Foodies 05/2024
Dinner party
Foodies 5 Dinner party
Picanha met gerookte hollandaisesaus

Picanha met gerookte hollandaisesaus

  • Gemiddeld

  • ca. 2 uur bereidingstijdca. 2 u. bereidingstijd

  • 15 minuten wachttijd15 min. wachttijd

Advertentie

Aantal personen: 6

Ingrediënten

Voor de hollandaisesaus

Bereiding

  1. Snijd voor de hollandaisesaus de boter in grove stukken en leg ze in een skillet (een gietijzeren pan) of bakblik. Bereid een barbecue voor om te roken. Steek de kolen aan en strooi wat snippers rookhout over de kolen. Zet de pan met boter op het rooster en sluit de barbecue. Laat de temperatuur rustig oplopen tot ca. 80°C. Rook de boter ca. 25 minuten, de boter mag tegelijk ook smelten.

  2. Snijd de eventuele vliesjes aan de vleeszijde van de picanha af met een mesje en snijd de vetkant kruislings in. Smeer de picanha rondom in met olijfolie en bestrooi royaal met zout en peper. Bereid de barbecue na het roken van de boter voor op indirect grillen en verhit deze tot een temperatuur van 130°C is bereikt. Leg de picanha met de vetkant naar beneden op de barbecue. Op die manier krijgt deze kant de meeste warmte en bakt het vet beter uit, zo krijg je dat heerlijke knapperige vetrandje. Sluit de barbecue en laat in ca. 50 minuten de kerntemperatuur oplopen tot 51°C.

  3. Doe voor de hollandaisesaus de 2 soorten azijn en de eidooiers in een hittebestendige kom en zet deze boven een pan met zacht borrelend water, zorg dat de kom het water niet raakt. Klop de azijn met de eidooiers tot er een luchtig en stevig mengsel ontstaat en de temperatuur ca. 60°C wordt. Blijf de hele tijd stevig kloppen met een garde zodat het geheel niet gaat schiften.

  4. Haal de kom van de pan en voeg nu al kloppend in een dun straaltje de gesmolten, gerookte boter toe tot de boter goed opgenomen is en er een zijdezachte, romige saus ontstaat. Het kan zijn dat je niet alle boter nodig hebt om een mooi gebonden saus te krijgen. Breng de saus op smaak met zout, peper en de gehakte dragon. Houd de saus warm tot gebruik en klop hem vlak voor het serveren nog even goed door.

  5. Neem het vlees uit de barbecue en dek losjes af met aluminiumfolie. Laat ca. 15 minuten rusten. Snijd het vlees in plakken en serveer met de saus.

Per portie: 576 kcal | 60 g eiwit | 37 g vet

Receptuur: Willem van Santen Fotografie: Mitchell van Voorbergen Styling: Alexandra Hereijgers

Iedere week de lekkerste recepten ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Wat vind jij van dit recept?

0 / 5.0 (0 stemmen)