiekopje als hulpmiddel. Een koppiekopje per persoon is een goede hoeveelheid voor het avondeten. Let op: dit is een andere hoeveelheid dan de Amerikaanse cups.

Hoelang rijst koken?

Hoelang je rijst moet koken, is afhankelijk van de rijstsoort die je gebruikt. Onze bereidingswijze voor de perfecte rijst werkt goed met gewone witte rijst, langgraanrijst, basmati of bijvoorbeeld jasmijnrijst. Deze rijst koken zonder rijstkoker is absoluut geen probleem. Het is niet geschikt voor het bereiden van snelkook-, zilvervlies-, risotto- rode,- of sushirijst, omdat deze om een specifieke methode vragen.

Rijst wassen voor het koken?

Het staat meestal helemaal niet op de verpakking dat je rijst eerst moet wassen, toch willen we je op het hart drukken om deze stap niet over te slaan. Zelfs niet als je haast hebt. Alleen al door goed de rijst te wassen wordt het resultaat veel beter. Je verwijdert namelijk het zetmeel dat anders voor een kleverig resultaat zorgt in plaats van lekker fluffy rijst. Dus tenzij je het fijn vindt dat alle rijst aan elkaar plakt tot één grote kleverige klodder, is onze tip nr. 1: rinse your rice, please. En ook het wassen moet goed gebeuren. In een zeef onder stromend water, zoals de meesten doen, is namelijk niet de beste manier. Veel beter is om de rijst in een kom met koud water te leggen en wat met je handen te roeren. Op die manier komt het zetmeel vrij. Giet het water af boven een fijne zeef, doe de rijst terug in de kom en herhaal 3-5 keer tot het water dat wegloopt helder is. Check!

Water

In tegenstelling tot de bereidingswijze op het pakje, kook je rijst niet in “ruim” water, maar altijd in “precies genoeg” water. Dit is wat natte, kleverige rijst van een perfect gekookte rijst onderscheidt en tevens de belangrijkste tip die we je vandaag mee willen geven. De truc is dat je de rijst na het koken niet afgiet maar dat alle water precies op het moment dat de rijst net gaar is, opgenomen is. Om dat goed te doen moet je dus precies genoeg water gebruiken, want met te weinig water wordt de rijst niet gaar en met te veel wordt niet alle water geabsorbeerd en eindig je met natte rijst.

Hoeveel water is precies genoeg? Dat is afhankelijk van de rijstsoort die je gebruikt, maar de vuistregel is 1,5 keer zoveel water als rijst. Dubbelcheck dit eventueel met de ouderwetse truc: de rijst moet één vingerkootje onder water zitten. Is je rijst toch te droog? Doe dan de volgende keer een scheutje meer. Te nat? Gebruik dan juist iets minder water. Je leert al snel wat de perfecte hoeveelheid is voor je favoriete rijstsoort.

Deksel op de pan

Om het kookproces niet te verstoren, is het belangrijk om de hele tijd het deksel op de pan te laten zitten. Zet het deksel op de pan onmiddellijk nadat de rijst begint te koken en haal hem pas eraf als je denkt dat de rijst gaar is. Dat is bij de meeste rijstsoorten na ca. 12 minuten.

Fornuis of oven

De perfecte rijst koken zonder rijstkoker? Maak de rijst bijvoorbeeld op het fornuis of in de oven. De keuze is helemaal aan jou. Als je voor het fornuis kiest, is het van belang dat je een pan met dikke bodem, een hoge rand en deksel gebruikt. Ook moet je het vuur niet te hoog zetten, anders verbrandt de rijst op de bodem of verdampt het water te snel, waardoor de rijst bovenop niet gaar wordt. Als je voor de ovenmethode kiest, moet je de oven voorverwarmen tot 180°C. Gebruik een ovenbestendige pan of ovenschaal (glas, keramiek of gietijzer) van het juiste formaat en met deksel. Het voordeel van de oven is dat de rijst op de bodem niet blootgesteld wordt aan directe hitte en dus niet aan kan branden. Als je echt voor foolproof wilt gaan, ga dan voor de ovenmethode, want op die manier kan het eigenlijk niet mislukken.

