Foodies 05/2024
Dinner party
Foodies 5 Dinner party
appelazijn maken

Zelf appelazijn maken van schillen en klokhuizen: zo doe je dat

Advertentie

Gooi appelschillen en klokhuizen nooit weg, want je kunt er een heerlijk fruitige azijn van maken. Zelf appelazijn maken is helemaal niet moeilijk, met ons recept en tips kun jij dit ook!

Appelschillen en klokhuizen

Heb je veel appelschillen en klokhuizen over na het maken van appeltaart, apple crumble of appelmoes? Gooi ze vooral niet weg! Met ons recept kun je namelijk makkelijk je eigen appelazijn maken. Om je eigen azijn te maken heb je een flinke hoeveelheid klokhuizen en schillen nodig. Heb je niet direct genoeg, dan kun je ze ook over een langere periode opsparen door ze iedere keer in een diepvrieszak in de vriezer te leggen. Wanneer je genoeg hebt verzameld, kun je aan de slag met ons recept! Kies bij voorkeur voor biologische appels en gebruik geen beschimmelde of rotte vruchten.

Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Appelazijn maken: dit heb je nodig

Om appelazijn te maken heb je alleen het volgende nodig:

  • appelschillen en klokhuizen
  • water
  • suiker
  • glazen weckpot (1 tot 5 l, bijv. deze)
  • theedoek of een stuk kaasdoek en een elastiek

Appelazijn maken: zo doe je dat

De hoeveelheid ingrediënten hangt af van de grootte van je weckpot. Zorg dat je genoeg appelschillen en klokhuizen hebt om de pot voor ongeveer de helft te vullen. Vul de pot vervolgens aan met suikerwater zodat alles helemaal onderstaat. Los hiervoor 1 el suiker per 1 kopje koud water op. Dek de pot af met een schone thee- of kaasdoek en zet vast met een elastiek. Zet de pot op het aanrecht en roer de eerste twee weken iedere dag even in de pot. Zo krijg je meer lucht in de pot die belangrijk is voor de fermentatie. Daarnaast onderdompel je de appelschillen telkens goed in de vloeistof en voorkom je dat het oppervlak beschimmelt. Na twee weken zeef je de schillen en klokhuizen eruit en laat jet het mengsel nog minimaal 6 weken fermenteren tot je een mooie, troebele appelazijn hebt. Die kun je vervolgens in flessen heel lang bewaren.

De fermentatie

Azijn ontstaat door fermentatie, een chemisch proces waarbij bacteriën stofjes in voedingsmiddelen omzetten in weer andere stoffen. De bacteriën die van nature in de appel zitten, zetten als eerste de suiker om in alcohol. Doordat je suiker aan het water toevoegt, versnel je de gisting en komt het fermentatieproces beter op gang. Nadat de suikers omgezet zijn in alcohol, wordt de alcohol door de azijnbacteriën omgezet in azijnzuren. Je zelfgemaakte appelcider verandert op die manier in je zelfgemaakte appelazijn. Eerst zal de vloeistof flink gaan borrelen en zal je alcohol gaan ruiken. Je weet dat je azijn klaar is wanneer je geen belletjes meer ziet en geen alcohol maar een een zurig luchtje ruikt.

De ideale omstandigheden

De fermentatie komt vanzelf op gang, jouw taak is vooral om de ideale omstandigheden hiervoor te creëren. De azijnbacteriën, die de alcohol omzetten in azijn, bevinden zich overal in de lucht. Daarom is het belangrijk om de pot niet luchtdicht af te sluiten. Dek de pot af met een schoon, luchtdoorlatend materiaal zoals een thee- of kaasdoek en zet de pot in een goed geventileerde ruimte. Roer ieder dag even in de pot om nog meer lucht in de pot te krijgen. Bewaar de pot buiten direct zonlicht en op kamertemperatuur. Wil je je azijn een handje helpen? Roer een scheutje troebele, biologische appelazijn door de pot. De bacteriën die erin zitten gebruik je op die manier als starter.

Zeven

Na ongeveer 2 weken is de suiker uit het suikerwater en uit de appels door de fermentatie omgezet in alcohol. Je ziet dat de vloeistof niet meer zo hard borrelt. De appelschillen en klokhuizen hebben hun smaak al afgegeven en de suikers zijn omgezet, dus je hebt ze niet meer nodig. Zeef de vloeistof door een fijne zeef en giet terug in de pot. Dek de pot weer af met een schone thee- of kaasdoek en zet vast met een elastiek. Nu hoef je niet meer in de pot te roeren, dus je kunt hem wegzetten om verder te laten fermenteren. De cider zal nu verder fermenteren en de alcohol die erin zit zal omgezet worden in azijnzuren. Laat de pot zeker nog 6 weken staan, maar langer (2-3 maanden) mag ook.

Appelazijn

Is je appelazijn klaar? Zeef de appelazijn nogmaals en vul schone flessen ermee. Zie je een geleiachtige substantie in je azijn drijven? Dit is je azijnmoeder oftewel een grote bacteriekolonie die voor de fermentatie zorgt. Je kunt de azijnmoeder voorzichtig eraf scheppen en gebruiken als starter voor je volgende azijnproject. Wat dacht je bijvoorbeeld van zelf rodewijnazijn maken? De afgetapte appelazijn kun je in een gesloten fles op een koele, donkere plek nog heel lang bewaren.

Wat kun je allemaal met appelazijn?

Appelazijn heeft een zachte en fruitige smaak en je kunt hem gebruiken als basis voor al jouw dressings en vinaigrettes. Een scheutje appelazijn in een marinade zorgt voor zacht en delicaat vlees. Ook verschillende soepen en sauzen knappen op van een drupje appelazijn. Kortom, appelazijn is breed inzetbaar als smaakmaker en je kunt hem wel iedere dag ergens voor gebruiken!

appelazijn maken

Lees ook:

Profielfoto van

Martina Silbrníková

Kan moeilijk begrip opbrengen voor mensen die weinig lusten. Zelf lust ze namelijk alles, behalve grapefruit en tonic (ieuw, zo bitter!). Houdt van kluiven, no shame. Eet kilo’s boter en verafschuwt margarine. Vindt kaas met wijn het allerlekkerste toetje.

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!