Foodies Italië
Foodies Italië
Foodies Italië cover
berlinerbollen

Zo maak je dé perfecte berlinerbollen

Advertentie

Berlinerbollen, Berlijnse bollen of Boules de Berlin. Hoe je ze ook noemt, zelfgemaakt en lekker vers zijn ze gegarandeerd het allerlekkerst.

Dé geheimen van de perfecte berlinerbollen

Benieuwd naar de geheimen van de perfecte berlinerbollen? Lees snel verder! Wij delen tips, inclusief recept voor de perfecte berlinerbollen. Want hoe maak je nu de beste berlinerbol?

1. Gist

In een zakje droge gist zitten duizenden hele kleine organismen. Deze zijn door het drogen inactief gemaakt, maar door de gist met warme melk te mengen, worden ze weer actief en gaan ze zich voeden met de suiker uit het deeg. De gist cellen zetten de suikers om in belletjes koolzuurgas, waardoor het deeg gaat rijzen en lekker luchtig wordt.

2. Verrijkt deeg

Berlinerbollen maak je van verrijkt deeg; dat is deeg met toevoeging van melk, eieren, suiker en boter. Deze ingrediënten vormen het voer voor de gistcellen, waardoor het deeg extra goed gaat rijzen. De eieren maken het deeg elastisch en compact, waardoor het beter de luchtbelletjes kan vasthouden.

3. Gluten

Bloem bevat gluten ofwel eiwitmoleculen die tijdens het kneden sterke ketens vormen. De glutenketens geven het deeg zijn rekbaarheid en elasticiteit. Dankzij deze sterke structuur kan het deeg ook beter het koolzuurgas vasthouden dat ontstaat tijdens het rijzen. Het is heel belangrijk om het deeg goed te kneden met de deeghaken en dit niet te overhaasten. Door het toevoegen van melk, eieren en suiker is het deeg eerst erg plakkerig. Maar wanneer je verder kneedt, wordt het zacht en elastisch, met als resultaat heerlijk luchtige berlinerbollen.

4. Boter

Door de boter geleidelijk toe te voegen, wordt hij beter opgenomen en voorkom je dat het deeg schift en vettig wordt. De boter geeft de berlinerbol een rijke smaak en cake-achtige structuur.

5. Tweede rijs

De tweede rijs, ook wel ‘de narijs’ genoemd, is heel belangrijk, dus neem er goed de tijd voor. Nadat je het deeg hebt teruggeslagen en balletjes hebt gevormd, heeft het veel van zijn luchtigheid verloren. Wacht tot de deegballetjes in volume zijn verdubbeld en er echt opgeblazen en luchtig uitzien – zo krijg je na het frituren lekker fluffy berliner bollen. Maak je geen zorgen als de  balletjes een beetje op het bakpapier blijven plakken, maak ze gewoon weer los met een paletmes.

6. Vullen

Steek de spuitmond tot iets achter het midden van de bol. Knijp de jam in de bol, terwijl je de spuitmond langzaam weer naar buiten toe beweegt. Op die manier krijg je lekker goedgevulde bollen met jam in elke hap.

7. Frituren

Frituur de bollen tot ze een diepe goudbruine kleur hebben. Wees niet bang dat ze uitdrogen als je ze te lang frituurt. Tijdens het afkoelen ontsnapt de stoom van binnen naar buiten, dat maakt het deeg lekker zacht. Zo krijg je bollen goudbruin van buiten en lekker luchtig van binnen.

Ben je er klaar voor? Ga dan aan de slag met dit recept voor berlinerbollen met frambozenjam.

Loopt het water je al in de mond? Doe je schoenen aan, jas uit de kast en ren naar de winkel om de ingrediënten in huis te halen. Een berlinerbol smaakt ook heerlijk met banketbakkersroom in plaats van jam.

perfecte berlinerbollen

© Olive Magazine / Immediate Media Receptuur: Adam Bush Fotografie: Mike English Styling: Faye Wears Foodstyling: Libby Silbermann

Wil je iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.
Profielfoto van

Marieke Slettenhaar

Redacteur

Eet het liefst hartig en zoet door elkaar. Heeft geen bezwaar tegen eten in bed zolang het poffertjes zijn. Gruwelt van gekookte eieren maar bestelt altijd een avocadotoast met gepocheerd eitje. Geen smaakcombinatie is haar te gek.

Team foodies

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!