1. Het mixen
Voor de perfecte chocolate chip koekjes is het belangrijk om zoveel mogelijk lucht in het deeg te krijgen. Wanneer je boter met suiker mixt, verandert hun structuur en houden ze de luchtbelletjes beter vast. Hierdoor worden je cookies lekker licht en fluffy.
2. Suiker
Voor de perfecte chocolate chip cookies gebruiken we twee soorten suiker: bruine basterdsuiker en kristalsuiker. Dat lijkt misschien onnodig, maar ze hebben allebei hun eigen functie. De bruine basterdsuiker geeft de koeken een lekkere karamelsmaak en de typische textuur in het midden. De kristalsuiker maakt het deeg stevig en zorgt voor de knapperige buitenkant.
3. Bloem
Niet alleen van suiker kun je het beste twee soorten gebruiken, dit geldt ook voor de bloem. Gewone tarwebloem maakt het deeg lekker bros, terwijl de patentbloem met zijn hoge glutengehalte zorgt dat de koeken in het midden lekker chewy blijven.
4. Chocola
Gehakte chocolade gaat (in tegenstelling tot chocolate chips) tijdens het bakken lekker smelten. Het hakken kost je misschien wat meer tijd, maar dat is het dubbel en dwars waard. Wil je de koekjes nóg lekkerder maken? Meng dan eens wat gehakte noten door het koekdeeg. Of maak triple chocolate cookies van pure, witte én melkchocolade.
Bonustip: Leg voor je gaat hakken wat stukjes apart en hak die wat grover. Door grotere stukjes chocolade in het deeg te drukken, krijg je aan de bovenkant van elk koekje heerlijk gesmolten chocolade.
5. Koelen
Door de koeken voor ze de oven in gaan een uurtje in de koelkast te zetten, zullen ze in de oven minder snel uitlopen. Hierdoor blijven ze in het midden lekker zacht. Precies wat je wilt!
Benieuwd naar hét recept voor de perfecte chocolate chip cookies? Je vindt hem in Foodies’ februari.
© Olive Magazine / Immediate Media Receptuur en foodstyling: Adam Bush Fotografie: Stuart Ovenden Styling: Morag Farquhar