VEG

Je zou bijna zeggen dat alles wat er uit de handen van deze man komt in goud veranderd, maar met zijn restaurants liep het toch wat minder lekker af. Gelukkig scoort hij met zijn boeken nog steeds erg goed en dat snappen we als geen ander. Ook Veg, zijn nieuwste boek, is een masterpiece. Jamie kookt vegetarisch zoals niemand vegetarisch kookt. Niet met moeilijke ingrediënten, maar met een grote dosis creativiteit. Een burger met paneer en krokant pappadumstrooisel en een groene mac ‘n’ cheese. Je moet er maar opkomen.

VEG | Jamie Oliver | Kosmos Uitgevers | Prijs: €29,99

kerst kookboeken

Easy Vegan Feelgood

Vegan of niet vegan, bij foodies kijken we vooral naar het ‘lekker’-gehalte van een gerecht. En op dat gebied is dit boek een echte winner (ding, ding, ding!). Sanne slaagt erin om vegan aantrekkelijk te maken voor iedereen. Ze geeft recepten voor ontbijt, lunch, diner, desserts, treats, drinks én antipasti. Antipasti? We zijn niet voor niets zo gek op Sanne; ze is een hardcore Italië-fan en zoals jullie weten zijn wij dat bij foodies ook. Ze laat zien dat je een Italiaanse klassieker makkelijk omtovert naar een vegan gerecht en zorgt dat je daarbij alles behalve teleurgesteld wordt. Living the Easy Vegan Feelgood life in Italië!

Easy Vegan Feelfood | Sanne van Rooij | Kosmos Uitgevers | Prijs: €21,99

Beiroet

Nog maar net verschenen en nu al een favoriet: Beiroet van Merijn Tol. Jarenlang woonde Merijn voor de helft van de tijd in Beiroet en nog steeds pendelt ze regelmatig heen en weer tussen Amsterdam en het Midden-Oosten. Na al die jaren zelf genoten te hebben van de culinaire parels in de stad, besluit Merijn een boek te wijden aan haar favoriete recepten. Met verhalen en natuurlijk heel veel lekkermakend beeld neemt ze je mee door de wijken van de stad. Of ze daar straks meer enthousiaste foodies tegenkomt? Reken maar van yes!

Beiroet | Merijn Tol | Nijgh & van Ditmar | Prijs: €34,99

kerst kookboeken

Tokyo

We moeten eerlijk zeggen dat we al voor dit boek vielen voordat we ook maar een pagina hadden bekeken: de pagina’s kleuren aan de buitenkant namelijk roze. Knalroze. Met dat bonuspunt op zak, bladerden we verder en werd het alleen maar beter. Het boek neemt je mee langs de culinaire hoogtepunten van Tokyo en biedt je al het lekkers dat de stad te bieden heeft. Van ramen en okonomiyaki tot tofu-yu en tempura. De gerechten zijn niet eenvoudig, maar nog altijd sneller gemaakt dan een retourtje naar Tokyo.

Tokyo, een Japanse foodtour – Tim Anderson – Karakter Uitgevers | Prijs: €27,99

Het makkelijke bakboek

Kind kan de was, eh het bakken doen. De recepten in dit boek van oud HHB-winnaar Rutger van den Broek zijn supersimpel. Meer dan een kom, handmixer, steelpan, oven, een aantal standaard bakvorm en wat keukengerei heb je niet nodig. Ja, de juiste ingrediënten natuurlijk, maar ook die heb je snel bij de buurtsuper geshopt. Wie nu denkt met een simpele cake of wat zandkoekjes uit te komen, heeft het mis; de baksels van Rutger zijn allesbehalve saai. Van kaneelscones met cranberry’s tot chocoladesalami. Zodra het wauw-moment aanbreekt en de ooh’s en de aah’s vallen, ben je al die inspanning die het je niet kostte allang vergeten.

Het makkelijke bakboek | Rutger van den Broek | Carrera Culinair | Prijs: €22,50

kerst kookboeken

foto: Unsplash.com