Foodies 06/2024
Citytrip!
Cover van
seizoensgroenten oktober

Dit zijn de lekkerste lokale seizoensgroenten voor oktober

Advertentie

Lokale seizoensgroenten smaken het lekkerst, zitten vol voedingsstoffen en zijn niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor je portemonnee. Welke groenten van eigen bodem kun je het beste in oktober op je boodschappenlijstje zetten? Foodies zocht het voor je uit!

Seizoensgroenten voor oktober: savooiekool

Deze kool is misschien wel de mooiste en meest bijzondere van alle seizoensgroenten voor oktober. Als je het dichte netwerk van nerven op de bladeren van dichtbij bekijkt, lijkt zo’n kool wel een klein kunstwerkje! Als dat niet reden genoeg is om hem op de markt of bij de groenteboer te gaan halen, dan is het wel zijn voedingswaarde. Savooiekool zit bomvol vitamine C, K, foliumzuur en andere vitaminen en mineralen. Hartstikke gezond dus! Ben je al overtuigd maar weet je nog niet zo goed wat je ermee kan maken? Savooiekool doet het goed in stoofgerechten uit één pan. Probeer bijvoorbeeld deze gestoofde savooiekool met kidneybonen en spek.

Lees ook: wat is savooiekool en wat kun je ermee?

seizoensgroenten voor oktober: Borlottibonen met savooiekool

Andijvie

De lichtbittere bladgroente kennen wij vooral van de klassieke stamppot, maar wist je dat je veel meer uit andijvie kunt halen? Het is bekend dat je andijvie rauw kunt eten, maar je kunt ‘m ook prima roerbakken of in de oven bereiden. Als je ‘m daarnaast met andere smaken combineert dan je gewend bent, krijg je een hele andere groente op je bord! Eén van onze favoriete seizoensgroenten voor oktober. Wat dacht je bijvoorbeeld van deze gegratineerde andijvie met parmezaan, tijm en knapperig broodkruim?

seizoensgroenten voor oktober

Pastinaak

Pastinaak verliest langzaamaan de status van vergeten herfstgroente en komt steeds vaker in de schijnwerpers te staan. En terecht! Zijn zoetige, anijsachtige smaak is namelijk uniek en onvervangbaar. Vanaf oktober komt hij van eigen bodem en is het dus het ideale moment om ermee aan de slag te gaan. Bijvoorbeeld in deze makkelijke Italiaanse stoof uit één pan.

Lees ook: wat is pastinaak en wat kun je ermee?

Italiaanse stoof met pastinaak en verse kruiden

Knolselderij

De knol met een aardse smaak ligt vanaf eind van de zomer in de winkels. Dit is daarmee ook een van de  seizoensgroenten voor oktober. Omdat hij van onder de grond komt en een onregelmatige vorm heeft, moet je hem grondig schoonmaken. Dit kun je het beste doen met een klein schilmesje waarmee je in alle hoekjes komt. Je kunt knolselderij prima gebruiken om er een puree van te maken, als een koolhydraatarm en qua smaak meer uitgesproken alternatief voor de klassieke aardappelpuree. Probeer bijvoorbeeld deze gemarineerde champignons met knolselderijpuree en gebakken feta.

seizoensgroenten voor oktober

Paksoi

Hoe exotisch deze groente jou ook in de oren klinkt, deze knapperige kool met lichtpittige smaak komt gewoon van de Nederlandse bodem. Hoewel hij jaarrond beschikbaar is, is hij juist nu op z’n best, dus verdient hij een dezer dagen zeker een plekje op je bord. Paksoi is heel universeel te gebruiken en je kunt hem dus verwerken in zowel Aziatische noedels als in Hollandse stamppotten. Gaar hem vooral niet te lang, zo verliest hij niet alleen zijn lekkere bite en scherpe smaak, maar ook de vitamines. Twee minuutjes meekoken of roerbakken is meer dan voldoende. Probeer eens deze verwarmende wontonsoep met paksoi.

Lees ook: wat is paksoi en wat kun je ermee?

wontonsoep

Wil je iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.
Profielfoto van

Martina Silbrníková

Kan moeilijk begrip opbrengen voor mensen die weinig lusten. Zelf lust ze namelijk alles, behalve grapefruit en tonic (ieuw, zo bitter!). Houdt van kluiven, no shame. Eet kilo’s boter en verafschuwt margarine. Vindt kaas met wijn het allerlekkerste toetje.

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!