
Chocolade-lavacakejes met zwarte peper, chilijam en bergamotsorbet
Gemiddeld
30 minuten bereidingstijd30 min. bereidingstijd
45 minuten wachttijd45 min. wachttijd
Bereiding
Was voor de sorbet de bergamot en dep hem droog. Rasp de schil eraf. Halveer de bergamot en knijp er het sap uit. Doe de geraspte schil, het sap, de suiker en 300 ml water in een pan en breng aan de kook op laag vuur. Laat rustig koken tot de suiker is opgelost. Neem van het vuur en laat afkoelen. Zet afgedekt in de koelkast om ijskoud te laten worden.
Zeef de ijskoude siroop en meng hem met de yoghurt. Giet het mengsel in een ijsmachine* en draai er een smeuĆÆge sorbet van (dit duurt 15-30 minuten, afhankelijk van de ijsmachine). Schep de sorbet in een afsluitbare bak en laat in de vriezer verder opstijven.
Smelt voor de chocolade-lavacakejes 100 g boter en de chocolade au bain-marie in een kom boven heet water. Klop de basterdsuiker er met een handmixer doorheen en vervolgens een voor een de eieren. Zeef de bloem, de nootmuskaat en de peper eroverheen en spatel voorzichtig door. Vet de ovenschaaltjes goed in met boter en verdeel het mengsel over de schaaltjes. Zorg dat je de vormpjes niet tot de rand vult. Bewaar afgedekt in de koelkast of bak direct af.
Verwarm de oven voor (elektrisch: 180Ā°C / hetelucht: 160Ā°C). Bak de lavacakejes ca. 14 minuten in de oven. Komen ze direct uit de koelkast? Bak ze dan 1 minuut langer.
Neem de lavacakejes uit de oven en snijd met een klein, dun mesje langs de rand van het schaaltje. Zet een bordje op het schaaltje en keer voorzichtig om. Til voorzichtig het bakje op en controleer of het cakeje helemaal is losgekomen. Serveer met de chilijam en de bergamotsorbet.