Foodies 08/2024
Ga voor Grieks!
Foodies Ga voor Grieks
Zelf pindakaas maken

Pindakaas bewaren? Dat doe je al je hele leven verkeerd!

Advertentie

Wist je dat er in Nederland jaarlijks miljarden kilo's voedsel verloren gaan? Dat is natuurlijk hartstikke zonde. Want waarom zou je voedsel weggooien als je er ook wat lekkers mee kan maken? Wij laten zien dat je echt nooit eten weg hoeft te gooien. Goed voor je portemonnee én het milieu. Elke week delen we de beste tips & tricks voor zo weinig mogelijk verspilling in je keuken. Dit keer vertellen we je hoe je pindakaas het beste kan bewaren.

Pindakaas

Is pindakaas jouw favoriete broodbeleg? Dat snappen wij maar al te goed! Het is smeuïg, gezond en vooral heel erg lekker. Het smaakt niet alleen heerlijk op je bammetje maar ook op pannenkoeken, havermout of door smoothies. Daarom hebben wij altijd wel een pot pindakaas in de kast staan. Jij ook? Lees dan snel verder want de kans is groot dat jij het op de verkeerde manier bewaart!

Wil je ook iedere week de beste kooktips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Pindakaas bewaren

De kans is groot dat jij jouw pot pindakaas in de voorraadkast of koelkast bewaart. Beide plekken zijn mogelijk zolang je de pot maar op een koele en donkere plek bewaart. Waar het mis gaat is de manier waarop je het bewaart. De pot kan je namelijk beter niet met de deksel naar boven bewaren. Wanneer je de pot omdraait, met de deksel onderop, blijft je pindakaas veel smaakvoller. Het laagje olie verspreidt zich hierdoor gelijkmatig over de pot en zo heb je nooit meer last van droge pindakaas. Heb jij daar sowieso nooit last van? Dan koop je waarschijnlijk pindakaas waaraan emulgatoren zijn toegevoegd. Deze maken het mengsel smeuïg en zorgen ervoor dat het niet uitdroogt. Dat is natuurlijk handig, want zo kun je de pot nooit verkeerd bewaren. Maar pindakaas zonder toevoegingen is vaak net wat smaakvoller en puurder. Probeer het onderstaande recept maar eens uit!

Zelf pindakaas maken

Zelf pindakaas maken

Zelf pindakaas maken is niet alleen leuk om te doen, je zorgt er ook voor dat alle potjes uit de supermarkt erbij verbleken. Met dit recept heb je de komende tijd heerlijk beleg voor op brood, maar je kunt je eigen creatie ook gebruiken voor een taart of koekjes.

Naar het recept

Houdbaarheid pindakaas

Hoe jij je pindakaas ook bewaart, wees niet bang dat het broodbeleg snel bederft. Pindakaas is namelijk hartstikke lang houdbaar. Volgens het Voedingscentrum kun je een gesloten pot pindakaas zelfs tot twee maanden na de THT-datum consumeren. Mogelijk zelfs langer, mits de pindakaas er goed uitziet en niet gek ruikt. Heb je de pot geopend? Dan kan je pindakaas ongeveer een jaar bewaren.

Elke maand inspiratie?

Wil je elke maand de lekkerste inspiratie, recepten en verhalen op je deurmat? Bekijk dan eens onze voordelige abonnementen en kies voor Foodies Magazine!

Onze tips

Profielfoto van

Marieke Slettenhaar

Redacteur

Kan zich niet voorstellen dat mensen vergeten te eten. Zelf weet ze namelijk voor het slapen gaan al wat ze gaat ontbijten. Poffertjes zijn haar guilty pleasure. Lust bijna alles, behalve gekookte eieren. Toch is avocado toast met gepocheerd ei gek genoeg favoriet.

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!