Foodies kerst
Bestel nu
Cover van
kerst bbq

Kerst BBQ: 3-gangen barbecue menu voor een onvergetelijke kerst

Profielfoto van RedactieRedactie

Advertentie

Dit jaar gaan jullie voor een winterbarbecue tijdens de kerst. De mannen (of vrouwen) mogen met vuur spelen en de rest staat minder lang in de keuken. Deze kerst bbq is win – win!

Voorgerechten op de BBQ

aubergine ratatouillespies met basilicumolie

Ratatouillespies met basilicumolie

We beginnen met spiesjes van de grill. Jij maakt de olie, hij de spiesjes. Samen rijgen met je neefjes en nichtjes en het feestje kan beginnen.

Naar het recept
Paprikaspies met geitenkaaspesto

Paprikaspies met geitenkaaspesto

Op de barbecue kun je eindeloos variëren. Deze paprikaspies is zo’n goede variatie. De paprika breng je namelijk op smaak met komijnzaad en venkelzaad. En de pesto maak je aan met geitenkaas. Hmm!

Naar het recept

Hoofdgerechten op de BBQ

bistecca met paddenstoelen in marsala

Bistecca met paddenstoelen in marsala

Voor het hoofdgerecht ga je voor een bistecca óf toch liever een warmgerookte zalm op een cederhoutenplank? Waar ga jij voor?

Naar het recept
gerookte zalm

Warmgerookte zalm met dragonmayonaise

Maak je kerstmenu compleet met deze luxe warmgerookte zalm, perfect aangevuld met een frisse dragonmayonaise voor een feestelijke touch aan je diner.

Naar het recept

Nagerechten van de barbecue

bbq roomijs met vanilleroomijs

BBQ-ananas met vanilleroomijs

Natuurlijk kun je ook desserts maken op een barbecue? Zoals ananas, en zelfs een appeltaart, zoals we deden op de Big Green Egg!

Naar het recept

Kijk ook bij deze barbecue recepten:

Liever chicken on a can, saté babi of pulled pork tijdens je kerst bbq?

Ons favoriete recept van de kerst BBQ:

bistecca met paddenstoelen in marsala

Bistecca met paddenstoelen in marsala

Wie deze Italiaanse klassieker op tafel zet, weet zeker dat ‘ie scoort. Ga voor een polenta van ‘echt’ maïsmeel in plaats van voorgekookte instant-polenta. Het kost meer tijd, maar je krijgt er meer smaak voor terug.

Bekijk volledige recept

Ingrediënten

zout en peper
130 g polenta maïsmeel
1 T-bonesteak ca. 900 g
2 el + extra olijfolie
1 teentje knoflook gesnipperd
100 g gemengde paddestoelen schoongemaakt
3 el marsala
200 ml kippenbouillon
40 g boter
2 l olie om in te frituren
1 el crème fraîche
50 g milde gorgonzola
1 klein bosje platte peterselie fijngehakt
aluminiumfolie

Bereiding

  1. Breng voor de polenta 800 ml water met wat zout aan de kook. Voeg al roerend geleidelijk de polenta toe en blijf ca. 2 minuten roeren. Zet het vuur laag en kook de polenta 30-40 minuten.
    Roer regelmatig door.

  2. Giet de polenta in een bakblik van ca. 16×22 cm, zodat de polenta ca. 3 cm hoog is. Dek de polenta af en zet 2-3 uur in de koelkast. Verdeel de polenta in stukjes.

  3. Bestrooi de T-bonesteak royaal met zout en laat ca. 20 minuten bij kamertemperatuur intrekken. Zo wordt er vocht aan het vlees onttrokken waardoor er tijdens het grillen een mooiere korst
    ontstaat.

  4. Verhit 2 el olijfolie in een pan en bak er de knoflook ca. 1 minuut in. Voeg de paddenstoelen toe en bak ca. 2 minuten. Voeg de marsala toe en kook ca. 1 minuut. Voeg de kippenbouillon
    en de boter toe. Kook het geheel in tot een licht gebonden saus. Houd de saus warm.

  5. Verwarm de oven voor (elektrisch: 200°C / hetelucht: 180°C). Verhit een grillpan of een barbecue zeer heet. Dep het vlees droog en bestrijk licht met olijfolie. Gril de steak ca. 3 minuten per
    zijde en ca. 3 minuten op de vetrand tot deze mooi goudbruin is. Leg het vlees in een braadslee in de oven en braad 12-15 minuten voor rare en 17-20 minuten voor medium. Neem het vlees uit de oven, bedek losjes met aluminiumfolie en laat 10 minuten rusten. Laat de oven aan.

  6. Verhit de frituurolie in een ruime pan tot 180°C. Frituur de polenta portiegewijs in ca. 4 minuten goudbruin en krokant. Laat uitlekken op keukenpapier en bestrooi met zout. Houd de
    porties warm in de oven.

  7. Verwarm de crème fraîche en de gorgonzola in een pannetje op laag vuur tot de kaas gesmolten is.

  8. Snijd het vlees in plakken en serveer ze met de paddenstoelen, de gorgonzolasaus en de gefrituurde polenta. Bestrooi met de peterselie.

© olive Magazine / Immediate Media Foto’s: Charlie Richards Styling: Tony Hutchinson Foodstyling: Sarah Cook

Onze tips

Profielfoto van

Redactie

redactieshoot

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!