Foodies 06/2024
Citytrip!
Cover van
typisch Nederlandse etenswaren

Deze typisch Nederlandse etenswaren nemen Nederlanders mee op vakantie

Profielfoto van BasBas Erkens

Advertentie

Ruim een derde van de Nederlanders neemt vertrouwde producten mee op vakantie. Wat zijn de typisch Nederlandse etenswaren waar we blijkbaar niet zonder kunnen? We hebben ze voor je op een rijtje gezet!

Ik ga op vakantie en ik neem mee…

Ben je ook zo iemand die een voorraadje etenswaren meeneemt op vakantie? Dan ben je niet de enige! Maar liefst 37% van de Nederlanders wil op vakantie niet alleen lokale producten ontdekken, maar ook van vertrouwde producten blijven genieten. Daarom neemt deze groep hun favoriete, typisch Nederlandse producten mee in de koffer. Supermarkt Plus heeft ruim 1000 vakantiegangers gevraagd wat ze zoal meenemen als ze naar het buitenland gaan. Benieuwd naar de resultaten van dit vakantieonderzoek? Wij hebben de producten die het vaakst mee op vakantie gaan voor je op een rijtje gezet!

Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Kaas

Kaas kennen ze misschien bijna overal, maar in het buitenland is-ie niet te eten, dat weet iedereen. Of dat denkt iedereen, want laten we eerlijk zijn: buitenlandse kaas is heerlijk. Toch staat kaas helemaal bovenaan het lijstje met typisch Nederlandse etenswaren die we graag in onze koffer stoppen als we op reis gaan. Ben jij ook zo iemand die altijd een pondje oude kaas over de grenzen smokkelt of kun je prima een paar weekjes zonder?

Drop

Drop mag niet ontbreken op de lijst met typisch Nederlandse etenswaren. De zwarte snoepjes worden dan ook vaak in de koffer gestopt tijdens het inpakken. Lekker voor onderweg maar ook gewoon tussendoor op je vakantie voor het vertrouwde thuisgevoel. Ben je je favoriete dropjes vergeten in te pakken? Het aanbod zal in de meeste landen iets beperkter zijn dan in Nederland, maar probeer te vragen naar bonbons à la réglisse (in het Frans), liquorice (in het Engels) of Lakritze (in het Duits). Ben je in Italië? Proef dan vooral de typisch Italiaanse droplikeur (liquore alla liquirizia) zoals Anima Nera. Zijn diepe, ietwat zoete zoethoutsmaak brengt je in gedachten direct naar huis.

typisch Nederlandse etenswaren

Koffie

Een dagje op de camping begint natuurlijk met een kopje koffie. Het liefst zelfgemaakt, want dat is een stuk goedkoper, vindt de meerderheid. Veel mensen zijn gehecht aan hun favoriete koffie en nemen voor de zekerheid een voorraadje mee op vakantie, zo blijkt uit de enquête.

typisch Nederlandse etenswaren

Thee

Vooral vrouwen geven in de ochtend voorkeur aan een kopje thee. En dan het liefst hun favoriete smaak. Pakjes thee vind je dan ook vaak bij Nederlandse reizigers tussen hun ingepakte spullen. Van groene thee tot aan rooibos en alles daartussenin, vaak gaan er hele voorraden mee op vakantie.

typisch Nederlandse etenswaren

Hagelslag

Strooi je het liefst iedere dag hagelslag op je boterham? Dan kun je beter een flink pak hagelslag meenemen op vakantie. Dit populaire broodbeleg kennen ze in andere landen namelijk helemaal niet. Dat is ook de reden waarom veel Nederlanders hagelslag mee op vakantie meenemen. Ben je in het buitenland en krijg je ineens enorme zin in een bammetje met chocoladehagel? In geval van nood vind je in het schap met taartversiering meestal iets wat erop lijkt.

Nog meer typisch Nederlandse etenswaren: brood

Toegegeven, bijna overal ter wereld eten ze brood. Maar bijna nergens smaakt het brood zoals in Nederland. Het Franse stokbrood, de Italiaanse ciabatta of het Duitse zuurdesembrood zijn iets heel anders dan de dunne, zachte Nederlandse sneetjes brood. Het is een kwestie van smaak wat je lekkerder vindt, maar anders is het zeker. Veel mensen nemen in ieder geval een bescheiden voorraadje Nederlands brood mee, je kunt brood immers niet te lang bewaren. Brood is dan ook hetgeen wat Nederlanders het meest op vakantie missen.

brood

Foto: www.ah.nl

Stroopwafels

Ook de bekendste Nederlandse koeken nemen we vaak mee naar het buitenland. Niet alleen maar om ze op te eten, maar ook als cadeau voor familie of vrienden in het buitenland. Ga je op reis en heb je genoeg ruimte in je koffer? Neem dan zeker een paar pakken stroopwafels mee. Zo kun je vriendelijke locals altijd bedanken voor hun behulpzaamheid of gastvrijheid met deze typische Nederlandse lekkernij.

Benieuwd welke stroopwafels uit de supermarkt het lekkerste zijn? Wij testten onlangs alle verschillende soorten!

typisch Nederlandse etenswaren

Pindakaas

Nederlanders zijn niet alleen kaaskoppen, maar ook behoorlijke pindakaaskoppen. Bijna nergens anders ter wereld wordt er zoveel pindakaas gegeten zoals in Nederland. En zelfs op vakantie blijven we lekker smeren, zo blijkt. Want ook pindakaas nemen veel mensen mee als ze op vakantie gaan.

Kruiden

Vooral degenen die op de camping zelf gaan koken, nemen hun favoriete kruidenpotjes mee. Nootmuskaat, kerriepoeder of misschien wel karwijzaad. Welke kruiden zijn voor jou onmisbaar en neem je overal mee naartoe?

Voorraadkast

Chocoladepasta

We weten niet wat er mis is met de chocopasta’s in het buitenland, een potje Nutella kun je namelijk bijna in ieder land kopen. Misschien is het de angst dat je het toch niet kunt vinden of dat hij anders smaakt dan thuis. Hoe dan ook, ook een potje chocopasta gaat vaak in de camper of koffer mee op vakantie. Lekker op een sneetje meegenomen brood, met een kopje Nederlandse koffie of thee. Dan smaakt het ontbijtje precies zoals thuis.

Lees ook:

Profielfoto van

Bas Erkens

Redacteur

Eet alles wat los en vast zit. Slaat nooit een maaltijd over. Vindt koude pasta en pizza hét beste ontbijt ter wereld. Kaas is volgens hem het mooiste product ooit. Dipt zijn chips in salsa, maar danst het ook.

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!