Foodies 02/2025
Aziƫ
cover Azie
Zelf pindakaas maken

Pindakaas bewaren? Dat doe je al je hele leven verkeerd!

Wist je dat er in Nederland jaarlijks miljarden kilo’s voedsel verloren gaan? Dat is natuurlijk hartstikke zonde. Want waarom zou je voedsel weggooien als je er ook wat lekkers mee kan maken? Wij laten zien dat je echt nooit eten weg hoeft te gooien. Goed voor je portemonnee Ć©n het milieu. We delen de beste tips &Ā tricksĀ voor zo weinig mogelijk verspilling in je keuken. Dit keer vertellen we je hoe je pindakaas het beste kan bewaren.

Lees verder na de advertentie

Pindakaas is favoriet

Is pindakaas jouw favoriete broodbeleg? Dat snappen wij maar al te goed! Het is smeuĆÆg, gezond en vooral heel erg lekker. Het smaakt niet alleen heerlijk op je bammetje maar ook op pannenkoeken, havermout of door smoothies.

Daarom hebben wij altijd wel een pot pindakaas in de kast staan. Jij ook? Lees dan snel verder want de kans is groot dat jij het op de verkeerde manier bewaart!

Tip!

Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & kooktips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Pindakaas bewaren

De kans is groot dat jij jouw pot pindakaas in de voorraadkast of koelkast bewaart. Beide plekken zijn mogelijk zolang je de pot maar op een koele en donkere plek bewaart. Waar het mis gaat is de manier waarop je het bewaart. De pot kan je namelijk beter niet met de deksel naar boven bewaren.

Wanneer je de pot omdraait, met de deksel onderop, blijft je pindakaas veel smaakvoller. Het laagje olie verspreidt zich hierdoor gelijkmatig over de pot en zo heb je nooit meer last van droge pindakaas. Heb jij daar sowieso nooit last van? Dan koop je waarschijnlijk pindakaas waaraan emulgatoren zijn toegevoegd. Deze maken het mengsel smeuĆÆg en zorgen ervoor dat het niet uitdroogt. Dat is natuurlijk handig, want zo kun je de pot nooit verkeerd bewaren.

Maar pindakaas zonder toevoegingen is vaak net wat smaakvoller en puurder. Probeer het onderstaande recept maar eens uit!

Zelf pindakaas maken? Probeer dit recept:

Zelf pindakaas maken

Zelf pindakaas maken

Zelf pindakaas maken is niet alleen leuk om te doen, je zorgt er ook voor dat alle potjes uit de supermarkt erbij verbleken. Met dit recept heb je de komende tijd heerlijk beleg voor op brood, maar je kunt je eigen creatie ook gebruiken voor een taart of koekjes.

Naar het recept

Houdbaarheid pindakaas

Hoe jij je pindakaas ook bewaart, wees niet bang dat het broodbeleg snel bederft. Pindakaas is namelijk hartstikke lang houdbaar. Volgens het Voedingscentrum kun je een gesloten pot pindakaas zelfs tot twee maanden na de THT-datum consumeren.

Mogelijk zelfs langer, mits de pindakaas er goed uitziet en niet gek ruikt. Heb je de pot geopend? Dan kan je pindakaas ongeveer een jaar bewaren.

Lees ook:

Elke maand inspiratie?

Wil je elke maand de lekkerste inspiratie, recepten en verhalen op je deurmat?Ā Bekijk dan eens onze voordelige abonnementen en kies voor Foodies Magazine!

Onze tips

Profielfoto van

Marieke Slettenhaar

Redacteur

Eet het liefst hartig en zoet door elkaar. Heeft geen bezwaar tegen eten in bed zolang het poffertjes zijn. Gruwelt van gekookte eieren maar bestelt altijd een avocadotoast met gepocheerd eitje. Geen smaakcombinatie is haar te gek.

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!