Foodies 07/2024
Proef de zomer!
Cover van
Spekkoek

Alles wat je wilt weten over spekkoek

Profielfoto van AnneAnne Mebelder

Advertentie

Spek of koek?! Spekkoek is een typisch Indische cake, opgebouwd uit heel veel bruine en soms ook groene laagjes. Je herkent het meteen als je het in de winkel ziet liggen. Maar wat is spekkoek precies en hoe wordt het gemaakt? Wij leggen het haarfijn uit!

Wat is spekkoek?

Onlangs at ik bij een vriendin een heerlijk Aziatisch diner. Als toetje serveerde ze – geheel in stijl – spekkoek. Deze laagjescake, want dat is het eigenlijk, bestaat uit heel veel dunne laagjes van twee kleuren, om-en-om gestapeld deeg. De cake is lekker kruidig van smaak en heeft een sponsachtige textuur. Lekker bij de koffie, maar dus ook een goed toetje!

Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Wat zit er in spekkoek?

In de basis bestaat spekkoek uit bloem, (vanille)suiker, boter en eieren. Daaraan worden allerlei specerijen toegevoegd, zoals nootmuskaat, kaneel, foelie, anijs, kruidnagel, nootmuskaat en kardemom. Dit zorgt voor die typische, kruidige smaak van de koek. Je ziet de cake ook in andere kleur- en smaakvarianten, zoals de groenkleurige met pandan of met kokos of chocolade.

Waar koop je het?

Spekkoek vind je vaak bij de slager. Bij de slager?! Ja, soms zie je dit Indonesische gebak daar in de vitrine liggen. Waarom precies is niet helemaal duidelijk. Waarschijnlijk heeft het iets te maken met dat de koek zo lijkt op doorregen spek, met alle laagjes die het bevat.

Ook vind je de lekkernij in de grotere supermarkten en bij de toko. Spekkoek is niet goedkoop, omdat het nou eenmaal een arbeidsintensief werkje is om het te maken.

Hoe bewaar je het?

Goed ingepakt kun je spekkoek tot wel vijf weken in de koelkast bewaren. In de vriezer bewaar je de koek zelfs wel tot twee maanden.

Recepten met spekkoek

Het is best een werkje om deze laagjeskoek zelf te maken. Wil je dit gebak nou leuk serveren zonder er al teveel tijd aan te besteden? Koop dan een stuk kant- en klare koek en maak er zelf een lekker dessert van!

Spekkoek

Spekkoek met ananas, blauwe bessen en balsamico

Met een paar lekkere ingrediënten zet je in een handomdraai een tropisch toetje op tafel. Lekker na een Aziatisch etentje!

Naar het recept

Meer koekjes?

Kun je niet genoeg van koekjes krijgen? We hebben nog veel meer koekjes recepten en andere inspiratie voor je verzameld.

Profielfoto van

Anne Mebelder

Redacteur

Kan niet zonder koffie. Eet elke dag chocola. Lepelt in no time een pot pindakaas leeg. Is dol op croissants (ongeacht het tijdstip), moules frites en al het andere uit de Franse keuken. Ontbijt met taart. Loopt hard om meer te kunnen eten, of was het andersom?

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!