
Waar gebruik je bakpoeder en baking soda voor?
Lees verder na de advertentie
Als je gaat bakken, wil je wel dat jouw prachtige creatie de lucht in gaat. Dat is nou precies waar bakpoeder en baking soda voor bedoeld zijn. Ze laten jouw lekkers rijzen en sky high gaan. Nu lijkt het misschien alsof deze twee hetzelfde zijn, maar baking soda is niet hetzelfde als bakpoeder.
Wil je ook iedere week recepten & tips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:
Tip!

Elke maand nieuwe recepten en inspiratie met seizoensproducten ontvangen?
Neem een abonnement op Foodies Magazine al vanaf 17,50
Wat is het verschil tussen bakpoeder en baking soda?
Het verschil wordt gemaakt in de samenstelling. Baking soda kun je alleen gebruiken als een zuurtje in je baksel zit. Denk hierbij bijvoorbeeld aan citroen, yoghurt of karnemelk. Door het koolzuur dat ontstaat, krijg je een heerlijk, luchtig gebakje. Ga je citroen gebruiken? Dan heb je ongeveer 1 theelepel citroensap nodig per 2 gram baking soda.
Bakpoeder bevat niet alleen baking soda, maar ook een zuurtje zoals bijvoorbeeld wijncarbonaat. Dit zorgt ervoor dat jouw baksels ook rijzen als je geen zure ingrediënten gebruikt. Je moet er meer van gebruiken dan van baking soda.
Kun je baking soda vervangen door bakpoeder?
Je kunt baking soda in principe vervangen door bakpoeder, maar houd er wel rekening dat het resultaat dan zal afwijken. Bovendien moet je de hoeveelheid baking soda dan wel keer drie doen. Andersom kun je dus alleen baking soda gebruiken als je een zuur ingrediënt in je beslag zit. Anders gaat jouw creatie niet de hoogte in en dat zou zonde zijn!
Lees ook:
Is jouw bakpoeder nog goed? Je ontdekt het met deze truc
Aan de bak: dit zijn verschillende soorten deeg, bakpoeder en gist
Zo houd je je basilicumplantje wél lang in leven
Onze tips

Eieren koken in de airfryer: zo doe je dat

Chocolade tempereren: zo doe je dit stap voor stap

Kan aluminiumfolie veilig in de oven? Zo doe je dat

Dit zijn de lekkerste lokale seizoensgroenten in februari

Moet je een airfryer voorverwarmen: dit is de beste manier

Mals stoofvlees maken: de lekkerste recepten en tips

Dumplings maken: dat doe je zo

Aluminiumfolie in de airfryer: kan dit?

Met deze recepten maak je restjes jam makkelijk op!

Keukenhack: zo kun je hard ijs makkelijk scheppen

Aangekoekte airfryer schoonmaken: zo doe je dat

Wat is het verschil tussen snert en erwtensoep?

Bakpapier in de airfryer: kan dat?

Clubsandwich maken: zo doe je dat!

Lifehack: zo maak je harde boter snel smeerbaar

Ingemaakte rode ui: zo maak je de snelle smaakbom
Roxanne
Vindt de supermarkt de vervelendste plek op aarde. Kan geen recept maken zonder er haar eigen draai aan te geven – wat vaak resulteert in een totaal ander gerecht. Vindt een curry altijd een goed idee en gaat zo vaak mogelijk naar Kroatië voor cevapcici. Was webredacteur van 2019 tot 2021.