Foodies 06/2025 Kleur
Koken met kleur
cover van foodies koken met kleur
lava cakejes

Zo bak je de ultieme moelleux au chocolat

Profielfoto van AnneAnne Mebelder

Moelleux au chocolat, ook wel bekend als de beroemde chocolade lavacake, is een van de meest geliefde desserts. Een stevige buitenkant met een zachte, vloeibare chocoladevulling. Maar hoe maak je dit heerlijke dessert nu eigenlijk? Wij leggen het stap voor stap uit.

Lees verder na de advertentie

Moelleux au chocolat

Als ergens moelleux au chocolat op de kaart staat, zijn wij meteen verkocht. Dit typisch Franse dessert heeft een lekkere cakelaag van buiten, waar de chocolade uitstroomt zodra je je lepel erin zet. Benieuwd hoe je deze moelleux zelf maakt? Wij geven je een paar handige tips én hebben een aantal heerlijke recepten voor de perfecte chocolade moelleux verzameld.

Wekelijks de lekkerste recepten in je mail?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:
Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Tips voor moelleux au chocolat:

  1. Gebruik altijd pure chocolade van goede kwaliteit en een hoog percentage cacao. Dat zorgt voor een intensere chocoladesmaak;
  2. Zorg dat je boter op kamertemperatuur is voor je hem verwerkt;
  3. Het lekkerste (en leukste!) aan deze chocolade lavacakejes is dat de zachte chocolade eruit stroomt, zodra je ze doorsnijdt. Dat behaal je door de cakejes voor het bakken een tijdje in de vriezer te zetten en ze vooral niet te lang te bakken (max. 10 minuten);
  4. Het spannendste moment? Het omkeren van de cakejes, nadat ze uit de oven komen. Laat ze eerst een paar minuten afkoelen, leg dan een bordje op de vormpjes en keer voorzichtig om. Tik eventueel met het vormpje op het bord als hij niet meteen los komt en til hem er dan voorzichtig af.

Recepten voor moelleux au chocolat

Heb je ook zo’n trek gekregen? Dat snappen we wel! Met dit basisrecept en drie variates voor moelleux au chocolat tover jij dit fantastische chocoladetoetje zelf op tafel.

lava cakejes

Lava cakejes (moelleux)

Klassieker kan het niet. Alleen al bij het kijken naar deze foto loopt het water je toch in de mond? Haal gauw de nodige chocolade in huis en zet je oven maar vast aan!

Bekijk volledige recept

Ingrediënten

150 g + extra boter
2 el + extra cacaopoeder
150 g pure chocolade (70%)
3 eieren
3 eidooiers
150 g lichtbruine basterdsuiker
120 g bloem
12 zachte toffees

Bereiding

  1. Vet 6 puddingvormpjes (150 ml inhoud) in met boter en bestuif ze met cacao poeder. Verwarm de oven voor (elektrisch: 180°C / hetelucht: 160°C).

  2. Smelt au bain-marie 150 g boter met de chocolade in stukken.

  3. Klop de eieren en de eidooiers met de suiker licht en romig. Spatel het chocolademengsel erdoorheen. Zeef de bloem en 2 el cacaopoeder erboven en spatel erdoorheen. Verdeel het beslag over de vormpjes totdat elk vormpje voor ¾ gevuld is. (Je kunt het beslag in de vormpjes nu evt. tot 5 uur in de koelkast bewaren. Dek ze dan eerst af met vershoudfolie en laat opwarmen tot
    kamertemperatuur voor je verdergaat).

  4. Druk steeds twee toffees op elkaar en duw ze in het beslag in de vormpjes tot je ze niet meer kunt zien. Bak de moelleux ca. 10 minuten in de oven. Neem uit de oven en laat ca. 30 seconden rusten. Snijd met een scherp mes de randen los van de vormpjes en draai de moelleux om op bordjes. Bestrooi met cacaopoeder.

© Olive Magazine / Immediate Media Receptuur: Alice Hart Foto’s: Philip Webb Styling: Victoria Allen Foodstyling: Alice Hart

Tip!

Chocolade-karamellavacakeje met vanille-ijs

Chocolade-karamellavacakeje met vanille-ijs

Er is niets beter dan dat de chocolade begint te stromen bij het opensnijden van een lavacakeje. Of het makkelijk is? Zeker! Probeer het zelf tijdens het maken van dit overheerlijke dessert.

Naar het recept
Lava cake

Lava cake

Vind je het omkeren spannend? Geen probleem! Deze lava cakejes bak je namelijk in ovenschaaltjes, waardoor ze niet kunnen mislukken.

Naar het recept
Chocolade-lavacakejes met zwarte peper, chilijam en bergamotsorbet

Chocolade-lavacakejes met zwarte peper, chilijam en bergamotsorbet

Wil je helemaal losgaan? Met dit recept maak je je moelleux au chocolat extra speciaal. Het lijkt wel een sterrendessert!

Naar het recept

Wekelijks de lekkerste recepten in je mail?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:
Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Onze tips

Profielfoto van

Anne Mebelder

Redacteur

Kan niet zonder koffie. Eet elke dag chocola. Lepelt in no time een pot pindakaas leeg. Is dol op croissants (ongeacht het tijdstip), moules frites en al het andere uit de Franse keuken. Ontbijt met taart. Loopt hard om meer te kunnen eten, of was het andersom?

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!