Foodies 07/2024
Proef de zomer!
Cover van
Cover voor Zo bereid je picanha op de BBQ

Zo bereid je picanha op de BBQ

Profielfoto van AnneAnne Mebelder

Advertentie

Picanha (spreek uit als pie-kan-ja) is het Portugese woord voor staartstuk van de koe. Het vlees heeft een driehoekige vorm en de draad loopt altijd van een van de drie punten naar de tegenoverliggende zijde. Picanha bereiden doe je door het vlees te grillen tot het vanbinnen rosé is. 

Dat grillen van picanha kan op de BBQ of bijvoorbeeld in een grillpan. Wij geven je hier dé tips en tricks om zo’n picanha steak heerlijk klaar te maken.

Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Wat is picanha?

Zoals gezegd is picanha het staartstuk van een rund. Je bereidt picanha vlees in zijn geheel. Je grilt het hele stuk vlees (die vaak tussen 1 en 1,5 kg weegt) en snijdt het daarna in plakken. Het vlees is heerlijk mals en sappig en heeft tegelijkertijd een uitgesproken smaak. De vetlaag aan de bovenkant van zo’n picanha steak geeft het vlees veel smaak en wordt tijdens het grillen lekker knapperig.

Picanha op de BBQ

Dit rundvlees is perfect om op de BBQ te bereiden. Een paar tips voor picanha op de BBQ vind je hieronder:

  • Laat het vlees hiervoor in driekwartier tot een uur op kamertemperatuur komen.
  • Snijd eventueel een deel van de vetlaag weg om ervoor te zorgen dat de dikte van de vetlaag over het hele stuk vlees zo gelijk mogelijk is. Verwijder eventuele vliesjes van de vleeszijde. Gebruik hiervoor een sterk fileermes. Steek dit onder het vlies, houd het vlies met één hand strak en snijd met het mes onder het vlies door.
  • Snijd de vetlaag kruislings in. Ook dit gaat het beste met een scherp mes. Dit schuin insnijden zorgt ervoor dat het vlees niet krom trekt tijdens het grillen én dat eren mooi ruitjespatroon ontstaat. Tijdens het grillen kan het gesmolten vet eruit druppelen, waardoor de vetlaag lekker knapperig wordt.
  • Besprenkel de picanha voor het bakken met olie en bestrooi rijkelijk met zout en peper.
  • Leg de picanha altijd met de vetzijde op het rooster, zodat dat knapperige vetrandje ontstaat.
  • Laat de picanha steak na het bakken altijd ca. 15 minuten rusten voor je hem aansnijdt.
  • Let bij het snijden goed op de richting waarin de spiervezels lopen, ook wel ‘de draad’ genoemd. Snijd het vlees altijd ‘op de draad’, oftewel tegen de lijnen in.

Direct aan de slag? Bekijk gauw deze recepten:

Picanha met gerookte hollandaisesaus

Picanha met gerookte hollandaisesaus

Met dit recept bereid je niet alleen je picanha op de BBQ, maar ook de Hollandaisesaus die je erbij serveert.

Bekijk picanha recept
Picanha met chimichurri van de BBQ

Picanha met chimichurri van de BBQ

Picanha is een goedkoop en daardoor vaak ondergewaardeerd stukje rund. Maar op Argentijnse wijze, gegrild van de barbecue, is het een waar spektakelstuk.

Bekijk recept voor picanha van de BBQ

Picanha kamado

Je kunt picanha op allerlei soorten BBQ’s bereiden, waaronder op de kamado. Dit type BBQ is meestal keramisch en kan zowel van boven in het deksel als van onder lucht in laten via een rooster. Deze roosters zorgen ervoor dat je de temperatuur goed kunt beheersen, wat maakt dat picanha op een kamado bereiden erg goed gaat.

Misschien heb jij thuis een Big Green Egg of een andere kamado BBQ thuis staan. Dan wil je vast weten hoe je picanha op een kamado het beste kunt bereiden. En heb je alle tips en tricks voor picanha op de kamado goed doorgenomen? Probeer dan dit recept voor summerstyle picanha eens.

Picanha oven

Wist je dat je picanha in de oven ook goed kunt klaarmaken? Kijk maar eens in dit recept, waarbij picanha op Japanse wijze wordt bereid.

Yakiniku-picanha

Yakiniku-picanha

Dit recept voor Yakuniku picanha is een typisch Nikkei-gerecht, waarbij iets magisch gebeurt wanneer het vet van de picanha smelt en zich mengt met de umami- smaak van de sojasaus, knoflook en limoen.

Naar het recept

Kerntemperatuur picanha

Om de kerntemperatuur voor picanha goed te kunnen meten heb je een vleesthermometer nodig. De temperatuur hoeft niet heel hoog te worden. Je grilt het vlees tot het 52 graden heeft bereikt. Dan zit je goed.

Picanha recept

Heb je nog niet genoeg receptinspiratie opgedaan? Geen zorgen, je hebt nog één picanha recept van ons tegoed. En ben je nog op zoek naar een lekkere saus? Ook voor saus bij biefstuk, picanha of ander soort rundvlees kun je bij ons terecht.

Summerstyle picanha

Summerstyle picanha

Zacht kalfsvlees, pittige pepers en een lichte rooksmaak. Kortom, dit gerecht zit barstensvol smaak.

Naar het recept

Profielfoto van

Anne Mebelder

Redacteur

Kan niet zonder koffie. Eet elke dag chocola. Lepelt in no time een pot pindakaas leeg. Is dol op croissants (ongeacht het tijdstip), moules frites en al het andere uit de Franse keuken. Ontbijt met taart. Loopt hard om meer te kunnen eten, of was het andersom?

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!