Wat is een paasstol?

Paasstollen, luxe feeststollen, gevulde stollen; rondom Pasen liggen de supermarkten er vol mee. Maar wat is een paasstol eigenlijk? Misschien vind je ze verdacht veel lijken op een kersstol, maar is er wel degelijk verschil. Zo wordt een paasstol traditioneel gezien gemaakt na de vastenperiode van rooms-katholieken. Om deze periode af te sluiten is de paasstol extra feestelijk, en wordt deze met veel ingrediënten gebakken. Een paasstol bestaat uit spijs, rozijnen, krenten, sukade en sinaasappelsnippers. Die laatste – de sinaasappelsnippers – zijn kenmerkend voor een paasstol en ontbreken in een kerststol. Daarnaast versieren bakkers de stol vaak met amandelschaafsel of andere noten.

Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen in je mailbox? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Waar koop je het?

Natuurlijk kun je zelf de keuken induiken, al is het best bewerkelijk om er zelf een te maken. In de weken voor Pasen vind je ze overal. Vaak zijn ze in no-time uitverkocht bij de bakker, gelukkig vind je er nog genoeg in de supermarkt. Zo gingen wij aan de slag met de luxe feeststol van Coop, het recept vind je onderaan het artikel. Deze koop je niet alleen in de winkel zelf, maar bestel je ook gemakkelijk online.

Bestel hier de luxe feeststol van Coop

Hoe smaakt een paasstol?

Je kent de smaak vast. Het is een heerlijk zacht en luchtig brood, gevuld met de lekkerste ingrediënten. Bij elke hap proef je niet alleen de rozijnen en krenten, maar ook de subtiele smaak van sukade en sinaasappel. Als je geluk hebt zit er ook nog eens amandelschaafsel op de stol. Wij vinden het heerlijk om eerst een laagje roomboter op een plakje van de paasstol te smeren, om vervolgens de spijs eroverheen te verdelen. Al zijn de meningen daarover verdeeld, niet iedereen houdt van spijs.

Hoe kan je het vervangen?

Het simpele antwoord is dat je natuurlijk ook een kerststol in huis kunt halen. Maar goed, die is alleen rondom kerst verkrijgbaar. Is er geen paasstol meer te vinden? Kies dan bijvoorbeeld voor krentenbrood en maak er zelf een feestje van met wat spijs, amandelschaafsel en sinaasappelrasp.

Hoe moet je het bewaren en hoe lang is het houdbaar?

Net als bij de meeste soorten brood droogt een stol vrij snel uit. Bewaar de stol in een droge en donkere omgeving. Bijvoorbeeld in een broodtrommel of luchtdichte bak. De houdbaarheid kan wisselen, kijk daarom altijd goed op de verpakking naar de uiterste houdbaarheidsdatum. Heb je de verpakking eenmaal geopend? Vaak is het brood zo’n twee tot drie dagen lekker om te eten. Gelukkig kun je ook genoeg maken met de restjes; wat dacht je bijvoorbeeld van een heerlijke broodpudding?

Wat kun je er allemaal mee?

Het simpelste – en misschien wel het lekkerste – is natuurlijk gewoon zo opeten met wat roomboter. De paasstol mag niet ontbreken op de paastafel tijdens het ontbijt of de brunch. Wil je eens iets anders maken met een stol? Dat kan! Denk bijvoorbeeld aan een broodpudding, paastiramisu of wentelteefjes.

Recepten met een paasstol:

Broodpudding van paasstol met vanille en sinaasappel

Broodpudding – ook wel bodding genoemd – wordt al eeuwen lang gegeten in Nederland. Zet voor Pasen een broodpudding op tafel met je overgebleven feeststol. Heerlijk als toetje of zelfs bij de brunch!

> naar het recept voor broodpudding van paasstol met vanille en sinaasappel

Paasstol: broodpudding

Wentelteefjesschotel van krentenbrood met fruit en kwark

Deze heerlijke wentelteefjes maak je met overgebleven krentenbrood. Natuurlijk kun je ook je overgebleven paasstol gebruiken voor dit smaakvolle recept. Zo heb je een geweldig ontbijtje op 2e Paasdag!

> naar het recept voor wentelteefjesschotel van krentenbrood met fruit en kwark

Recepten voor wentelteefjes