Foodies 06/2024
City trip!
Cover van
Zeinab

Column van Zeinab: alles over het bakken van cakes

Profielfoto van RedactieRedactie

Advertentie

Je kent Zeinab vast van Heel Holland Bakt en haar prachtige taarten, deze maand schrijft ze wekelijks een column voor Foodies. Elke week behandelt ze een aantal van jullie vragen, van de basis tot aan alles over crèmes, vullingen en taarten. Deze week de tweede column van Zeinab, waarin ze alles vertelt over cakes.

Column van Zeinab: cakes

Ze stelt zichzelf graag voor: “Mijn naam is Zeinab (spreek je uit als Zeeneb) en ik ben 26 jaar. Ik woon in Nijmegen en ben afgelopen juni getrouwd met mijn lieve man Bram, die ironisch genoeg de achternaam Bakker heeft. Ik stond in de finale van Heel Holland Bakt, samen met Tom en Enzo. Daarnaast deel ik veel van mijn taarten en cakes op mijn accounts op Instagram en TikTok (@zeinabsbakery).”

“Op 20 september 2023 komt mijn eerste bakboek ‘Zoets van Zeinab‘ uit, het boek is ingedeeld in verschillende hoofdstukken. Denk bijvoorbeeld aan cakes, vullingen en how-to’s. Met behulp van dit bakboek kun je zelf je eigen spektakelstukken opbouwen, of één van de taarten bakken die in het laatste hoofdstuk aan bod komt. Kortom, oneindig veel bakplezier gegarandeerd!”

In aanloop naar de lancering van het boek deelt Zeinab de komende weken jullie meest gestelde bakvragen in vier columns, mét recept natuurlijk. Houd Foodies in de gaten op Instagram, stel je vragen en check elke maandag haar column!

Zoets van Zeinab

€ 29,99
zoets van zeinab

Vragen over cakes

Deze week beantwoordt Zeinab in haar tweede column alle vragen over cakes. Heb je haar eerste column gemist? Lees hier wat ze vertelt over basisbenodigdheden voor bij het bakken. Zeinab beantwoordt niet alleen de meest gestelde vragen, ze deelt ook één van haar favoriete recepten uit haar nieuwe boek.

Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Wanneer is mijn cake of biscuit gaar?

Zeinab legt uit: “Het beste kun je op de cake of biscuit duwen om te checken of deze gaar is. Veert deze terug? Dan is de cake gaar. Daarnaast kun je de gaarheid controleren met een satéprikker. Als deze droog uit de cake komt (of met een paar droge kruimels), kan de cake uit de oven. Komt de satéprikker met wat cakebeslag uit de cake? Bak de cake dan telkens vijf minuten extra, totdat deze wel gaar is. Vaak kun je ook zien dat een cake gaar is, doordat de buitenkant wat loskomt van de bakvorm in de oven.”

“Extra tip: open de deur van de oven nooit voordat minstens twee derde van de baktijd voorbij is. Zo voorkom je dat de cake inzakt door het temperatuurverschil. Ik raad zelfs aan om de oven pas na tachtig procent van de aangegeven baktijd in het recept te openen.”

Welke temperatuur moeten de ingrediënten hebben als ik begin met bakken?

Zeinab: “Zorg er altijd voor dat je ingrediënten op kamertemperatuur zijn, tenzij anders vermeld. Je zult zien dat het beslag zich vervolgens mooi homogeen kan mengen. Als de ingrediënten verschillende temperaturen hebben, kan het beslag gaan schiften wat vervolgens leidt tot een compacte en droge cake. Daarnaast klopt koude roomboter een stuk minder prettig op dan roomboter op kamertemperatuur. Vergeten om je ingrediënten op tijd uit de koelkast te halen? Geen probleem! Verwarm je roomboter of melk in intervallen van dertig seconden in de magnetron, tot deze niet meer koud aanvoelen.”

sfeerbeeld zeinab

Hoelang van tevoren kan ik cakes maken?

Zeinab: “Over het algemeen kun je maximaal twee dagen voor het vullen en decoreren cakes bakken. Na het vullen en decoreren is de taart dan vaak nog minstens drie dagen houdbaar. Als je de cake nog eerder bakt verkort je de uiteindelijke houdbaarheid van de taart, en dat is natuurlijk zonde. Wil je de cakes toch eerder bereiden? Vries ze dan in na het bakken. Als je de cake wil gebruiken voor een taart kun je het beste deze alvast in lagen snijden na het afkoelen, voor je deze invriest. Leg tussen elke laag een stuk bakpapier, zo vriezen ze niet tegen elkaar aan.”

“Verpak de cakes goed in plasticfolie en bewaar in de diepvries. Zo blijven de cakes circa twee maanden goed. Ga je aan de slag met de taart? Haal de cakes dan één uur voor het vullen en decoreren uit de diepvries. Dit maakt het overigens ook makkelijker om de taart op te bouwen; omdat de lagen nog licht bevroren zijn zal de crème sneller stollen en de cake minder snel verschuiven.”

Zoets van Zeinab

Zeinab: “In mijn bakboek ‘Zoets van Zeinab’ vind je in het tweede hoofdstuk maar liefst twintig recepten voor verschillende taartlagen. Je vindt hier niet alleen recepten voor cakes, maar ook recepten voor bladerdeeg, koek en schuim. De recepten in dit hoofdstuk lenen zich overigens niet alleen goed voor taarten, je kunt ze ook zo serveren bij een kopje thee.”

Recept van Zeinab voor vanillecake

Zeinab vertelt over haar recept: “Mijn favoriete recept uit dit hoofdstuk is het recept voor de vanillecake met een vleugje citroen. Niet alleen omdat dit dé perfecte basis is voor een stapeltaart, maar ook door de vier alternatieve smaken die er als tip bij staan. Zo kun je met één basisrecept allerlei kanten op, zonder het jezelf moeilijk te maken.

> naar het recept: vanillecake

vanillecake

Zoets van Zeinab

€ 29,99
zoets van zeinab

Lees ook:

Profielfoto van

Redactie

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!