Foodies 07/2024
Proef de zomer!
Cover van
koken met koffie cowboy ribeye

Maak jij deze zomer de perfecte ribeye?

In samenwerking met Lindenhoff
Profielfoto van BasBas Erkens

Advertentie

Lindenhoff-slager Bert weet precies hoe je ribeye op de juiste manier bereidt en deelt met jou zijn tips en tricks. Heb je de basis onder de knie? Probeer dan onze twist met koffierub!

Kies het juiste vlees

De ribeye is het meest fijne deel van het ribstuk, ook wel het oog genoemd. Door de mooie vetadering is deze snit een stuk voller van smaak dan bijvoorbeeld de tournedos of entrecote en heel geschikt voor op de barbecue! In Baambrugge wordt dit malse vlees minimaal 21 dagen gerijpt, waardoor de smaak intenser wordt. De Simmentalers van Lindenhoff zijn koeien die rustig opgroeien in de Zuid-Duitse Alpen waar ze veel (berg)kruiden eten, waardoor het vlees vol karakter is.

Start heet

Laat het vlees eerst ca. 1 uur op kamertemperatuur komen. De ribeye smaakt gegrild het lekkerst en dat gaat het beste op hoge temperatuur. Gebruik daarvoor een houtskoolstarter*. Verspreid de kooltjes niet, maar verplaats ze naar één kant met een tang. Zo heb je een hele hete plek waar je het vlees goed kunt schroeien en een wat koelere plek waar dikkere stukken vlees daarna rustig tot de juiste kerntemperatuur kunnen komen.

Gelijkmatige garing

Begin aan de hete kant van het rooster. Druk de ribeye een beetje aan wanneer je deze op de grill plaatst, zo krijg je mooie grillstrepen. Gebruik liever geen deksel op je barbecue, maar houd het vlees goed in het oog. De kans dat het vlees anders doorslaat is groot. Draai het vlees zodra het loskomt van het rooster een kwartslag, zodat er een ruitpatroon ontstaat. Dit ziet er niet alleen mooi uit, maar zorgt ook voor meer smaak en een gelijkmatige garing. De grillstrepen zijn dan krokant en gekaramelliseerd, maar niet verbrand.

Extra smaak

Voor extra smaak kun je grote stukken rookhout aan de zijkant van de kooltjes steken. Deze moeten niet branden, maar alleen smeulen.

Rustig verder garen

Heb je wat dikkere steaks? Verplaats het vlees wanneer het mooi is gegrild naar de koelere kant van de barbecue en gaar verder tot het vlees een kern­temperatuur van 48-52°C heeft bereikt. Gebruik een kern­thermometer om de temperatuur te checken. Haal het vlees van de barbecue, wikkel het goed in aluminiumfolie en laat nog 5-10 minuten rusten. Zo gaart de ribeye nog iets verder en door het rusten zullen alle sappen bij het aansnijden beter in het vlees blijven.

Pas op voor hoge vlammen

Ribeye heeft iets meer vetmarmering dan andere steaks. Vet zorgt dat het vlees mals blijft, maar houd het goed in de gaten op de barbecue, want als het vet op de kolen druppelt, kunnen vlammen wat oplaaien. Een beetje is niet erg, dat zorgt voor een robuuste smaak, maar verplaats de steaks naar de koele kant wanneer de vlammen te hoog komen, anders krijgt de ribeye te veel hitte.

*Maak zelf je houtskoolstarter
Rol een flink stuk aluminiumfolie af en vouw deze dubbel. Maak hier een langwerpige koker van. Brand wat aanmaakstukjes, plaats de koker hierop en vul voor­zichtig met houtskool. Wanneer je de vlammen rondom de kooltjes ziet, kun je de zelfgemaakte koker wegtrekken.

Zelf aan de slag met ribeye van de Simmentalerkoeien van Lindenhoff? Bestel online via Lindenhoff.nl, dan zoekt Bert de ribeye voor je uit en krijg je hem thuis­bezorgd.

Profielfoto van

Bas Erkens

Redacteur

Eet alles wat los en vast zit. Slaat nooit een maaltijd over. Vindt koude pasta en pizza hét beste ontbijt ter wereld. Kaas is volgens hem het mooiste product ooit. Dipt zijn chips in salsa, maar danst het ook.

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!