Waar gebruik je bakpoeder en baking soda voor?

Als je gaat bakken, wil je wel dat jouw prachtige creatie de lucht in gaat. Dat is nou precies waar bakpoeder en baking soda voor bedoeld zijn. Ze laten jouw lekkers rijzen en sky high gaan.  Nu lijkt het misschien alsof deze twee hetzelfde zijn, maar baking soda is niet hetzelfde als bakpoeder.

Wat is het verschil?

Het verschil wordt gemaakt in de samenstelling. Baking soda kun je alleen gebruiken als een zuurtje in je baksel zit. Denk hierbij bijvoorbeeld aan citroen, yoghurt of karnemelk. Door het koolzuur dat ontstaat, krijg je een heerlijk, luchtig gebakje. Ga je citroen gebruiken? Dan heb je ongeveer 1 theelepel citroensap nodig per 2 gram baking soda.

Bakpoeder bevat niet alleen baking soda, maar ook een zuurtje zoals bijvoorbeeld wijncarbonaat. Dit zorgt ervoor dat jouw baksels ook rijzen als je geen zure ingrediënten gebruikt. Je moet er meer van gebruiken dan van baking soda.

Kun je baking soda vervangen door bakpoeder?

Je kunt baking soda in principe vervangen door bakpoeder, maar houd er wel rekening dat het resultaat dan zal afwijken. Bovendien moet je de hoeveelheid baking soda dan wel keer drie doen. Andersom kun je dus alleen baking soda gebruiken als je een zuur ingrediënt in je beslag zit. Anders gaat jouw creatie niet de hoogte in en dat zou zonde zijn!