
Column van Zeinab: cakes
Lees verder na de advertentie
Ze stelt zichzelf graag voor: “Mijn naam is Zeinab (spreek je uit als Zeeneb) en ik ben 26 jaar. Ik woon in Nijmegen en ben afgelopen juni getrouwd met mijn lieve man Bram, die ironisch genoeg de achternaam Bakker heeft. Ik stond in de finale van Heel Holland Bakt, samen met Tom en Enzo. Daarnaast deel ik veel van mijn taarten en cakes op mijn accounts op Instagram en TikTok (@zeinabsbakery).”
“Op 20 september 2023 komt mijn eerste bakboek ‘Zoets van Zeinab‘ uit, het boek is ingedeeld in verschillende hoofdstukken. Denk bijvoorbeeld aan cakes, vullingen en how-to’s. Met behulp van dit bakboek kun je zelf je eigen spektakelstukken opbouwen, of één van de taarten bakken die in het laatste hoofdstuk aan bod komt. Kortom, oneindig veel bakplezier gegarandeerd!”
In aanloop naar de lancering van het boek deelt Zeinab de komende weken jullie meest gestelde bakvragen in vier columns, mét recept natuurlijk. Houd Foodies in de gaten op Instagram, stel je vragen en check elke maandag haar column!
Tip!

Neem een abonnement op Foodies Magazine al vanaf 17,50

Vragen over cakes
Deze week beantwoordt Zeinab in haar tweede column alle vragen over cakes. Heb je haar eerste column gemist? Lees hier wat ze vertelt over basisbenodigdheden voor bij het bakken. Zeinab beantwoordt niet alleen de meest gestelde vragen, ze deelt ook één van haar favoriete recepten uit haar nieuwe boek.
Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:
Wanneer is mijn cake of biscuit gaar?
Zeinab legt uit: “Het beste kun je op de cake of biscuit duwen om te checken of deze gaar is. Veert deze terug? Dan is de cake gaar. Daarnaast kun je de gaarheid controleren met een satéprikker. Als deze droog uit de cake komt (of met een paar droge kruimels), kan de cake uit de oven. Komt de satéprikker met wat cakebeslag uit de cake? Bak de cake dan telkens vijf minuten extra, totdat deze wel gaar is. Vaak kun je ook zien dat een cake gaar is, doordat de buitenkant wat loskomt van de bakvorm in de oven.”
“Extra tip: open de deur van de oven nooit voordat minstens twee derde van de baktijd voorbij is. Zo voorkom je dat de cake inzakt door het temperatuurverschil. Ik raad zelfs aan om de oven pas na tachtig procent van de aangegeven baktijd in het recept te openen.”
Welke temperatuur moeten de ingrediënten hebben als ik begin met bakken?
Zeinab: “Zorg er altijd voor dat je ingrediënten op kamertemperatuur zijn, tenzij anders vermeld. Je zult zien dat het beslag zich vervolgens mooi homogeen kan mengen. Als de ingrediënten verschillende temperaturen hebben, kan het beslag gaan schiften wat vervolgens leidt tot een compacte en droge cake. Daarnaast klopt koude roomboter een stuk minder prettig op dan roomboter op kamertemperatuur. Vergeten om je ingrediënten op tijd uit de koelkast te halen? Geen probleem! Verwarm je roomboter of melk in intervallen van dertig seconden in de magnetron, tot deze niet meer koud aanvoelen.”

Hoelang van tevoren kan ik cakes maken?
Zeinab: “Over het algemeen kun je maximaal twee dagen voor het vullen en decoreren cakes bakken. Na het vullen en decoreren is de taart dan vaak nog minstens drie dagen houdbaar. Als je de cake nog eerder bakt verkort je de uiteindelijke houdbaarheid van de taart, en dat is natuurlijk zonde. Wil je de cakes toch eerder bereiden? Vries ze dan in na het bakken. Als je de cake wil gebruiken voor een taart kun je het beste deze alvast in lagen snijden na het afkoelen, voor je deze invriest. Leg tussen elke laag een stuk bakpapier, zo vriezen ze niet tegen elkaar aan.”
“Verpak de cakes goed in plasticfolie en bewaar in de diepvries. Zo blijven de cakes circa twee maanden goed. Ga je aan de slag met de taart? Haal de cakes dan één uur voor het vullen en decoreren uit de diepvries. Dit maakt het overigens ook makkelijker om de taart op te bouwen; omdat de lagen nog licht bevroren zijn zal de crème sneller stollen en de cake minder snel verschuiven.”
Zoets van Zeinab
Zeinab: “In mijn bakboek ‘Zoets van Zeinab’ vind je in het tweede hoofdstuk maar liefst twintig recepten voor verschillende taartlagen. Je vindt hier niet alleen recepten voor cakes, maar ook recepten voor bladerdeeg, koek en schuim. De recepten in dit hoofdstuk lenen zich overigens niet alleen goed voor taarten, je kunt ze ook zo serveren bij een kopje thee.”
Recept van Zeinab voor vanillecake
Zeinab vertelt over haar recept: “Mijn favoriete recept uit dit hoofdstuk is het recept voor de vanillecake met een vleugje citroen. Niet alleen omdat dit dé perfecte basis is voor een stapeltaart, maar ook door de vier alternatieve smaken die er als tip bij staan. Zo kun je met één basisrecept allerlei kanten op, zonder het jezelf moeilijk te maken.
> naar het recept: vanillecake

Lees ook:
Onze tips

Airfryer voorverwarmen: moet dat en hoe doe je het?

Zo maak je zelf oranjebitter, proost!

Paaseitjes over? Dit maak je ermee!

Saus te dun geworden? Dit is de manier om je saus in te dikken

Asperges in de airfryer: do or don’t?

Van buffel tot bol: zo maak je mozzarella

Is Grana Padano Parmezaanse kaas? Zo zit het!

Dit is waarom je nú daslook wil gebruiken in de keuken

Waarom je nooit je kruiden bij de supermarkt moet kopen

Wat is het verschil tussen mozzarella en burrata?

Dit zijn de lekkerste seizoensgroenten in april

Paasbrood bakken: zo doe je dat

Gevulde eieren maken? Zo maak je de lekkerste!

Tofu marineren: 6 combinaties die je tofu écht lekker maken

Zelf karamel maken: zo doe je dat

6x Spaanse drankjes die je wil proberen!
Redactie