Bereiding

  1. Verwarm de oven voor op de grillstand op 220°C of tot middelhoge stand. Verhit een flinke laag zonnebloemolie in een middelgrote pan tot 160°C of tot een stukje brood er in 45 seconden bruin in kleurt. Doe een deel van de uien in een kom, voeg 1 eetlepel maizena toe en meng tot de uien goed bedekt zijn. Klop de overtollige maizena eraf. Laat de uien voorzichtig in de hete olie zakken en frituur 2-3 minuten tot ze goudbruin kleuren. Haal uit de olie en laat uitlekken op een met keukenpapier beklede bakplaat of rooster. Herhaal tot alle uien zijn gefrituurd. Zet de uien opzij tot gebruik, maar houd de olie warm op laag vuur omdat je de uien nog een keer gaat frituren.
  2. Meng voor de dressing de sojasaus, de olijfolie, het limoensap en de knoflook door elkaar.
  3. Snijd de picanha in zes vierkante stukken van 5 cm (à 200-250 g), maar laat daarbij de vetlaag aan de bovenkant zitten. Leg de stukken picanha op het rooster van de braadslee zodat het vet naar beneden kan druppen. Bestrooi royaal met grof zout en gril het vlees 10 minuten in de oven met de vleeskant naar boven gericht.
  4. Haal het rooster uit de oven, draai de stukken picanha om met de vette kant boven en plaats het rooster een stand lager in de oven onder de grill. Rooster opnieuw 6-10 minuten, afhankelijk van hoe dik de vetlaag is.
  5. Frituur intussen de uien opnieuw in de olie op 180°C, 30 seconden tot 1 minuut tot ze een diepgouden kleur hebben en heel knapperig zijn. Haal ze uit de olie en laat uitlekken op een bakplaat of rooster met nieuw keukenpapier. Breng op smaak met fijn zeezout.
  6. Controleer de gaarheid van het vlees door het in te duwen. Voor medium-rare moet de picanha terugveren, maar wel stevig zijn, waarbij hij in totaal 15-20 minuten gebakken is. Je kunt ook een stukje vlees uit de oven halen en het dikste deel doorsnijden om te controleren hoe gaar het is. Veeg het teveel aan zout van het vlees af. Laat het vlees afgedekt 5-10 minuten rusten.
  7. Gebruik het scherpste mes dat je in huis hebt en snijd het vlees heel dun. Leg de plakjes vlees in een rijtje op een lang, rechthoekig bord, besprenkel met de dressing en bestrooi met de rode peper, de korianderkiemen, de amarantkers, het sesamzaad en wat zeezoutvlokken. Leg de uien erbovenop en serveer direct.

Per portie: ca. 397 kcal
42 g eiwit | 20 g vet | 12 g koolhydraten

© Olive Magazine / Immediate Media Receptuur: Luiz Hara Foto’s: Yuki Sugiura Styling: Rob Merrett Foodstyling: Cate Dixon