Tips tegen fruitvliegjes

Het lijkt wel alsof ze er van het ene op het andere moment opeens weer zijn. Maar wat kun je eigenlijk het beste doen tegen fruitvliegjes? Ondanks dat fruitvliegjes in principe weinig kwaad doen, vinden veel mensen ze behoorlijk irritant of zelfs smerig. Tijd voor de beste tips tegen fruitvliegjes voor deze zomer, zodat jij ze gemakkelijk kunt verjagen.

Wil je ook iedere week de beste recepten, tips & verhalen ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

De beste tips tegen fruitvliegjes

Het liefst leggen fruitvliegjes eitjes op rijp fruit. Zo hebben hun larven direct een voedzame omgeving. De larven groeien vliegensvlug (snap je ‘m?) uit tot volwassen fruitvliegjes die zich vervolgens weer voortplanten. Zodra het wat warmer weer wordt komen ze tevoorschijn. Gecombineerd met rijp fruit of andere etensresten ontstaat er binnen de kortste keren een plaag, en dat is natuurlijk ontzettend vervelend. Wat te doen tegen fruitvliegjes? Wij hebben de beste tips tegen fruitvliegjes voor je op een rijtje gezet.

Voorkomen is beter…

Zodra het voorjaar start en de temperaturen stijgen heb je kans op een plaag van deze vliegjes. Voorkomen is beter dan genezen, dus de beste tip om fruitvliegjes te verjagen is om te zorgen voor een onaantrekkelijke omgeving voor fruitvliegjes. Zolang er in huis geen voedselbronnen te vinden zijn zullen ze niet snel je keuken binnendringen.

Eén van onze eerste tips tegen fruitvliegjes? Laat geen etensresten slingeren in de keuken en doe deze het liefst zo snel mogelijk in een container die buitenshuis staat. Vergeet ook niet lege flessen wijn, limonade of frisdrank. De zoete geur lokt fruitvliegjes namelijk. Spoel de flessen direct na gebruik om met wat water. Staat er een fruitschaal te shinen op tafel? Het staat misschien wat saaier, maar berg het verse fruit zoveel mogelijk op in de koelkast of keukenkastjes. Eet het op tijd op, laat het fruit niet overrijp worden. Daar komen ze namelijk maar al te graag op af.

…dan genezen: tips tegen fruitvliegjes

Zijn fruitvliegjes ondanks alle voorzorgsmaatregelen toch je huis binnengedrongen en weet je niet meer wat te doen tegen fruitvliegjes? Helaas is de kans groot dat je er niet helemaal van af komt, totdat het najaar weer van start gaat. Toch zijn er gelukkig genoeg tips om de overlast van fruitvliegjes te beperken.

  1. Bescherm het fruit met een vliegenkap, mocht er toch fruit in de fruitschaal liggen.
  2. Zet verse kruiden in de buurt van fruit, fruitvliegjes houden niet van de geur van bijvoorbeeld verse basilicum.
  3. Maak het aanrecht direct schoon na het bereiden van eten en spoel het doekje goed uit.
  4. Laat de afwas niet staan. Geen tijd om de afwas meteen te doen? Spoel in ieder geval de etensresten eraf.
  5. Gooi etensresten meteen weg in de gft-bak, en zorg dat deze buiten staat.
  6. Maak de gft-bak goed schoon als deze geleegd is, en leg oude kranten op de bodem om het vocht te absorberen.
  7. Zet ramen en deuren tegen elkaar open, fruitvliegjes houden niet van tocht.
  8. Maak je afvoer goed schoon, dit is een broedplaats voor insecten.
  9. Gebruik geen schoonmaakmiddelen met fruitgeur, dit trekt nog meer fruitvliegjes aan.
  10. Vul een bakje met azijn en afwasmiddel. Azijn is onweerstaanbaar voor fruitvliegjes, door het afwasmiddel verandert het bakje in een val.

Wat te doen tegen fruitvliegjes

Sla de tips tegen fruitvliegjes op en lees ook: