Foodies 06/2024
Citytrip!
Cover van
satesaus

Dit kan je doen met de restjes van je (bijna) lege pot pindakaas

Advertentie

Elke dinsdag delen we de beste tips & tricks voor zo weinig mogelijk verspilling in je keuken. Want waarom zou je voedsel weggooien als je er ook wat lekkers mee kan maken? Dat is goed voor je portemonnee én het milieu. Dit keer vertellen we je hoe je de restjes van je (bijna) lege pot pindakaas kan opmaken.

Ik weet niet hoe het bij jou zit maar bij mij thuis hebben wij dikwijls de discussie wie de bijna (lege) pot pindakaas terug in de kast heeft gezet. Niks is er zo irritant als ’s ochtends je bammetje willen smeren en erachter komen dat er slechts wat restjes pindakaas zijn overgebleven. Na het lezen van dit artikel is die ergernis gelukkig verleden tijd. Want wist je dat je met die restjes pindakaas uit de (bijna) lege pot nog ontzettend veel lekkers kan maken? Bekijk de onderstaande tips en recepten maar eens!

Wil je iedere week de beste kooktips ontvangen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Hoelang pindakaas bewaren?

Een pot pindakaas kan je lang bewaren. Volgens het Voedingscentrum kan je een gesloten verpakking zelfs tot twee maanden na de THT-datum consumeren. Mogelijk zelfs langer, mits het product er goed uitziet en niet gek ruikt. Het beste kan je een pot pindakaas op een koele en donkere plek bewaren. Je keukenkastjes bijvoorbeeld. Heb je de pot geopend? Dan kan je pindakaas ongeveer een jaar bewaren. De meeste huishoudens halen dat niet maar wellicht is het toch fijn om te weten.

Restjes pindakaas

De makkelijkste manier om restjes pindakaas op te maken is door ze simpelweg uit de pot te schrapen. Hiervoor kan je het beste een siliconen spatel gebruiken. Deze is fijn flexibel waardoor je in alle hoeken en gaatjes van de pot komt. Zo gaat er geen restje verloren! Deze restjes pindakaas kan je vervolgens op je bammetje smeren of je maakt er deze recepten mee:

Smoothies

Er is geen beter begin van de dag dan met een smoothie. Met een smoothie met pindakaas sla je twee vliegen in een klap. Je hebt in een keer al een portie fruit op en dat in combinatie met je favo broodbeleg. Daarbij is het de perfecte manier om je restjes op te maken. Niet alleen het overgebleven fruit maar ook het laatste beetje pindakaas uit de pot krijgt een nieuwe bestemming. Extra handig is om het fruit en vocht alvast met elkaar te mixen en deze smoothie-basis in de pindakaas pot te gieten. Deksel erop, even schudden en je hebt een handige smoothie to go.

> naar het recept: pindakaas-bosvruchtensmoothie

pindakaas smoothie

Satésaus van pindakaas

Hetzelfde idee werkt ook met satésaus. Je kan deze saus perfect maken met je restjes pindakaas en in hetzelfde potje bewaren. Je overgebleven pindakaas is de perfecte basis voor de saus. Maak je niet druk dat dit een lastig project wordt, zelf satésaus maken klinkt lastiger dan het is. Het enige wat je hoeft te doen is de stappen van het onderstaande recept op te volgen. Ons geheim? De toevoeging van limoensap. Dat maakt de saus lekker fris van smaak! De satésaus kan je vervolgens aan de meest uiteenlopende gerechten toevoegen. Wat denk je bijvoorbeeld van noedels met biefstukreepjes en satésaus of saté ayam van de barbecue?

> naar het recept: zelf satésaus maken

satesaus

Sauzen met restjes pindakaas

Naast satésaus zijn er nog veel meer lekkere sauzen met (restjes) pindakaas te maken. Tover je overbleven pindakaas dus altijd om tot wat lekkers. Zo maak je al snel een lekkere dressing met wat kokosmelk, limoensap en korianderzoals in dit recept. Of meng je de pindakaas met Aziatische smaakmakers zoals tamari en rijstazijn net als in dit recept.

Pannenkoeken met pindakaas en banaan

Misschien wel de lekkerste manier om pindakaas op te maken is door er pannenkoeken mee te bakken. Je kan de pindakaas natuurlijk gebruiken als topping op een pannenkoek maar nog leuker is om pindakaas in het beslag te verwerken. Klop hiervoor de eieren met de pindakaas in een kom door elkaar en spatel het bakmeel er zoals gebruikelijk door heen. Het is helemaal smullen als je ook nog eens smaakmakers als limoen, kokos en banaan toevoegt. Experimenteer erop los of houdt het onderstaande recept aan;

> naar het recept: fluffy pindakaaspancakes met kokos en banaan

Pannenkoeken recept

Lees ook: Zo maak je geopende potjes uit je koelkast op

Profielfoto van

Marieke Slettenhaar

Redacteur

Kan zich niet voorstellen dat mensen vergeten te eten. Zelf weet ze namelijk voor het slapen gaan al wat ze gaat ontbijten. Poffertjes zijn haar guilty pleasure. Lust bijna alles, behalve gekookte eieren. Toch is avocado toast met gepocheerd ei gek genoeg favoriet.

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!