Recepten met witte asperges
Heb je verse stengels op de markt gescoord? Hoog tijd om er wat lekkers mee te maken! Wat denk je van een salade, ovenschotel of toch klassiek met ham en ei? Deze recepten met witte asperges zijn lekker, gevarieerd en net even anders. Zo zit er voor iedereen wat tussen.
Wil je ook iedere week heerlijke recepten ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:
Asperges koken
Asperges koken is helemaal niet moeilijk, maar je moet wel even weten hoe het moet. Omdat ze maar kort in het seizoen zijn, snappen wij maar al te goed dat je in de tussentijd vergeet hoe je ze het beste kunt klaarmaken. Je begint bij het schoonmaken van de asperges. Je haalt de onderkantjes eraf en schilt de stengels met een dunschiller of speciaal aspergemes. Zorg ervoor dat er geen stukjes schil achterblijven want deze kunnen wat stug smaken. De overgebleven schillen kun je daarna gebruiken soep van aspergeschillen mee te maken.
Basisrecept voor aspergesoep maken
Veel asperges eten, levert veel schillen en afgesneden eindjes op, die -ons bin zunig- dankbaar in de soep verdwijnen. Wij gebruiken graag ook hele asperges, omdat soep van alleen maar schillen vaak wat bitter smaakt. Maar in ieder geval mag de room niet ontbreken voor deze heerlijke, romige aspergesoep. Met dit basisrecept kun je volop variëren en naar eigen smaak aspergesoep maken.
> naar het recept: aspergesoep maken
Asperges met kalfsfond en krokante Spaanse ham
Ben je gek op de klassieke combinatie van witte asperges met ham en ei? Dan is dit recept ook echt wat voor jou. We geven het traditionele gerecht een upgrade door specialere smaakmakers als kalfsfond en Spaanse ham te gebruiken.
> naar het recept: asperges met kalfsfond en krokante Spaanse ham
Asperges met gepofte knoflook en krokant spek
Ook lekker: met gepofte knoflook en krokant spek. We hoeven je niet uit te leggen dat deze smaakcombinatie hemels is. Kook er wat spaghetti bij en je hebt een fantastische variatie op de pasta carbonara.
> naar het recept: asperges met gepofte knoflook en krokant spek
Geroosterde asperges met ‘bacon’ van tempeh
Liever vega? Maak dan ‘bacon’ van tempeh. Dit doe je door ze op smaak te brengen met barbecuesaus, zout, paprikapoeder en stroop. Je verwacht het misschien niet maar niemand zal het verschil proeven. Geloof ons maar!
> naar het recept: geroosterde asperges met ‘bacon’ van tempeh
Aspergesalade met gebakken shiitakes en rucola
Bij asperges denk je misschien niet gelijk aan salade maar probeer het eens: het is ontzettend lekker. Zeker wanneer je het combineert met gebakken shiitakes, rucola en een friszure dressing.
> naar het recept: aspergesalade met gebakken shiitakes en rucola
Citroen en kappertjes bij de asperges
Dit lekkere gerecht schreeuwt voorjaar door de toevoeging van kappertjes en ook citroen. Een klassieke smaakcombinatie die in recepten met asperges helemaal niet misstaat. Probeer maar eens uit.
> naar het recept: citroen en kappertjes bij de asperges
Asperges met biefstuk en hasselback potatoes
Krijg je eters? Dan is dit een heerlijk hoofdgerecht om te serveren. Er zijn weinig mensen die biefstuk, aardappel en asperges niet kunnen waarderen. De verrassende smaakmaker in de saus is een scheutje wodka dat de vetten in de saus met elkaar bindt en zorgt voor een supersmeuïge geheel.
> naar het recept: asperges met biefstuk en hasselback potatoes
Gratin van asperges met look en nootmuskaat
Vaak wordt gratin dauphinois met kaas bestrooid maar dit hoort eigenlijk niet bij het klassieke recept. Het is overigens wel heel lekker, dus bestrooi het geheel voor het de oven in gaat eventueel met 100 g geraspte gruyère of een lekkere vegetarische kaas.
> naar het recept: gratin van asperges met look en nootmuskaat