
Waar gebruik je bakpoeder en baking soda voor?
Lees verder na de advertentie
Als je gaat bakken, wil je wel dat jouw prachtige creatie de lucht in gaat. Dat is nou precies waar bakpoeder en baking soda voor bedoeld zijn. Ze laten jouw lekkers rijzen en sky high gaan. Nu lijkt het misschien alsof deze twee hetzelfde zijn, maar baking soda is niet hetzelfde als bakpoeder.
Wil je ook iedere week recepten & tips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:
Tip!

Ben je op zoek naar culinaire inspiratie, uitdaging én wil je graag meer lezen over koken?
Shop een losse editie van Foodies Magazine al vanaf 6,50
Wat is het verschil tussen bakpoeder en baking soda?
Het verschil wordt gemaakt in de samenstelling. Baking soda kun je alleen gebruiken als een zuurtje in je baksel zit. Denk hierbij bijvoorbeeld aan citroen, yoghurt of karnemelk. Door het koolzuur dat ontstaat, krijg je een heerlijk, luchtig gebakje. Ga je citroen gebruiken? Dan heb je ongeveer 1 theelepel citroensap nodig per 2 gram baking soda.
Bakpoeder bevat niet alleen baking soda, maar ook een zuurtje zoals bijvoorbeeld wijncarbonaat. Dit zorgt ervoor dat jouw baksels ook rijzen als je geen zure ingrediënten gebruikt. Je moet er meer van gebruiken dan van baking soda.
Kun je baking soda vervangen door bakpoeder?
Je kunt baking soda in principe vervangen door bakpoeder, maar houd er wel rekening dat het resultaat dan zal afwijken. Bovendien moet je de hoeveelheid baking soda dan wel keer drie doen. Andersom kun je dus alleen baking soda gebruiken als je een zuur ingrediënt in je beslag zit. Anders gaat jouw creatie niet de hoogte in en dat zou zonde zijn!

Lees ook:
Is jouw bakpoeder nog goed? Je ontdekt het met deze truc
Aan de bak: dit zijn verschillende soorten deeg, bakpoeder en gist
Zo houd je je basilicumplantje wél lang in leven
Onze tips

9x de lekkerste sauzen voor bij biefstuk

Koken zonder alcohol: zo vervang je drank in klassieke gerechten

Banketstaaf: wat is het en hoe maak je het zelf?

Weet jij waar pepernoten vandaan komen? Zo zit het!

Dit is het verschil tussen speculoos en speculaas

Voor eens en altijd: het verschil tussen pepernoten en kruidnoten

Varkenshaas bakken: met deze tips kan het niet mislukken

Jackfruit is dé vleesvervanger voor stoofgerechten (en zo gebruik je ‘m)

Dit zijn de keukentools die jouw kerst écht makkelijker maken

Kruidnoten bakken: zo doe je dat

Zelf gevulde speculaas maken: zo doe je dat

Zo maak je thuis een plantaardige steak die zelfs vleeseters verrast

Slechts 0,1% van alle Italiaanse wijn komt hiervandaan

Dit zijn dé gouden tips voor het binden van een stoofpot

Zelf groentesoep maken? Met deze tips lukt het altijd (zelfs zónder zakjes)

Misselijk maar toch iets eten? Deze recepten helpen écht

Roxanne
Vindt de supermarkt de vervelendste plek op aarde. Kan geen recept maken zonder er haar eigen draai aan te geven – wat vaak resulteert in een totaal ander gerecht. Vindt een curry altijd een goed idee en gaat zo vaak mogelijk naar Kroatië voor cevapcici. Was webredacteur van 2019 tot 2021.



