Advertentie
Recept voor brood zonder te kneden
Voor brood gemaakt met zuurdesem geldt zeker dat een flinke portie geduld en toewijding tot de benodigdheden behoort, maar vandaag leren we je hoe je zelf heel makkelijk brood maakt dat even lekker is. Zonder zuurdesem, zonder te kneden, met maar 3 basisingrediënten en volgens een foolproof recept. Komt voor de bakker! Zeker met dit recept voor brood zonder te kneden.
Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:
Wat heb je nodig?
Voor 1 brood heb je het volgende nodig:
- 450 g bloem* + extra om te bestuiven
- 2 tl droge gist
- 2 tl zout
- vershoudfolie
- ovenbestendige braadpan met deksel
- bakpapier
*Je kunt het beste bloem of volkorenmeel van tarwe of spelt gebruiken of een willekeurige mix hiervan. Gebruik vooral geen zelfrijzend bakmeel. Als je broodmeel gebruikt, moet je goed op het etiket kijken of er al zout en/of gist aan is toegevoegd.
Voordat je aan de slag gaat
Zoals je ziet heb je niet heel veel nodig. De kans is zelfs heel groot dat je gelijk aan de slag kunt. Nog meer goed nieuws: het deeg hoef je niet te kneden, dus je handen blijven schoon, en het is zonder te overdrijven in 1 minuut gemaakt. Houd er rekening mee dat je het deeg eerst 2 uur moet laten rijzen voordat je het in de oven schuift. Het brood is nóg lekkerder als je het deeg na het rijzen 12 uur tot 3 dagen laat rusten in de koelkast. Hoe langer je wacht, hoe meer smaak zich in het deeg ontwikkelt. Maar als je geen tijd hebt, kun je het brood ook direct na het rijzen bakken.
Hoe doe je dat?
- Meng in een kom de bloem met de gist en het zout en voeg direct 375 ml warm kraanwater toe. Het water moet heel warm zijn maar zo dat het nog prettig is om daar je handen onder te houden. Meng alles zeer kort door elkaar met een houten spatel tot een plakkerig deeg ontstaat en je geen droge stukjes meer ziet. Het deeg is geen stevige bal, maar een vrij natte, plakkerige massa. Geen zorgen, dat hoort zo. Dek de kom af met vershoudfolie en laat het deeg op een warme plek ca. 2 uur rijzen. Het deeg is dan aanzienlijk in volume toegenomen en je ziet veel kleine luchtbelletjes.
- Laat het deeg nu 12 uur tot 3 dagen rusten in de koelkast. Voor het bakken laat je het deeg een half uur op kamertemperatuur komen. Geen tijd? Dan kun je deze stap overslaan en gelijk doorgaan naar stap 3.
- Verwarm de oven voor (elektrisch: 230°C / hetelucht: 220°C) samen met de braadpan met deksel. Bestuif het werkblad royaal met bloem en schraap het gerezen deeg erop. Bestuif ook het deeg met wat bloem en druk de randen met een spatel een beetje naar het midden toe om een rond of ovaal brood te vormen. Haal de hete braadpan voorzichtig uit de oven en bedek de bodem met een vel bakpapier. Til het brood met beide handen voorzichtig op en leg het ondersteboven in de pan. Je kunt het jezelf nog makkelijker maken door het gerezen deeg direct uit de kom in de hete, met bakpapier beklede braadpan te schrapen. De stap waarbij je met het deeg op het werkblad werkt is puur bedoeld om het deeg een mooie vorm te geven, maar heeft verder geen belangrijke functie.
- Leg de deksel op de braadpan en zet de pan 30 minuten in de oven. Haal dan de deksel van de pan en bak het brood nog ca. 20 minuten tot de korst mooi bruin wordt. Laat het brood eerst minstens 15 minuten rusten op een rooster voordat je het aansnijdt.
Hoe bewaar je het brood?
Je kunt het brood 2-3 dagen bewaren in een broodtrommel of gewikkeld in een schone theedoek. Of je kunt het invriezen, dan is het brood enkele weken houdbaar.
Onze tips
Spruitjes koken en bereiden: zo doe je dat
Zelf maken: guacamole dip
Column van Raghenie: de Hindostaanse eetcultuur
Gnocchi koken: zo doe je dat
Zalm op de huid bakken: zo doe je dat
Mals stoofvlees maken: de lekkerste recepten en tips
7x verschillende soorten paddenstoelen om mee te koken
Zelf appelmoes maken: zo doe je dat op de ouderwetse manier
Overgebleven beurse appels? Deze heerlijke recepten maak je ermee!
Column van Raghenie: eten met pit
Appelflappen maken: zo doe je dat!
Broccoli bereiden: zo doe je dat
Stamppot maken: zo maak je hem nóg lekkerder
Zo kun je aardappels koken en bereiden
Het verschil tussen gewone aardappel en zoete aardappel: wat is gezonder?
Pompoensoorten: dit zijn de verschillen
Martina Silbrníková
Kan moeilijk begrip opbrengen voor mensen die weinig lusten. Zelf lust ze namelijk alles, behalve grapefruit en tonic (ieuw, zo bitter!). Houdt van kluiven, no shame. Eet kilo’s boter en verafschuwt margarine. Vindt kaas met wijn het allerlekkerste toetje. Was eindredacteur van 2020 tot 2023.