Foodies 08/2024
Ga voor Grieks!
Foodies Ga voor Grieks
Verrot lekker desembrood Christian Weij

Foodies boekenclub: “Verrot lekker desembrood” van Christian Weij

Advertentie

Herken je dat? Eindeloos op zoek naar dat ene kookboek waaruit je élk recept wilt maken. Wij inspireren je! Op onze redactie staat een grote boekenkast, gevuld met honderden kookboeken. Daardoor weten we als geen ander welke kookboeken niet mogen ontbreken bij jou thuis. Elke week kiezen we er eentje uit en vertellen we je alle ins & outs. Deze week: “Verrot lekker desembrood” van Christian Weij.

Verrot lekker desembrood

Rot is hot en daarom neemt fermentatie-expert Christian Weij ons al jarenlang mee in de wondere wereld van het fermenteren. Zo leerde hij ons onder andere zelf ketchup maken, pekelen en sojasaus maken. Zelfs het bakken van een speciaal paasbrood passeerde de revue. Maar hoe zit het met zuurdesem?

Wil je iedere week het weekmenu en de lekkerste recepten in je mailbox? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Zuurdesembrood

Tijdens de coronaperiode begonnen we massaal met brood bakken. Christian speelde hier slim op in door online filmpjes en instructies te delen. Op de manier kon hij de lezers van zijn vorige boek “Verrot lekker” verder helpen in hun ontdekkingstocht. Inmiddels liggen de lockdowns ver achter ons maar de kunst van het brood bakken zijn we gelukkig niet vergeten.

Gelukkig maar, want volgens Christian is brood bakken een van de meest wonderlijke avonturen die je in de keuken kunt beleven. Het verspreidt een heerlijke geur, smaakt voortreffelijk én brengt troost en voldoening. Maar één brood springt er wat hem betreft echt uit: desembrood. Voor hem een manier van leven, een eeuwenoude traditie die ons verbindt met de geschiedenis én een goede aanleiding voor het maken van een nieuwe kookboek. Het doel? “Laten zien hoe je de betoverende desemlevensstijl kunt omarmen en toepassen in je dagelijkse bezigheden”, aldus Christian.

Verrot lekker desembrood

€ 32,50
Verrot lekker desembrood

Verrot lekker: zuurdesem

In zijn nieuwste boek “Verrot lekker desembrood” leert onze oud-columnist je alles wat je moet weten om een desem-expert te worden. Het boek begint bij de basis: het maken en onderhouden van een zuurdesemstarter. Want welk meel kun je het beste gebruiken en hoe houdt je een starter in leven tijdens je vakantie? Op heldere wijze legt Christian het stap voor stap uit.

Daarna gaat hij in op het vormen, insnijden, bakken en bewaren van het brood. Begrijp je de basis? Ga dan snel aan de slag met de heerlijke recepten uit het boek, van klassieke landbroden tot specialiteiten zoals brioche, remeseybrood en broden met allerlei soorten toevoegingen.

Onze favoriete recepten uit Verrot lekker desembrood

Nieuwsgierig geworden? Dat snappen we helemaal! Wij delen onze favoriete recepten uit “Verrot lekker desembrood”, zodat je meteen aan de slag kunt gaan.

Cover voor

Witbrood van desem

Christian Weij: “Hoewel witbrood misschien niet de meest voedzame optie is in vergelijking met brood op basis van tarwemeel of volkorenmeel, heeft het een tijdloze aantrekkingskracht en een onmiskenbare plek in de harten van vrijwel elke broodliefhebber, in elke cultuur. Het zachte, lichte kruim en de knapperige korst maken het een veelzijdige keuze voor sandwiches, toast en uiteraard tosti’s.”

Naar het recept
desem pizza

Desem pizza

Christian Weij: “Met deze authentieke desem pizza geven we een twist aan deze klassieker. We gebruiken de eeuwenoude techniek van fermentatie om het deeg een diepe, complexe smaak te geven en het makkelijker verteerbaar te maken. Het resultaat is een knapperige, luchtige en smaakvolle pizzabodem, die elke topping tot zijn recht laat komen. Maar aangezien we eigenlijk pas 150 jaar weten wat gist is en dus ook puur gist gebruiken voor pizaadeeg, weet ik wel zeker dat voorheen pizza’s altijd met desem werd gemaakt.”

Naar het recept
Kaneelbrioche

Kaneelbrioche

Christian Weij: “Deze desem kaneelbroodjes zijn een heerlijk voorbeeld van hoe de smaken van het verleden samenkomen in het heden, waarbij het rijke, licht zure desembrood een perfect tegenwicht biedt aan de warme, zoete, romige tonen van de boter-kaneelvulling.”

Naar het recept
Profielfoto van

Marieke Slettenhaar

Redacteur

Kan zich niet voorstellen dat mensen vergeten te eten. Zelf weet ze namelijk voor het slapen gaan al wat ze gaat ontbijten. Poffertjes zijn haar guilty pleasure. Lust bijna alles, behalve gekookte eieren. Toch is avocado toast met gepocheerd ei gek genoeg favoriet.

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!