Foodies 06/2024
Citytrip!
Cover van
Bengaalse jackfruitcurry

Foodies boekenclub: “Vega India”

Profielfoto van AnneAnne Mebelder

Advertentie

Herken je dat? Eindeloos op zoek naar dat ene kookboek waaruit je élk recept wilt maken. Wij inspireren je! Op onze redactie staat een grote boekenkast, gevuld met honderden kookboeken. Daardoor weten we als geen ander welke kookboeken niet mogen ontbreken bij jou thuis. Elke week kiezen we er eentje uit en vertellen we je alle ins & outs.

Vega India

De Indiase Paulami Joshi verruilde in 2017 haar geboorteland voor Nederland. Het gemis van India werd de grote inspiratiebron om de rijkdom van de Indiase keuken te delen met haar nieuwe thuisland.

Een groot deel van de Indiase bevolking kiest ervoor om vegetarisch te eten. Paulami vertelt in haar boek: “Deze eeuwenoude traditie is geworteld in de religie, spiritualiteit en de eeuwenoude filosofie van Ahimsa (geweldloosheid), die uitgaat van respect en eerbied voor alles wat leeft. Dit belangrijke principe leidde ertoe dat de Indiase keuken eindeloos veel verfijnde vegetarische gerechten kent.”

Waar ze er in haar boek De Bijbel van de Indiase Keuken voor koos om zoveel mogelijk authentieke smaken uit het hele land te bundelen in één boek, koos ze ervoor Vega India een meer persoonlijke draai te geven. In dit boek deelt ze namelijk gerechten te delen die ze thuis graag maakt, voor haarzelf en voor de mensen om haar heen.

Vega India

€ 35,-
Cover voor Vega India

Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Niet alleen curry

Bij de Indiase keuken denk je waarschijnlijk direct aan curry. Maar er is meer, veel meer. Dat laat ook Paulami zien in dit boek. Het bevat bijvoorbeeld een heel hoofdstuk over platbroden, salades, burgers en beignets, noedels en een hoofdstuk met alles wat je kunt bedenken met groenten. Ook de typisch Indiase kaas paneer wordt uitgelicht en je vindt in het boek allerlei kruidige drankjes en verrassende dips.

Daarnaast worden de kruiden en specerijen die onmisbaar zijn voor de Indiase keuken toegelicht en vind je een lijstje met andere veelvoorkomende ingrediënten. Kortom, als je graag vegetarisch kookt én fan bent van de Indiase keuken is Vega India een must in jouw boekenkast.

Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Recepten uit Vega India

Nu je inmiddels een beetje hebt kunnen proeven van alles wat Paulami’s boek rijk is, wordt het tijd om zelf de keuken in te gaan. Dit zijn onze drie favoriete recepten.

1. Bengaalse jackfruitcurry

Paulami: “Mijn oma leerde me hoe je de jackfruit voor deze curry moet snijden. Het is een vaardigheid die ik koester, al wordt de vrucht in Nederland meestal alleen in blik verkocht. Dit gerecht herinnert me eraan hoe belangrijk het is om tradities door te geven, zelfs als we ons aanpassen aan nieuwe omstandigheden.”

> naar het recept: Bengaalse jackfruitcurry

Bengaalse jackfruitcurry

2. Zoete-aardappelkoekjes met munt- en tamarindechutney

Paulami: “Chaat zijn hartige snacks die in heel India op straat worden verkocht om de eetlust op te wekken. Wanneer je een hap neemt is het de bedoeling dat de smaak intens en zoet, zuur en pikant tegelijk is. De woorden chaat en chutney komen uit het Sanskriet (de oudste taal ter wereld) en zijn afgeleid van het woord chatna, wat ‘likken’ of ‘om te proeven’ betekent. Een chaat is dus echt een traktatie voor je smaakpapillen. Ik hou van alle soorten chaat, maar dit is mijn absolute favoriet.”

> naar het recept: zoete-aardappelkoekjes met munt- en tamarindechutney

Zoete-aardappelkoekjes met munt- en tamarindechutney

3. Paprika met pittige paneer

Paulami: “Paneer in een smaakvolle pittige saus gemaakt met sojasaus, chilisaus en azijn is een zeer belangrijk gerecht in de Chinees-Indiase keuken. Het is pittig en zuur van smaak. Heerlijk als bijgerecht, bijvoorbeeld bij noedels.”

> naar het recept: paprika met pittige paneer

Paprika met pittige paneer

Lees ook:

Profielfoto van

Anne Mebelder

Redacteur

Kan niet zonder koffie. Eet elke dag chocola. Lepelt in no time een pot pindakaas leeg. Is dol op croissants (ongeacht het tijdstip), moules frites en al het andere uit de Franse keuken. Ontbijt met taart. Loopt hard om meer te kunnen eten, of was het andersom?

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!