Advertentie
Dé geheimen van de perfecte berlinerbollen
Benieuwd naar de geheimen van de perfecte berlinerbollen? Lees snel verder! Wij delen tips, inclusief recept voor de perfecte berlinerbollen. Want hoe maak je nu de beste berlinerbol?
1. Gist
In een zakje droge gist zitten duizenden hele kleine organismen. Deze zijn door het drogen inactief gemaakt, maar door de gist met warme melk te mengen, worden ze weer actief en gaan ze zich voeden met de suiker uit het deeg. De gist cellen zetten de suikers om in belletjes koolzuurgas, waardoor het deeg gaat rijzen en lekker luchtig wordt.
2. Verrijkt deeg
Berlinerbollen maak je van verrijkt deeg; dat is deeg met toevoeging van melk, eieren, suiker en boter. Deze ingrediënten vormen het voer voor de gistcellen, waardoor het deeg extra goed gaat rijzen. De eieren maken het deeg elastisch en compact, waardoor het beter de luchtbelletjes kan vasthouden.
3. Gluten
Bloem bevat gluten ofwel eiwitmoleculen die tijdens het kneden sterke ketens vormen. De glutenketens geven het deeg zijn rekbaarheid en elasticiteit. Dankzij deze sterke structuur kan het deeg ook beter het koolzuurgas vasthouden dat ontstaat tijdens het rijzen. Het is heel belangrijk om het deeg goed te kneden met de deeghaken en dit niet te overhaasten. Door het toevoegen van melk, eieren en suiker is het deeg eerst erg plakkerig. Maar wanneer je verder kneedt, wordt het zacht en elastisch, met als resultaat heerlijk luchtige berlinerbollen.
4. Boter
Door de boter geleidelijk toe te voegen, wordt hij beter opgenomen en voorkom je dat het deeg schift en vettig wordt. De boter geeft de berlinerbol een rijke smaak en cake-achtige structuur.
5. Tweede rijs
De tweede rijs, ook wel ‘de narijs’ genoemd, is heel belangrijk, dus neem er goed de tijd voor. Nadat je het deeg hebt teruggeslagen en balletjes hebt gevormd, heeft het veel van zijn luchtigheid verloren. Wacht tot de deegballetjes in volume zijn verdubbeld en er echt opgeblazen en luchtig uitzien – zo krijg je na het frituren lekker fluffy berliner bollen. Maak je geen zorgen als de balletjes een beetje op het bakpapier blijven plakken, maak ze gewoon weer los met een paletmes.
6. Vullen
Steek de spuitmond tot iets achter het midden van de bol. Knijp de jam in de bol, terwijl je de spuitmond langzaam weer naar buiten toe beweegt. Op die manier krijg je lekker goedgevulde bollen met jam in elke hap.
7. Frituren
Frituur de bollen tot ze een diepe goudbruine kleur hebben. Wees niet bang dat ze uitdrogen als je ze te lang frituurt. Tijdens het afkoelen ontsnapt de stoom van binnen naar buiten, dat maakt het deeg lekker zacht. Zo krijg je bollen goudbruin van buiten en lekker luchtig van binnen.
Ben je er klaar voor? Ga dan aan de slag met dit recept voor berlinerbollen met frambozenjam.
Loopt het water je al in de mond? Doe je schoenen aan, jas uit de kast en ren naar de winkel om de ingrediënten in huis te halen. Een berlinerbol smaakt ook heerlijk met banketbakkersroom in plaats van jam.
© Olive Magazine / Immediate Media Receptuur: Adam Bush Fotografie: Mike English Styling: Faye Wears Foodstyling: Libby Silbermann
Wil je iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief:
Onze tips
Dit zijn de lekkerste seizoensgroenten in mei
High tea: 9x recepten en alle do’s & don’ts
Tofu marineren: zo maak je tofu écht lekker
Aan de bak: dit zijn verschillende soorten deeg, bakpoeder en gist
Ouderwetse boterkoek bakken: tips en recept
Welke bloem is het meest geschikt om mee te bakken?
Zo kun je het beste salades bewaren & meenemen
De verschillende soorten peper op een rij
Geheim: dit moet je bij champagne eten!
Handig overzicht: hoeveel gram pasta per persoon?
Bestaat er ook goedkope champagne?
Zelf jus maken: het perfecte recept (met of zonder vlees)
Wat betekent brut en demi-sec bij champagne?
Do or don’t: mag ik champagne met ijs drinken?
Champagne rosé of wit: waar komt die kleur vandaan?
Paaseitjes over? Dit maak je ermee!
Marieke Slettenhaar
Kan zich niet voorstellen dat mensen vergeten te eten. Zelf weet ze namelijk voor het slapen gaan al wat ze gaat ontbijten. Poffertjes zijn haar guilty pleasure. Lust bijna alles, behalve gekookte eieren. Toch is avocado toast met een gepocheerd ei gek genoeg favoriet.