Advertentie
In ons kleine landje eten we per jaar meer dan 20 miljoen potten pindakaas. We beschouwen dit geliefde broodbeleg dan ook als een oer-Hollands product, ook al komt het hier eigenlijk niet vandaan. De naam ‘pindakaas’ is wél heel erg Nederlands, maar waar komt die eigenlijk vandaan?
In Nederland zijn we gek op pindakaas. We smeren het goedje op onze boterhammen, maken er satésaus mee en verwerken het in allerlei zoete baksels. Per hoofd van de bevolking wordt er in Nederland zelfs de meeste pindakaas van heel Europa gegeten!
Maar hoeveel we er ook van houden, de naam roept wel wat vraagtekens op. Want wat heeft pindakaas eigenlijk met kaas te maken?
Wil je iedere week het weekmenu en de lekkerste recepten in je mailbox? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:
De Boterwet
Het korte antwoord: helemaal niets. Het lange antwoord bestaat uit twee delen.
Het zit zo: na de Tweede Wereldoorlog werd pindakaas door de Amerikanen meegenomen naar Nederland, al noemden zij het natuurlijk peanut butter. Deze kleverige pasta viel in de smaak bij de Nederlanders en in 1948 rolde het eerste potje Calvé van de lopende band.
De Amerikaanse naam kon echter niet zomaar vernederlandst worden tot ‘pindaboter’: ‘boter’ was namelijk een beschermde naam sinds de Boterwet van 1889, in het leven geroepen om onderscheid te maken tussen roomboter en margarine. Nederlandse pindaliefhebbers moest dus op zoek naar een ander woord. Maar waarom hebben ze dan voor ‘kaas’ gekozen?
Surinaamse pienda-dokoen
Dat brengt ons naar het tweede deel van het antwoord: in de achttiende eeuw werden in Suriname blokken fijngestampte pinda’s verkocht onder de naam pienda-dokoen.
Zoals we van kaas plakjes afsnijden, zo werd dat ook bij deze pindablokjes gedaan. De Duitse zendeling C.L. Schumann krabbelde een vertaling van deze lekkernij in zijn woordenboekje neer als ‘Pinda-Käse’, vanwege de plakjes.
De Nederlanders adopteerden dit woord later van hun buren als ‘pindakaas’. Aan pindakaas komt dus, helaas pindakaas, helemaal geen kaas te pas.
Recepten met pindakaas
Jij inmiddels ook al zin gekregen in dit notige goedje? Wij wel. We laten je zien wat je er allemaal nog meer mee kunt doen, behalve het op je bammetje smeren.
Zelf pindakaas maken
Heb je 10 minuutjes? Dan kun je dit geliefde broodbeleg supermakkelijk zelf maken. Je hebt er maar heel weinig ingrediënten voor nodig én het smaakt vast lekkerder dan die uit de supermarkt!
Gezouten pindakaas-tahinbrownies
Deze brownies zijn net kleine Jackson Pollock-schilderijtjes, maar gelukkig smaken ze een stuk beter dan doeken en verf. De notige tahin smaakt heel goed bij de bittere chocolade!
Pindakaascheesecaketruffels
Vijf ingrediënten en een beetje geduld, en je hebt een heerlijk hapje voor bij een kopje koffie of een glas champagne. Kleine tip: gebruik wat dikkere pindakaas, dus niet te vloeibaar, zodat de truffels goed opstijven.
Pindakaas-bosvruchtensmoothie
Ons favoriete broodbeleg verwerken we ook graag in een drankje, zoals deze gezonde smoothie. De banaan kun je ook vervangen door ander fruit.
Pindakaastaart
We sluiten af met deze showstopper – is-ie niet mooi? Je kunt voor deze taart geroosterde pinda’s kopen, maar je kunt de noten zelf roosteren.
Onze tips
Pindakaas bewaren? Dat doe je al je hele leven verkeerd!
Geluk uit de oven: pindakaastaart, nutellacake en drunken monkeybread
3x bananen pannenkoeken bakken: de lekkerste recepten
Dit kan je doen met de restjes van je (bijna) lege pot pindakaas
3x thuiswerklunches waar je collega’s jaloers van worden
5x de lekkerste brownie recepten
Zelf pompoenpitten roosteren: zo doe je dat
Van zure room tot crème fraîche: alle soorten room uitgelegd
Zelf maken voor de kerst: homemade cranberrycompote
Zalmbonbons maken: tips & recept
Lotus van Overveldt
Eindredacteur
Mag je wakker maken voor alles met aardappels of garnalen. Drinkt het liefst het hele jaar door warme chocolademelk met slagroom. Met zwarte koffie moet je niet in haar buurt komen (met ijskoffie wel). Vindt dat de Fransen het écht hebben begrepen door een kaasplankje én een toetje te eten.