Kies het juiste vlees
De ribeye is het meest fijne deel van het ribstuk, ook wel het oog genoemd. Door de mooie vetadering is deze snit een stuk voller van smaak dan bijvoorbeeld de tournedos of entrecote en heel geschikt voor op de barbecue! In Baambrugge wordt dit malse vlees minimaal 21 dagen gerijpt, waardoor de smaak intenser wordt. De Simmentalers van Lindenhoff zijn koeien die rustig opgroeien in de Zuid-Duitse Alpen waar ze veel (berg)kruiden eten, waardoor het vlees vol karakter is.
Start heet
Laat het vlees eerst ca. 1 uur op kamertemperatuur komen. De ribeye smaakt gegrild het lekkerst en dat gaat het beste op hoge temperatuur. Gebruik daarvoor een houtskoolstarter*. Verspreid de kooltjes niet, maar verplaats ze naar één kant met een tang. Zo heb je een hele hete plek waar je het vlees goed kunt schroeien en een wat koelere plek waar dikkere stukken vlees daarna rustig tot de juiste kerntemperatuur kunnen komen.
Gelijkmatige garing
Begin aan de hete kant van het rooster. Druk de ribeye een beetje aan wanneer je deze op de grill plaatst, zo krijg je mooie grillstrepen. Gebruik liever geen deksel op je barbecue, maar houd het vlees goed in het oog. De kans dat het vlees anders doorslaat is groot. Draai het vlees zodra het loskomt van het rooster een kwartslag, zodat er een ruitpatroon ontstaat. Dit ziet er niet alleen mooi uit, maar zorgt ook voor meer smaak en een gelijkmatige garing. De grillstrepen zijn dan krokant en gekaramelliseerd, maar niet verbrand.
Extra smaak
Voor extra smaak kun je grote stukken rookhout aan de zijkant van de kooltjes steken. Deze moeten niet branden, maar alleen smeulen.
Rustig verder garen
Heb je wat dikkere steaks? Verplaats het vlees wanneer het mooi is gegrild naar de koelere kant van de barbecue en gaar verder tot het vlees een kerntemperatuur van 48-52°C heeft bereikt. Gebruik een kernthermometer om de temperatuur te checken. Haal het vlees van de barbecue, wikkel het goed in aluminiumfolie en laat nog 5-10 minuten rusten. Zo gaart de ribeye nog iets verder en door het rusten zullen alle sappen bij het aansnijden beter in het vlees blijven.
Pas op voor hoge vlammen
Ribeye heeft iets meer vetmarmering dan andere steaks. Vet zorgt dat het vlees mals blijft, maar houd het goed in de gaten op de barbecue, want als het vet op de kolen druppelt, kunnen vlammen wat oplaaien. Een beetje is niet erg, dat zorgt voor een robuuste smaak, maar verplaats de steaks naar de koele kant wanneer de vlammen te hoog komen, anders krijgt de ribeye te veel hitte.
*Maak zelf je houtskoolstarter
Rol een flink stuk aluminiumfolie af en vouw deze dubbel. Maak hier een langwerpige koker van. Brand wat aanmaakstukjes, plaats de koker hierop en vul voorzichtig met houtskool. Wanneer je de vlammen rondom de kooltjes ziet, kun je de zelfgemaakte koker wegtrekken.