Advertentie
Wat is een buddha bowl?
Je hebt ze vast wel eens voorbij zien komen op Instagram, want deze kommen vol lekkers zijn hartstikke fotogeniek! Maar wat is een buddha bowl eigenlijk? De bovenstaande afbeelding verraadt het al een beetje: het is een super kleurrijk gerecht met granen als basis. Voeg vervolgens je favoriete groenten, eiwitbronnen en een dressing toe en klaar is je gezonde maaltijd!
Er zijn geen regels verbonden aan een buddhabowl. Experimenteer er daarom op los en mix & match naar hartenlust om je favoriete combinatie te ontdekken. Krijg je al helemaal zin om aan de slag te gaan? Dat komt mooi uit, want met deze guide stel je jouw perfecte bowl samen in 5 simpele stappen.
Buddha bowl samenstellen: zo doe je dat
1. Kies je graan
De basis van je buddha bowl is een vezelrijk graan. Hoeveel graan je toevoegt, hangt af van jouw caloriebehoefte, maar als je ongeveer een kwart van je kom ermee kunt vullen zit je goed. Ga uit van 75 tot 125 gram (gekookt gewicht) per persoon. Wat kun je allemaal toevoegen? Wij hebben wel een paar suggesties voor je!
2. Voeg groenten toe
Misschien wel het leukste onderdeel van het samenstellen van je buddha bowl: het kiezen van de groenten! Je kunt hier helemaal losgaan, want er zijn geen regels. Het oog wil echter ook wat, dus zorg vooral voor kleur in je kom en ga voor verschillende bereidingswijzen voor een optimaal resultaat. Kies maar eens een aantal van je favorieten uit dit lijstje en zorg ervoor dat de groenten ongeveer een derde van je kom in beslag nemen:
- Rode kool
- Rucola
- Babyspinazie
- Geroosterde pompoen
- Miso-aubergine
- Zoete aardappel
- Broccoli
- Bloemkool
- Wortel
- Courgettespaghetti of gegrilde courgette
- Avocado
- Babymaiskolfjes
3. Eiwitten
Tijd voor wat eiwit! Je kunt zowel gaan voor plantaardige eiwitbronnen als voor kip of vis. De eiwitbronnen nemen ongeveer een kwart van je bowl in beslag.
- Peulvruchten naar keuze (denk aan bonen, linzen, geroosterde kikkererwten, etc.)
- Edamame
- Tofu
- Tempeh
- Gekookt ei
- Kip
- Kalkoen
- Zalm
- Makreel
- Garnalen
4. Toppings
Deze stap kun je overslaan als je een buddha bowl gaat samenstellen, maar doe dit vooral niet als je uit wil pakken. Met noten, zaden, (kiem)groenten en andere smaakmakers maak je er een feestje van en geef je de bowl net even wat extra’s. Denk aan:
- Kiemgroenten (bijv. alfalfa)
- Tuinkers
- Waterkers
- Ringetjes lente-ui
- Taugé
- Walnoten
- Amandelen
- Cashewnoten
- Hazelnoten
- Sesamzaad
- Pompoenpitten
- Zonnebloempitten
- Feta
- Verkruimelde nori
- Citroenrasp
- Verse kruiden
5. Dressing
We zijn alweer aangekomen bij de laatste stap van de buddha bowl samenstellen: de dressing. Voeg deze niet alleen aan het einde toe, maar ook tussendoor zodat er overal genoeg saus zit. Je kunt het uiteraard zo gek maken als je zelf wilt. Sommige foodies houden van een lichte, maar smaakvolle dressing en anderen voegen liever een flinke eetlepel hummus toe. Enkele favorieten zijn:
- Dressings op basis van sojasaus
- Dressings op basis van citroensap
- Tahindressing
- Honing-mosterddressing
- Yoghurtdressing
- Caesardressing
- Misodressing
- Avocadosaus
- Pesto
- Hummus
Liever eerst even proeven voor je zelf een buddha bowl gaat samenstellen? Maak dan deze versie met kurkumabloemkool!
Onze tips
WIN Foodies kerstcadeautjes: 3x borrelset van Bowls and Dishes
Getest: de beste worstenbroodjes uit de supermarkt
Getest: dit zijn de beste roomboter kerstkransjes
WIN Foodies kerstcadeautjes: airfryer van Princess
WIN Foodies kerstcadeautjes: 5x het kookboek ‘Van de plank’
Vers van de pers: food trends 2025, kerstvreugde en meer!
WIN Foodies kerstcadeautjes: 25x kerstbox van Gouda’s Glorie
WIN Foodies kerstcadeautjes: 3x kerstpakket van Vivi Oggi
Roxanne
Vindt de supermarkt de vervelendste plek op aarde. Kan geen recept maken zonder er haar eigen draai aan te geven – wat vaak resulteert in een totaal ander gerecht. Vindt een curry altijd een goed idee en gaat zo vaak mogelijk naar Kroatië voor cevapcici. Was webredacteur van 2019 tot 2021.