Advertentie
Vega India
De Indiase Paulami Joshi verruilde in 2017 haar geboorteland voor Nederland. Het gemis van India werd de grote inspiratiebron om de rijkdom van de Indiase keuken te delen met haar nieuwe thuisland.
Een groot deel van de Indiase bevolking kiest ervoor om vegetarisch te eten. Paulami vertelt in haar boek: “Deze eeuwenoude traditie is geworteld in de religie, spiritualiteit en de eeuwenoude filosofie van Ahimsa (geweldloosheid), die uitgaat van respect en eerbied voor alles wat leeft. Dit belangrijke principe leidde ertoe dat de Indiase keuken eindeloos veel verfijnde vegetarische gerechten kent.”
Waar ze er in haar boek De Bijbel van de Indiase Keuken voor koos om zoveel mogelijk authentieke smaken uit het hele land te bundelen in één boek, koos ze ervoor Vega India een meer persoonlijke draai te geven. In dit boek deelt ze namelijk gerechten te delen die ze thuis graag maakt, voor haarzelf en voor de mensen om haar heen.
Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:
Niet alleen curry
Bij de Indiase keuken denk je waarschijnlijk direct aan curry. Maar er is meer, veel meer. Dat laat ook Paulami zien in dit boek. Het bevat bijvoorbeeld een heel hoofdstuk over platbroden, salades, burgers en beignets, noedels en een hoofdstuk met alles wat je kunt bedenken met groenten. Ook de typisch Indiase kaas paneer wordt uitgelicht en je vindt in het boek allerlei kruidige drankjes en verrassende dips.
Daarnaast worden de kruiden en specerijen die onmisbaar zijn voor de Indiase keuken toegelicht en vind je een lijstje met andere veelvoorkomende ingrediënten. Kortom, als je graag vegetarisch kookt én fan bent van de Indiase keuken is Vega India een must in jouw boekenkast.
Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:
Recepten uit Vega India
Nu je inmiddels een beetje hebt kunnen proeven van alles wat Paulami’s boek rijk is, wordt het tijd om zelf de keuken in te gaan. Dit zijn onze drie favoriete recepten.
1. Bengaalse jackfruitcurry
Paulami: “Mijn oma leerde me hoe je de jackfruit voor deze curry moet snijden. Het is een vaardigheid die ik koester, al wordt de vrucht in Nederland meestal alleen in blik verkocht. Dit gerecht herinnert me eraan hoe belangrijk het is om tradities door te geven, zelfs als we ons aanpassen aan nieuwe omstandigheden.”
> naar het recept: Bengaalse jackfruitcurry
2. Zoete-aardappelkoekjes met munt- en tamarindechutney
Paulami: “Chaat zijn hartige snacks die in heel India op straat worden verkocht om de eetlust op te wekken. Wanneer je een hap neemt is het de bedoeling dat de smaak intens en zoet, zuur en pikant tegelijk is. De woorden chaat en chutney komen uit het Sanskriet (de oudste taal ter wereld) en zijn afgeleid van het woord chatna, wat ‘likken’ of ‘om te proeven’ betekent. Een chaat is dus echt een traktatie voor je smaakpapillen. Ik hou van alle soorten chaat, maar dit is mijn absolute favoriet.”
> naar het recept: zoete-aardappelkoekjes met munt- en tamarindechutney
3. Paprika met pittige paneer
Paulami: “Paneer in een smaakvolle pittige saus gemaakt met sojasaus, chilisaus en azijn is een zeer belangrijk gerecht in de Chinees-Indiase keuken. Het is pittig en zuur van smaak. Heerlijk als bijgerecht, bijvoorbeeld bij noedels.”
> naar het recept: paprika met pittige paneer
Lees ook:
11x onze favoriete Indiase recepten
Naan, papadum of dosa: dit Indiase brood past bij je gerecht
Goddelijke gastvrijheid: Bas kookt met Paulami Joshi
Onze tips
Alles over het nieuwste boek van Donna Hay: “Too Easy”, inclusief recepten!
Alles over ‘Herman kookt terug’ en waarom dit zo veel meer dan een kookboek is…
Alles over het nieuwe kookboek “Bij Meera aan tafel”, inclusief recepten!
Alles over het kookboek “Veggilaine”, inclusief recepten natuurlijk!
Dit zijn de beste kookboeken van 2024
Foodies boekenclub: “ZOETE ZOOI.”
Dit zijn de beste kerst kookboeken vol inspiratie
Sneak peek: exclusieve recepten uit Jamie Olivers nieuwste boek!
Thomas Panterpoes over zijn nieuwe kookboek: “Ik wil mijn recepten voor iedereen toegankelijk maken.”
Foodies boekenclub: “All Day Goodness”
Het nieuwste boek van Jamie Oliver: ‘Simply Jamie’ is uit!
Foodies boekenclub: “Het vega slowcookerboek”
Foodies boekenclub: “IJs & Co 2.0”
Foodies boekenclub: “Planken met een Indische twist”
Rukmini Iyer over Het Groene Kookboek: “Er zijn zoveel tips & trucs die ik wil delen”
Foodies boekenclub: “Het Groene Kookboek” van Rukmini Iyer
Anne Mebelder
Redacteur
Kan niet zonder koffie. Eet elke dag chocola. Lepelt in no time een pot pindakaas leeg. Is dol op croissants (ongeacht het tijdstip), moules frites en al het andere uit de Franse keuken. Ontbijt met taart. Loopt hard om meer te kunnen eten, of was het andersom?