Foodies 06/2024
Citytrip!
Cover van
Brooklyn black-outtaart

Waarom jouw cake droog is en wat je eraan kunt doen

Advertentie

We krijgen regelmatig vragen van lezers die willen weten waarom hun cake of taart droog is. Het is natuurlijk ontzettend jammer als je harde werk aan een van onze recepten een resultaat oplevert wat tegenvalt. Met de volgende tips voorkom jij droge cake en hoef je dus niet een glas water bij iedere taartpunt te serveren.

Een droge cake, wat te doen?

Allereerst, het overkomt de beste. Hoeveel liefde en tijd je ook in een taart of cake stopt, soms valt het resultaat een beetje tegen. Stel; je haalt een droge cake uit de oven, wat te doen? Wij verzamelden de beste tips & tricks voor je!

Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

1. Droge cake: de juiste oventemperatuur

Als je je cake of biscuit bakt in de oven, verdampt er onvermijdelijk vocht uit het beslag. Logisch natuurlijk. Het klinkt misschien tegenstrijdig maar een te lage temperatuur zorgt voor een droger resultaat omdat je misschien wat langer zult bakken om het geheel op kleur en gaar te krijgen. Dit leidt ons meteen naar het volgende punt om een droge cake te voorkomen.

2. Baktijd

Zoals gezegd verdampt er vocht uit je beslag tijdens het bakken. Controleer altijd tijdens het bakken de gaarheid (bijvoorbeeld met de houten-prikkertest). De verleiding is er misschien om ‘voor de zekerheid’ de cake nog even in de oven te laten. Niet doen. Gaar is gaar en daarna bak je het beslag alleen maar nodeloos tot een droge cake.

3. Serveertemperatuur

De meeste taarten worden opgebouwd met cake (meer vet, minder lucht) of biscuit (meer ei, meer lucht). Vooropgesteld dat bijna alles beter smaakt als het niet ijskoud is, kan met name cake door het hoge vetgehalte nogal droog aandoen als hij uit de koelkast komt. Het vet in de cake stolt immers. Cakes met olie in plaats van boter blijven daarom sappiger dan mét boter. Maar de smaak van botercake is natuurlijk ongeëvenaard, dus zorg gewoon dat je de cake niet direct uit de koelkast serveert.

4. Tips tegen droge cake: tremperen

Dit wordt vooral gedaan bij taarten op biscuit-basis, maar het kan ook uitstekend bij cake. De gebakken en afgekoelde biscuit wordt besprenkeld met bijvoorbeeld likeur of een siroop. Staat het niet in het recept maar heb je toch het idee dat je biscuit of cake aan de droge kant is? Dan kun je dit tijdens het opbouwen van je taart alsnog doen. Gebruik een neutrale likeur of siroop, of gebruik er een die goed aansluit bij de smaak van de taart.

Brooklyn black-outtaart

Brooklyn black-outtaart

Het plaatje zegt genoeg: deze chocoladecake wil je maken!

Naar het recept
Yoghurt-straciatellacake met sinaasappel

Yoghurt-stracciatellacake met sinaasappel

De yoghurt in deze cake geeft hem een aangename zachte structuur, wat heel goed samengaat met de stukjes pure chocolade en sinaasappelzeste.

Naar het recept
Bloedsinaasappel-polentacake

Bloedsinaasappel-polentacake

Pas op: wanneer je deze bloedsinaasappel-polentacake geprobeerd hebt, wil je nooit meer een klassieke boerencake. Verslavend lekker!

Naar het recept
Profielfoto van

Willem van Santen

Chef & fotograag

Heeft geen grote bezwaren tegen ananas op pizza. Heeft wel grote bezwaren tegen kiwi en papaja. Als kok is hij klassiek Frans opgeleid, maar nu ontdekt hij al jaren recepten van over de hele wereld bij foodies magazine.

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!