Rijst koken zonder rijstkoker: smaak

Een snuf zout is een absolute must als je rijst kookt, maar er zijn nog veel meer lekkere toevoegingen om je rijst naar een hoger level te tillen. Probeer je rijst eens in een lekkere bouillon in plaats van water te garen. Giet de kokende bouillon over de gewassen rijst en kook verder zoals met water. Gebruik dan minder of geen zout, want bouillon is meestal al zout genoeg. Ook is het heel lekker om eerst een basis te maken van gebakken ui, knoflook en specerijen. Bak in een klontje boter gesnipperde ui glazig, voeg dan wat fijngehakte knoflook en specerijen naar smaak toe (bijv. een snuf currypoeder, paprika, chili en komijnpoeder) en bak 1 minuut mee. Voeg nu de rijst en water of bouillon toe en gaar verder volgens de bereidingswijze.

Uitdampen

Als de rijst gaar is en alle water opgenomen is, moet je de rijst nog even laten uitdampen. Haal de pan met rijst van het vuur of uit de oven en laat nog 10 minuten met het deksel op de pan staan om goed uit te laten dampen.

Rijst koken: zo doe je dat

Wil je de perfecte rijst koken zonder rijstkoker? Hierbij de basismethode:

Voor 2-3 personen heb je nodig:

  • 1 kopje rijst (à ca. 200 ml inhoud)
  • 1,5 kopje heet water (of bouillon)
  • snuf zout
  1. Verwarm, wanneer je de oven gebruikt, de oven voor tot 180°C. Was de rijst goed. Leg de rijst in een kom met koud water, roer wat met je handen en giet af boven een fijne zeef. Herhaal 3-5 keer tot het water dat wegloopt helder is.
  2. In de oven: doe de rijst in een ovenbestendige pan of ovenschaal met deksel. Giet er kokend water (of bouillon) bij en roer er een snuf zout doorheen. Zet een deksel op de pan en laat de rijst 12 minuten in de oven garen of tot alle vocht geabsorbeerd is en de rijst gaar is. Op het fornuis: doe de rijst samen met kokend water (of bouillon) en een snuf zout in de pan en breng aan de kook. Zet een deksel op de pan en laat de rijst 12 minuten op laag vuur garen of tot alle vocht geabsorbeerd is en de rijst gaar is.
  3. Haal de pan van het vuur of uit de oven en laat met het deksel op de pan nog ca. 10 minuten staan om uit te dampen.

Recepten met rijst

Gelijk zin om aan de slag te gaan en rijst koken als een pro? Probeer eens één van onze heerlijke recepten met rijst:

Viscurry met kokos, tomaat en kerrieblad

Viscurry met kokos, tomaat en kerrieblad

Deze viscurry smaakt extra lekker door de kokos en het kerrieblad. Daarnaast staat ‘ie ook nog eens zo op tafel, mét gekookte rijst natuurlijk.

Naar het recept
Rijst met kip en kousenband

Rijst met kip en kousenband

Dit gerecht komt uit het boek van Shane Kluivert en staat volgens hem bij elk familiefeestje wel op tafel. Wij mochten proeven en begrijpen het helemaal!

Naar het recept
lekker door de week

Rijstsalade met geroosterde kurkumabloemkool

Met gekookte rijst kun je ook gemakkelijk een heerlijke rijstsalade maken. Zeker met geroosterde bloemkool zet je een voedzame én smaakvolle salade op tafel.

Naar het recept
poké bowl

Zalm-avocadopokébowl met rijst

Je ziet het haast overal wel op de menukaart staan: een pokébowl. Je kunt ze ook gemakkelijk zelf thuis maken, probeer maar eens met dit heerlijke recept.

Naar het recept
Profielfoto van

Martina Silbrníková

Kan moeilijk begrip opbrengen voor mensen die weinig lusten. Zelf lust ze namelijk alles, behalve grapefruit en tonic (ieuw, zo bitter!). Houdt van kluiven, no shame. Eet kilo’s boter en verafschuwt margarine. Vindt kaas met wijn het allerlekkerste toetje.

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!