Advertentie
1. Het juiste vlees
Een schnitzel maak je volgens Hollandse begrippen traditioneel van de bovenbil van een kalf of varken. Maar een kotelet, zeker die van het Baambrugs big, is ook perfect, omdat het been veel smaak afgeeft. Het Baambrugse big komt van Lindenhoffs boerderij in Baambrugge. Bestel je koteletten online via Lindenhoff.nl en laat ze thuisbezorgen. Haal het vlees ongeveer een half uur van tevoren uit de koelkast om het op kamertemperatuur te laten komen.
2. Even slaan
Voor een klassieke schnitzel klop je het vlees plat met een vleeshamer of de onderkant van een koekenpan. Let op: bij een Japanse Tonkatsu sla je deze stap over.
3. Je eigen broodkruim
Gebruik in plaats van panko ook eens zelfgemaakt broodkruim. Rooster een paar sneetjes witbrood in de oven ca. 25 minuten op 150°C en maal fijn in de keukenmachine. Het verschil proef je meteen!
4. Paneren kun je leren
Het paneren is het belangrijkst. Het krokante jasje is essentieel voor een smaakvol resultaat. Haal het vlees door de bloem en tik goed af. Dan is het ei aan de beurt. Laat een beetje afdruppen. Haal het vlees dan ruim door het broodkruim en duw dit subtiel aan.
5. Fry it!
Zo’n lekkere kotelet bak je niet – die frituur je in een flinke laag olie. Niet te heet, want dan droogt het vlees uit. In 6-8 minuten krijg je mooi, sappig vlees!
6. Blijven bewegen
Bij goede schnitzels zit de paneerlaag los om het vlees. Het geheim? Houd het vlees in beweging in de pan. Zo lekker was je schnitzel nog nooit.
Benieuwd naar hét recept voor de perfecte Tonkatsu? Je vindt hem in Foodies’ grote Japan-nummer.
Onze tips
Dit zijn de lekkerste seizoensgroenten in mei
High tea: 9x recepten en alle do’s & don’ts
Tofu marineren: zo maak je tofu écht lekker
Aan de bak: dit zijn verschillende soorten deeg, bakpoeder en gist
Ouderwetse boterkoek bakken: tips en recept
Welke bloem is het meest geschikt om mee te bakken?
Zo kun je het beste salades bewaren & meenemen
De verschillende soorten peper op een rij
Geheim: dit moet je bij champagne eten!
Handig overzicht: hoeveel gram pasta per persoon?
Bestaat er ook goedkope champagne?
Zelf jus maken: het perfecte recept (met of zonder vlees)
Wat betekent brut en demi-sec bij champagne?
Do or don’t: mag ik champagne met ijs drinken?
Champagne rosé of wit: waar komt die kleur vandaan?
Paaseitjes over? Dit maak je ermee!
Sanne