Foodies 06/2024
Citytrip!
Cover van
croissants uit de supermarkt

Getest: 7x croissants uit de supermarkt om af te bakken

Profielfoto van BasBas Erkens

Advertentie

Natuurlijk, bij Foodies geloven we dat zelfgemaakt altijd het lekkerst is. Zo is het ook met croissants, al heeft niet iedereen tijd of zin om ze zelf te bakken. Heeft de bakker geen verse croissants meer of wil je ’s ochtends de deur niet uit? Dan ben je aangewezen op croissants uit de supermarkt. Om je te helpen testen we verschillende croissants om af te bakken uit de supermarkt.

Croissants uit de supermarkt getest

We hebben ons geconcentreerd op croissants uit de supermarkt om af te bakken met deze test, alleen de welbekende verpakkingen die bij de afbakbroodjes liggen. Geen croissants uit blik, geen croissants uit de diepvries en geen croissants uit de bakkerij van de supermarkt zelf. Alleen de afbakvarianten die haast elke supermarkt verkoopt.

Alle croissants zijn in dezelfde oven gebakken, precies zoals vermeld stond op de verpakkingen. De croissants zijn blind geproefd door de redactie van Foodies.

Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Zelfgebakken croissants het lekkerst

Natuurlijk vinden we croissants het lekkerst als ze zelfgebakken zijn of vers van de bakker. Zelf maken kost wat tijd, maar is absoluut de moeite waard, in dit recept leggen we je dan ook stap voor stap uit hoe je de lekkerste croissants maakt. Het grote nadeel aan zelf bakken is dat je er wat tijd voor uit moet trekken en dat het recept nogal bewerkelijk is. We snappen het dan ook helemaal als je ze liever koopt om vervolgens zelf alleen nog maar af te hoeven bakken.

croissants uit de supermarkt

De beste croissants uit de supermarkt

Om het testpanel een gevarieerd aanbod te geven kochten we zeven verschillende croissants om af te bakken van verschillende supermarkten (Albert Heijn, Aldi, COOP, Flink, Jumbo, Lidl, PLUS en Spar). Sommige supermarkten verkopen dezelfde merken afbakcroissants.

Er staan zeven genummerde borden op tafel, elk met vier afgebakken croissants die net uit de oven komen. Het testpanel proeft blind en weet niet waar de croissants vandaan komen. De croissants zijn in vieren gesneden zodat er genoeg geproefd kan worden. Direct valt op dat sommige croissants uit de supermarkt zoeter zijn dan de andere croissants. Qua consistentie valt het op dat de ene croissant een stuk droger is dan de ander. Qua vorm en grootte zijn ze allemaal redelijk vergelijkbaar.

De absolute winnaar zijn de roombotercroissants van Albert Heijn, met een gemiddelde score van een 7,5. Je betaalt € 1,19 voor vier stuks en na zo’n vier minuten in de oven zijn ze klaar. Eén van de panelleden vertelt: “Deze croissant is luchtig en heeft het lekkerste mondgevoel van alle croissants.” Een ander panellid beschrijft de roombotercroissants van Albert Heijn als volgt: “Ze zijn lekker zacht, ietwat zoet en je proeft de smaak van boter.” Albert Heijn heeft ook nog ‘gewone’ croissants om af te bakken in het assortiment, deze eindigden op de vierde plaats.

De tweede plaats wordt gedeeld door de G’woon roombotercroissants (€ 1,19 voor vier stuks, verkrijgbaar bij o.a. COOP, Spar & PLUS) en De Afbakker roombotercroissants van Aldi (€ 1,19 voor vier stuks). Beide croissants scoorden een nette 6,9.

De redactie als testpanel

Natuurlijk bakken we het liefst zelf croissants of halen we ze versgebakken bij de bakker om de hoek. Toch kunnen we het als redactie ook niet laten om af en toe voor snel en simpel te kiezen en zijn we niet vies van afbakcroissants. Geen van alle geteste croissants halen het natuurlijk bij de échte croissant van de bakker, maar voor een snel ontbijtje in het weekend zijn ze prima.

Niet alle geteste croissants waren roombotercroissants, iets wat het testpanel overigens duidelijk proefde. De croissants met margarine eindigden dan ook onderaan, deze kregen commentaren zoals “minst aantrekkelijk”, “beetje saai” en “geen laagjes”. Deze croissants met margarine van het merk Schoof (€ 0,99 voor vier stuks, o.a. verkrijgbaar bij Flink en PLUS) kregen een 5,7.

Het leek alsof ze nét te lang in de oven hadden gezeten, terwijl de verpakking duidelijk 4-6 minuten op 220°C voorschrijft. De hoogste temperatuur én langste oventijd van alle geteste croissants.

croissants in de oven

Croissants uit de supermarkt

Benieuwd hoe de croissants uit de supermarkt bij jou om de hoek scoren? Dit is het totaaloverzicht van de zeven geteste croissants om af te bakken:

  1. Albert Heijn roombotercroissants (€ 1,19 per vier): 7,5
  2. G’woon roombotercroissants (€ 1,19 per vier o.a. bij COOP, Spar en PLUS) & De Afbakker roombotercroissants van Aldi (€ 1,19 per vier): 6,9
  3. Tastino roombotercroissants van Lidl (€ 1,19 per vier): 6,8
  4. Albert Heijn croissants (€ 0,99 per vier): 6,6
  5. Jumbo croissants met roomboter (€ 1,19 per vier): 6,0
  6. Schoof margarinecroissants (€ 0,99 per vier o.a. bij Flink en PLUS): 5,7

Prijsverschil tussen croissants uit de supermarkt

Zoals je ziet in bovenstaand overzicht liggen de prijzen erg dicht bij elkaar. De croissants van Schoof en de ‘gewone’ croissants van Albert Heijn zijn het goedkoopst, maar ze scoren allebei niet heel erg goed.

De overige croissants zijn allemaal € 1,19 per vier. Ondanks dat het allemaal roombotercroissants zijn die voor dezelfde prijs worden verkocht zijn ze verschillend. Op het eerste oog lijken ze in de verpakking erg veel op elkaar, maar zodra ze uit de oven komen verschillen ze zowel qua smaak als qua structuur.

afbakcroissants

Elke maand inspiratie?

Wil je elke maand de lekkerste inspiratie, recepten en verhalen op je deurmat? Bekijk dan eens onze voordelige abonnementen en kies voor Foodies Magazine!

Lees ook:

Profielfoto van

Bas Erkens

Redacteur

Eet alles wat los en vast zit. Slaat nooit een maaltijd over. Vindt koude pasta en pizza hét beste ontbijt ter wereld. Kaas is volgens hem het mooiste product ooit. Dipt zijn chips in salsa, maar danst het ook.

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!