Foodies 07/2024
Proef de zomer!
Cover van
Zeinab

Column van Zeinab: basisbenodigdheden en ingrediënten om te bakken

Profielfoto van RedactieRedactie

Advertentie

Je kent Zeinab vast van Heel Holland Bakt en haar prachtige taarten, komende maand schrijft ze wekelijks een column voor Foodies. Elke week behandelt ze een aantal van jullie vragen, van de basis tot aan alles over crèmes, vullingen en taarten. Deze week stellen we haar graag aan je voor aan de hand van haar eerste column over basisbenodigdheden en ingrediënten om te bakken.

Column van Zeinab

Ze stelt zichzelf graag voor: “Mijn naam is Zeinab (spreek je uit als Zeeneb) en ik ben 26 jaar. Ik woon in Nijmegen en ben afgelopen juni getrouwd met mijn lieve man Bram, die ironisch genoeg de achternaam Bakker heeft. Ik stond in de finale van Heel Holland Bakt, samen met Tom en Enzo. Daarnaast deel ik veel van mijn taarten op mijn accounts op Instagram en TikTok (@zeinabsbakery).”

“Op 20 september 2023 komt mijn eerste bakboek ‘Zoets van Zeinab‘ uit, het boek is ingedeeld in verschillende hoofdstukken. Denk bijvoorbeeld aan cakes, vullingen en how-to’s. Met behulp van dit bakboek kun je zelf je eigen spektakelstukken opbouwen, of één van de taarten bakken die in het laatste hoofdstuk aan bod komt. Kortom, oneindig veel bakplezier gegarandeerd!”

In aanloop naar de lancering van het boek deelt Zeinab de komende weken jullie meest gestelde bakvragen in vier columns, mét recept natuurlijk. Houd Foodies in de gaten op Instagram, stel je vragen en check elke maandag haar column!

Uit het boek

Zoets van Zeinab

€ 29,99
zoets van zeinab

Basisbenodigdheden om te bakken

Deze week beantwoordt Zeinab de drie meest gestelde vragen over baktermen, basisbenodigdheden en ingrediënten in haar eerste column.

Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Mijn oven heeft erg veel verschillende standen. Op welke stand moet ik mijn oven zetten tijdens het bakken?

Zeinab legt uit: “Over het algemeen gebruik je tijdens het bakken meestal twee standen: hetelucht of boven- en onderwarmte. Beide standen zitten tegenwoordig op de meeste ovens. Hetelucht heeft een symbool van een ventilator, boven- en onderwarmte heeft een symbool met twee horizontale streepjes. Bij hetelucht wordt de oven vooral verhit door een ventilator achterin de oven. Bij boven- en onderwarmte wordt de oven verhit door verwarmingselementen die boven en onder in de oven warmte afgeven.”

“Bak je een cake als basis voor een taart? Dan gaat mijn voorkeur altijd uit naar boven- en onderwarmte, hierbij krijg je namelijk een wat zachter en vochtiger resultaat. Bij cakes die je in een langwerpig cakeblik bakt en in plakjes eet (of bij koekjes en brood), gaat mijn voorkeur uit naar de heteluchtstand. Voor dit soort baksels heeft een krokante korst namelijk mijn voorkeur. Let op: zet de oven altijd op de heteluchtstand als je meerdere baksels tegelijkertijd bakt, en je dus aan één verdieping niet voldoende hebt. Hierbij circuleert de lucht in de oven waardoor alles gelijkmatig gaart.

Wat is een echte must-have voor het maken van mooie taarten?

Zeinab: “Een draaiplateau is erg handig om te gebruiken tijdens het vullen, afsmeren en decoreren van een taart. Draaiplateaus zijn vaak rond en gemaakt van hout of kunststof, maar ik raad je aan om te kiezen voor een stevig draaiplateau van rvs of aluminium. Dit omdat draaiplateaus van hout of kunststof op den duur sneller scheef gaan staan door het gewicht van de taarten, of minder goed draaien na verloop van tijd.”

taartplateau

Welke specerijen heb je standaard in je keukenkastje staan en gebruik je veel tijdens het bakken?

Zeinab: “Kaneelstokjes, gemalen kaneel, gemalen kardemom, gemberpoeder en saffraandraadjes heb ik standaard in huis. Vooral in de Arabische keuken zijn specerijen onmisbaar bij zowel het koken als het bakken. Specerijen geven enorm veel smaak en geur aan je baksels, maar teveel van een bepaalde specerij kan de smaak van je eindresultaat ook negatief beïnvloeden. Probeer daarom bij recepten altijd de hoeveelheden te volgen, zeker als je het recept voor de eerste keer maakt. Mag er van jou de volgende keer wat meer of minder kardemom bij? Schrijf dit er dan naast. Overigens vind ik het ook erg lekker om zo nu en dan rozenwater te gebruiken in mijn baksels!”

“In mijn bakboek ‘Zoets van Zeinab’ vind je in het eerste hoofdstuk niet alleen informatie over handige baktermen, maar ook alternatieven voor ingrediënten voor het geval dat jij (of je gasten) allergieën of dieetwensen hebben. Zo kun je baksels maken die geschikt zijn voor iedereen! Ook staat er een uitgebreid uniek smaakpalet in het boek. Daarmee heb je een handig overzicht van welke smaken goed bij elkaar passen. Daardoor kun je met de recepten uit de overige hoofdstukken oneindig combineren met lekkere smaken!”

Recept van Zeinab voor XL cookies

Hieronder vind je één van de favoriete recepten van Zeinab uit haar nieuwe boek. Ze deelt namelijk niet alleen recepten voor cakes en vullingen, maar ook voor de lekkerste koekjes. Ideaal om zo op te eten, of om te gebruiken ter decoratie van een taart.

> naar het recept: XL cookies

XL Cookies ©Saskia Lelieveld

Uit het boek

Zoets van Zeinab

€ 29,99
zoets van zeinab

Lees ook:

Profielfoto van

Redactie

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!