Wist je dat je het loof van de meeste groentes gewoon kan eten? Het bladgroen van je groentes is veilig om te eten en bovendien erg gezond. Maak er bijvoorbeeld een lekkere groenteloof pesto van. De naam pesto staat voor ‘gestampt’. Want wanneer je pesto maakt, stamp je olijfolie, knoflook, zout, kaas en noten fijn tot een heerlijke smeuïge structuur. Voeg hier ook wat groenteloof aan toe en je hebt een unieke pesto. Dus gooi voortaan het groene gedeelte van je wortels, koolrabi en radijsjes niet meer weg. Verrassend én erg lekker! Je kan de groenteloof pesto’s ongeveer vijf dagen in de koelkast bewaren. Heb je de smaak te pakken? Sanne tipt je nog vijf heerlijke pesto variaties.

Wil je iedere week de lekkerste kooktips & recepten ontvangen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Groenteloof pesto van radijs

Het loof van de radijs is net als de groente zelf wat pittig van smaak. Naast pittig is het loof ook erg gezond. Het zit boordevol ijzer en foliumzuur. Voordat je begint met het maken van de pesto moet je het loof eerst goed wassen zodat alle aarde er uit is. Mix een kleine handvol loof samen met 1 knoflookteen, een scheut olijfolie, 30 g cashewnoten en 50 g Parmezaanse kaas in een blender. Voeg naar smaak wat peper en zout toe. Is de pesto wat te dik? Voeg dan geleidelijk nog wat extra olijfolie toe.

Pesto van wortelloof

Als je wortels koopt, kan je het beste gelijk het loof er af halen en er een lekkere pesto van maken. Wortel zonder loof zijn namelijk langer houdbaar dan wortels met loof. Gooi het loof vooral niet weg, want wortelloof bevat enorm veel vitamine K. Het loof van de wortel is wat bitter van smaak dus vergeet vooral niet basilicum en citroensap aan je pesto toe te voegen voor een mooi evenwicht in smaken. Voordat je begint met het maken van de pesto moet je het loof eerst goed wassen zodat alle aarde er uit is. Mix een flinke handvol loof vervolgens samen met 1 knoflookteen, een scheut olijfolie, een handjevol basilicum,2 el pijnboompitten, sap van een halve citroen en 50 g Parmezaanse kaas in een blender. Voeg naar smaak wat peper en zout toe.

Groenteloof pesto van koolrabi

Het loof van de koolrabi is heerlijk voor in een pesto. Wel kunnen de bladeren van koolrabi wat taai worden als ze uitdrogen. Gebruik daarom de binnenste kleine blaadjes voor de pesto. Voordat je begint met het maken van de pesto moet je het loof eerst goed wassen zodat alle aarde er uit is. Mix de binnenste bladeren van 1 koolrabi samen met 1 knoflookteen, een scheut olijfolie, 30 g walnoten en 50 g Parmezaanse kaas in een blender. Voeg naar smaak wat peper en zout toe.

groenteloof pesto's