
Moelleux au chocolat, ook wel bekend als de beroemde chocolade lavacake, is een van de meest geliefde desserts. Een stevige buitenkant met een zachte, vloeibare chocoladevulling. Maar hoe maak je dit heerlijke dessert nu eigenlijk? Wij leggen het stap voor stap uit.
Lees verder na de advertentie
Moelleux au chocolat
Als ergens moelleux au chocolat op de kaart staat, zijn wij meteen verkocht. Dit typisch Franse dessert heeft een lekkere cakelaag van buiten, waar de chocolade uitstroomt zodra je je lepel erin zet. Benieuwd hoe je deze moelleux zelf maakt? Wij geven je een paar handige tips én hebben een aantal heerlijke recepten voor de perfecte chocolade moelleux verzameld.
Wekelijks de lekkerste recepten in je mail?
Tips voor moelleux au chocolat:
- Gebruik altijd pure chocolade van goede kwaliteit en een hoog percentage cacao. Dat zorgt voor een intensere chocoladesmaak;
- Zorg dat je boter op kamertemperatuur is voor je hem verwerkt;
- Het lekkerste (en leukste!) aan deze chocolade lavacakejes is dat de zachte chocolade eruit stroomt, zodra je ze doorsnijdt. Dat behaal je door de cakejes voor het bakken een tijdje in de vriezer te zetten en ze vooral niet te lang te bakken (max. 10 minuten);
- Het spannendste moment? Het omkeren van de cakejes, nadat ze uit de oven komen. Laat ze eerst een paar minuten afkoelen, leg dan een bordje op de vormpjes en keer voorzichtig om. Tik eventueel met het vormpje op het bord als hij niet meteen los komt en til hem er dan voorzichtig af.
Recepten voor moelleux au chocolat
Heb je ook zo’n trek gekregen? Dat snappen we wel! Met dit basisrecept en drie variates voor moelleux au chocolat tover jij dit fantastische chocoladetoetje zelf op tafel.

Lava cakejes (moelleux)
Klassieker kan het niet. Alleen al bij het kijken naar deze foto loopt het water je toch in de mond? Haal gauw de nodige chocolade in huis en zet je oven maar vast aan!
Ingrediënten
Bereiding
Vet 6 puddingvormpjes (150 ml inhoud) in met boter en bestuif ze met cacao poeder. Verwarm de oven voor (elektrisch: 180°C / hetelucht: 160°C).
Smelt au bain-marie 150 g boter met de chocolade in stukken.
Klop de eieren en de eidooiers met de suiker licht en romig. Spatel het chocolademengsel erdoorheen. Zeef de bloem en 2 el cacaopoeder erboven en spatel erdoorheen. Verdeel het beslag over de vormpjes totdat elk vormpje voor ¾ gevuld is. (Je kunt het beslag in de vormpjes nu evt. tot 5 uur in de koelkast bewaren. Dek ze dan eerst af met vershoudfolie en laat opwarmen tot
kamertemperatuur voor je verdergaat).Druk steeds twee toffees op elkaar en duw ze in het beslag in de vormpjes tot je ze niet meer kunt zien. Bak de moelleux ca. 10 minuten in de oven. Neem uit de oven en laat ca. 30 seconden rusten. Snijd met een scherp mes de randen los van de vormpjes en draai de moelleux om op bordjes. Bestrooi met cacaopoeder.
© Olive Magazine / Immediate Media Receptuur: Alice Hart Foto’s: Philip Webb Styling: Victoria Allen Foodstyling: Alice Hart
Tip!

Neem een abonnement op Foodies Magazine al vanaf 17,50

Chocolade-karamellavacakeje met vanille-ijs
Er is niets beter dan dat de chocolade begint te stromen bij het opensnijden van een lavacakeje. Of het makkelijk is? Zeker! Probeer het zelf tijdens het maken van dit overheerlijke dessert.

Lava cake
Vind je het omkeren spannend? Geen probleem! Deze lava cakejes bak je namelijk in ovenschaaltjes, waardoor ze niet kunnen mislukken.

Chocolade-lavacakejes met zwarte peper, chilijam en bergamotsorbet
Wil je helemaal losgaan? Met dit recept maak je je moelleux au chocolat extra speciaal. Het lijkt wel een sterrendessert!
Wekelijks de lekkerste recepten in je mail?
Onze tips

Dit zijn de geheimen voor de perfecte chocolate chip cookies

Aan de bak: dit zijn verschillende soorten deeg, bakpoeder en gist

No waste: restjes overgebleven gesmolten chocolade verwerken

4x tips voor dé perfecte tulband

6x tips voor het perfecte bananenbrood

Aardbeien bewaren: zo houd je ze langer vers

Zonnige smaken: Mexicaans eten voor elke dag

Makkelijke maaltijdsalades: 15x de lekkerste recepten
Anne Mebelder
Redacteur
Kan niet zonder koffie. Eet elke dag chocola. Lepelt in no time een pot pindakaas leeg. Is dol op croissants (ongeacht het tijdstip), moules frites en al het andere uit de Franse keuken. Ontbijt met taart. Loopt hard om meer te kunnen eten, of was het andersom?