Foodies 07/2024
Proef de zomer!
Cover van
Marieke met brood voor bij de borrel

Het perfecte brood voor bij de borrel

Advertentie

Met kerst mag alles éxtra lekker zijn. Dat geldt ook voor de borrel. Speciaal voor deze kerst verzamelde iedereen op de redactie daarom iets voor op die ultieme borrelplank. Van kaas tot brood, van wijn tot olijfolie en charcuterie. Marieke startte een zoektocht naar het allerlekkerste brood.

Ultieme vrijmibo: brood

Speciaal voor de feestdagen maakten we als redactie één grote borrelplank. Iedereen nam een specifiek onderdeel voor zijn of haar rekening, komende week delen we alle onderdelen, tot we de totale borrelplank gevuld hebben. Vandaag vertelt Marieke het broodnodige over haar onderdeel: het brood voor bij de borrel.

Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Het perfecte brood voor bij de borrel

Kerst en brood zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden; van worstenbroodjes op kerstavond tot een stol bij het ontbijt. Maar vergeet vooral het brood bij de borrel niet, want waar kaas en worst steevast prijken op de plank is er volgens mij maar één product echt broodnodig. Maar hoe laat je zo’n basisproduct nou stralen op de borrelplank?

brood voor bij de borrel

Bij de bakker

Om daarachter te komen, besluit ik de Echte Bakkersgilde te benaderen. Dit is een kwaliteitscollectief waarbij meer dan 130 bakkers door heel het land de handen ineenslaan om zo samen garant te staan voor ambacht en kwaliteit. Teun den Dulk is één van deze ambachtelijke bakkers en helpt mij graag met het kiezen van de beste broden voor kerst.

Want welk versgebakken brood kun je nou het beste kopen? Hij antwoordt: “Smaak is natuurlijk heel persoonlijk en daarom raad ik altijd aan om gewoon voor een brood te kiezen dat je zelf lekker vindt. Houd je van een knapperige korst? Dan is het slim om te kiezen voor een brood dat wat harder gebakken is. Vind je het juist lekker als een brood wat meer structuur heeft? Ga dan bijvoorbeeld voor brood met noten of zaden erin verwerkt. Speciale borrelbroden met smaakmakers als olijven en pesto doen het ook altijd goed.”

Brood voor bij de borrel kiezen

Die vrijheid om te kiezen wat je zelf lekker vindt is fijn natuurlijk, maar het maakt het er niet makkelijker op. Want waar ziet de bakker nou echt brood in? “Zelf zou ik in ieder geval altijd kiezen voor een selectie aan broden op de plank. Zo ben je er zeker van dat de broden de andere smaken goed kunnen dragen. Een hartige focaccia past bijvoorbeeld wel bij de meeste dips en smeersels en een zoet dadel-notenbrood complimenteert juist weer mooi met de romige smaak van schimmelkaas”, aldus Teun.

echte bakker den dulk

Katwijks desem

Hetgeen waar je volgens de ambachtelijke bakker vooral op moet letten is of het brood gemaakt is van desem. Desembroden hebben namelijk een eigen smaak en karakter waardoor je verder niet veel nodig hebt. Het maken van deze broden is arbeidsintensief en het proces heeft tijd nodig, maar hiermee onderscheidt een bakker zich echt van de supermarkten, met gistbroden in het assortiment, en in Teuns geval ook van andere bakkers.

Het Katwijks desem is namelijk uniek in zijn soort doordat het de kans heeft gekregen om op smaak te komen in de eeuwenoude lokale vuurtoren. Hierdoor heeft de bakker – letterlijk – de smaak van Katwijk in het deeg kunnen vangen en dit proef je terug in zijn wit- en volkorenbrood, maar ook in zijn stokbrood en diverse Italiaanse broden.

Perfect voor op de borrelplank

Teun vertelt enthousiast: “Het Katwijks desem verwerken we bijvoorbeeld in onze focaccia. Dit is wat mij betreft het ultieme borrelbrood en wordt op smaak gebracht met Maldonzout en een gearomatiseerde olijfolie met knoflook, rozemarijn en tijm. Door de spekkige structuur is het brood heel geschikt om plakjes van te snijden en deze te roosteren. Het resultaat is perfect voor op de borrelplank: zacht van binnen, knapperig van buiten en daarbij het grove zeezout dat tijdens het eten langzaam smelt op je tong… Heerlijk!”

teun van de echte bakker

Ster van de show

Voor wie, net als ik, het brood echt de ster van de borrelplank wil maken, heeft Teun een leuke laatste tip. Hij vertelt: “Je neemt een goed desembrood, snijdt dit in en vult het met pesto, mozzarella, spek; wat jij lekker vindt. Even in de oven opwarmen en je zelfgemaakte borrelbrood is klaar.” Dat laten we ons geen twee keer zeggen!

Meer weten?

Wil jij Teuns broden op jouw borrelplank? Bezoek dan een van zijn bakkerijen in Katwijk, Rijnsburg, Valkenburg of Oegstgeest of bestel zijn broden op echtebakkerdendulk.nl.

Ben je van plan een lokale bakker bij jou in de buurt te bezoeken? Kijk dan op echtebakker.nl voor een overzicht van de 330 verschillende winkels van de Echte Bakkers.

Lees ook:

Onze tips

Profielfoto van

Marieke Slettenhaar

Redacteur

Kan zich niet voorstellen dat mensen vergeten te eten. Zelf weet ze namelijk voor het slapen gaan al wat ze gaat ontbijten. Poffertjes zijn haar guilty pleasure. Lust bijna alles, behalve gekookte eieren. Toch is avocado toast met gepocheerd ei gek genoeg favoriet.

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!