Veel recepten geven geen instructies voor de bereiding in de slowcooker, maar als je de do’s-and-don’ts van het slowcooken onder de knie krijgt kun je zelf inschatten welk recept prima in de slowcooker kan en hoe je het moet aanpassen om tot het beste resultaat te komen. Vandaag geef ik je handige slowcooker tips waarmee je meer uit je slowcooker kunt halen. Dus haal hem weer tevoorschijn, laat hem shinen op het aanrecht en zet hem vooral aan het werk. Let’s get slow again!

Wat kan erin?

De eerste stap is om te bepalen welke gerechten je het beste kunt slowcooken en welke je beter aan het fornuis of de oven kunt overlaten. De slowcooker is uitermate geschikt voor alle gerechten met vocht erin, dus vrijwel alle soepen, sauzen, stoofschotels, curry’s en tajines kun je heel goed in de slowcooker maken. Gerechten zonder vocht waarbij je juist een knapperig resultaat wilt, kun je beter in de koekenpan of oven bereiden. Vleessoorten met een lange gaartijd zoals runderlappen, lamsbout, spareribs of een hele kip komen heerlijk mals uit de slowcooker. Kwetsbare ingrediënten met korte gaartijd zoals witvis, pasta of bladgroenten zoals spinazie kun je beter niet slowcooken of pas vlak voor het eind toevoegen en kort meegaren.

Een goede timing

Dit is een van onze beste slowcooker tips. De meeste slowcookers hebben twee standen: LOW en HIGH. De bereiding op LOW gebeurt bij een lagere temperatuur en duurt dus iets langer maar heeft altijd de voorkeur, mits je er de tijd voor hebt, omdat je met een langzame garing malser vlees en meer smaakontwikkeling krijgt. Onderstaand overzicht geeft aan hoe je de bereidingstijd van een recept makkelijk zelf aan kunt passen:

Kooktijd in de pan           LOW                      HIGH

15-30 min.                       4-6 uur                 2-3 uur

30-45 min.                       6-8 uur                 3-4 uur

45 min.-3 uur                  8-10 uur               4-6 uur

De bereidingstijd in de slowcooker hoef je niet te nauw te nemen. Het gebeurt niet heel snel dat je iets té gaar kookt, dus bij twijfel kun je beter te lang dan te kort slowcooken. En als je de slowcooker vergeet uit te zetten waardoor hij een uurtje langer aan blijft staan, gebeurt er meestal niet zoveel. Omdat het vocht niet ontsnapt maar continu condenseert en terug in de pan loopt, kan je gerecht ook bijna niet verbranden. Wil je je slowcooker echt al het werk laten doen, kun je de timer gebruiken zodat de slowcooker automatisch aangaat en zichzelf weer uitzet op het vooraf ingestelde tijdstip. Heeft je apparaat geen timer? Dan kun je voor een paar euro een schakelklok kopen die precies hetzelfde werk doet. Handig!

Vochtbalans

Zoals ik al zei heeft slowcooker vocht nodig om goed zijn werk te kunnen doen. Hoeveel vocht precies genoeg is, hangt van je gerecht af. Houd er rekening mee dat veel ingrediënten al vocht bevatten waardoor je nog maar weinig hoeft toe te voegen. Stop je bijvoorbeeld een hele gekruide kip zonder druppeltje water in je slowcooker, zul je zien dat hij binnen een paar uur in zijn eigen jus ligt te baden. En de onverdunde jus is supersmaakvol! Gebruik daarom liever iets minder vocht dan te veel om een waterig (en dus minder smaakvol) resultaat te voorkomen. Mocht het toch nodig zijn, kun je tussentijds één keer een beetje vocht toevoegen. Let wel op dat je elke keer dat je het deksel eraf haalt de kooktijd met ca. 30 min. moet verlengen omdat de temperatuur direct daalt. Laat het deksel daarom zoveel mogelijk op de pan zitten. Heb je juist te veel vocht in je gerecht? Dan kun je een schone theedoek over de slowcooker spannen en daar het deksel op zetten. De theedoek zal het verdampte vocht opnemen waardoor het niet kan condenseren. Op die manier haal je een deel van het vocht uit je gerecht.

Be prepared

Misschien wel de belangrijkste van onze slowcooker tips: je moet bij slowcooken vooruitdenken en wat tijd investeren in de voorbereidingen, maar geen zorgen: je wordt rijkelijk beloond op het eind. Ga je slowcooken op een drukke (werk)dag? Kijk de avond van tevoren wat je alvast kunt doen zodat het op de dag zelf een appeltje-eitje wordt. Zo kun je vast vlees en groenten snijden en alle ingrediënten afwegen en klaarleggen, zodat je de volgende dag alleen maar alles bij elkaar hoeft te doen. Staat er in het recept dat je het vlees, de groenten en/of de specerijen kort moet aanbraden in olie voordat je vocht toevoegt?  Dit is bij slowcooken niet noodzakelijk maar het aanbraden is belangrijk voor de smaakontwikkeling, dus ik raad je aan om deze stap niet over te slaan. Ook dit kun je vooraf doen. Laat de aangebraden ingrediënten afkoelen en zet eventueel in de koelkast totdat je aan de slag gaat met de slowcooker.

Aan de slag met onze slowcooker tips!

Om ervoor te zorgen dat je gelijk aan de slag kunt met deze slowcooker tips, heb ik een aantal gerechten voor je geselecteerd die uitermate geschikt zijn voor een langzame bereiding. Deze maaltijden zullen jouw huis met de heerlijkste geuren vullen en zijn allemaal het ultieme comfortfood. Word je net als ik heel blij van een hele kip, probeer eens deze traag gegaarde wittewijnkip met knoflook en dragon. Heb je liever bier dan wijn? Ga dan even langs de slager en maak het malste vlees ooit met het recept voor in bokbier gestoofde varkenswangetjes. Of heb je zin in soep? De traditionele Tom kha kai is een echte allemansvriend en perfect te bereiden in je slowcooker!

Traag gegaarde witte-wijnkip