Advertentie
Geroosterde noten zijn niet alleen lekker maar ook nog eens hartstikke gezond. Met een handjevol krijg je namelijk een hoop goede vetten, eiwitten en vezels binnen terwijl je geniet van een heerlijke knapperige textuur. Krijg je er trek van? Lees dan snel verder want wij delen onze tips voor het roosteren van noten in de pan, airfryer en oven.
Elke week kooktips, recepten en culi-nieuwtjes ontvangen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief:
Welke noten?
Voordat je kan beginnen met noten roosteren, moet je eerst bepalen welke soort je gaat gebruiken. Over het algemeen zijn de meeste soorten geschikt om te roosteren maar noten met een hoog vochtgehalte, zoals macadamia’s, zijn wat minder geschikt omdat ze snel verbranden. Kies bij voorkeur voor noten met een hoog vetgehalte zoals pecannoten, walnoten, hazelnoten, cashewnoten en pinda’s, omdat deze het beste op de hitte reageren. Welke je uit dit rijtje kiest, maakt niet uit. Gebruik welke jij het lekkerst vindt of ontdek welke noten het gezondst zijn. Kies ook voor onbewerkte noten, dus zonder toevoegingen van zout of suiker. Dat levert niet alleen het beste resultaat op maar zorgt er ook voor dat je de noten naar eigen smaak kunt kruiden.
Noten roosteren in de pan
De meest bekende manier om noten te roosteren is in de pan. Niet gek, want deze methode is makkelijk en snel. Het enige wat je hoeft te doen is een (koeken)pan uit de kast te pakken, deze te verhitten op middelhoog vuur en de noten toe te voegen. Zorg ervoor dat de pan goed heet is voordat je de noten toevoegt, anders loop je het risico dat ze verbranden. Rooster de noten vervolgens totdat ze goudbruin en knapperig zijn. Meestal is vijf à zeven minuten roosteren voldoende. Haal dan de noten uit de pan en laat ze afkoelen voordat je ze serveert. Het grote voordeel van noten roosteren in de pan is dat je goed in de gaten kunt houden of ze wel gelijkmatig roosteren en niet verbranden. Het nadeel is dat het hard gaat en de noten verbrand zijn voordat je het weet.
Noten branden in de oven
Een meer betrouwbare methode is noten roosteren in de oven. Om noten te roosteren in de oven, moet je deze eerst voorverwarmen op 180 graden Celsius. In de tussentijd kan je de noten gelijkmatig over een bakplaat verdelen. Zorg ervoor dat de noten niet te dicht bij elkaar liggen, zodat ze gelijkmatig kunnen roosteren. Zodra de oven warm genoeg is, kun je de bakplaat in de oven schuiven en de noten voor ongeveer een kwartier roosteren. Het grote voordeel van oven roosteren in de oven is dat je er niet de hele tijd bij hoeft blijven te staan. Wel is het slim om af en toe te controleren of de noten niet verbranden en schud de bakplaat af en toe om ervoor te zorgen dat de noten gelijkmatig worden geroosterd. Als de noten klaar zijn, haal ze dan uit de oven en laat ze afkoelen voordat je ze serveert. De noten zullen nog een beetje verder roosteren terwijl ze afkoelen, dus laat ze niet te lang in de oven liggen. Je kunt de noten in een luchtdichte container bewaren, zodat je er later nog van kunt genieten.
Noten roosteren in airfryer
Gebruik jij liever de airfyer dan de oven? Ook dat kan! Verwarm de airfryer voor op 180 graden Celsius. Verdeel daarna de noten gelijkmatig over het mandje en rooster ze gedurende 8-10 minuten, of totdat ze goudbruin en knapperig zijn. Schud de mand af en toe om ervoor te zorgen dat de noten gelijkmatig worden geroosterd. Gaan ze geuren? Dan kun je ze uit de airfryer halen en ze laten afkoelen.
Recepten met geroosterde noten
Het leuke van thuis noten roosteren is dat je ze zo je eigen smaak kunt geven. Voeg bijvoorbeeld wat kruiden of specerijen toe, zoals kaneel, paprikapoeder of cayennepeper, en experimenteer er op los. Je kunt de noten daarna zo uit het vuistje eten of verwerken in een van de onderstaande recepten:
Zoete-aardappelstamppot met zuurkool, noten en gebakken appel
Breid je standaard stamppot repertoire uit met dit verrassende recept voor zoete-aardappelstamppot met zuurkool, geroosterde noten en gebakken appel. De ultieme comfort food voor deze winter!
Cornflake-panna cotta met notencrunch
Cornflakes en noten verwacht je misschien eerder bij je ontbijt dan in een toetje. Maar wanneer je deze ingrediënten omtovert tot deze heerlijke panna cotta, wil je nooit meer anders.
Geroosterde cashews met citroen, tijm en gerookt zout
Noten roosteren is niet moeilijk, maar je moet wel even weten hoe het moet. Hopelijk helpen de tips uit dit artikel een handje maar anders kan je dit fijne recept ook stap-voor-stap opvolgen:
Onze tips
Zelf pompoenpitten roosteren: zo doe je dat
Van zure room tot crème fraîche: alle soorten room uitgelegd
Zelf maken voor de kerst: homemade cranberrycompote
Zalmbonbons maken: tips & recept
Dit zijn dé tips tegen gekke geurtjes in de keuken
Kaasfondue maken: zo doe je dat
In een handomdraai de lekkerste traybakes maken? Zo doe je dat!
Recepten met yuzu: dit is waarom je de Chinese citrusvrucht in huis wil halen
Zo kun je zelf verse pastasaus maken
Wanneer gebruik je welke pastasoort?
Zo kun je het beste bavette bereiden: recept + tips
6x Spaanse drankjes die je wil proberen!
Zelf sushi maken: dat is makkelijker dan je denkt
Spaanse sangria maken: tips & recepten
Zo kan je het beste aardappelpuree bewaren en opwarmen
Een heerlijke malse kipfilet bereiden: zo doe je dat
Marieke Slettenhaar
Redacteur
Eet het liefst hartig en zoet door elkaar. Heeft geen bezwaar tegen eten in bed zolang het poffertjes zijn. Gruwelt van gekookte eieren maar bestelt altijd een avocadotoast met gepocheerd eitje. Geen smaakcombinatie is haar te gek.