Foodies 11/2024
Lekker stoven
fd2411 cover
Boergondisch: eieren in wittewijnsaus

Foodies boekenclub: “Boergondisch”

Advertentie

Herken je dat? Eindeloos op zoek naar dat ene kookboek waaruit je élk recept wilt maken. Wij inspireren je! Op onze redactie staat een grote boekenkast, gevuld met honderden kookboeken. Daardoor weten we als geen ander welke kookboeken niet mogen ontbreken bij jou thuis. Elke week kiezen we er eentje uit en vertellen we je alle ins & outs.

Boergondisch

Eva Posthuma de Boer staat met name bekend als auteur van romans, maar richtte zich de afgelopen jaren meer op het kookboekengenre. Met die omslag kunnen we niet blijer zijn: haar nieuwe kookboek ‘Boergondisch‘ is een droom voor alle culinaire francofielen. Lotus sprak haar over het boek en het persoonlijke proces erachter.

Boergondisch

€ 34,95
Cover voor Boergondisch

Aandacht

Ik bel Eva op een gure donderdagmiddag, waarop de regen tegen de ramen klettert en ik bijna snak naar het zonnige Franse leven dat Eva zo idyllisch omschrijft in haar boek. Het is meteen duidelijk dat Eva die fijne sfeer ook mondeling perfect kan overbrengen: “Bij de Bourgondiërs is eten hoe je van het leven geniet”, begint ze haar verhaal dan ook. “Met mijn Franse buurman kan ik urenlang discussiëren over de perfecte omelet en hoe hij die van zijn vader heeft leren maken. Eten en koken gaat daar over herinneringen, sfeer, liefde en samenzijn. De Franse keuken heeft ziel, er wordt dus nooit zomaar iets op tafel gekwakt.”

Die aandacht en ambacht voor het eten vormt dan ook de rode draad in ‘Boergondisch’. Volgens Eva is dat ook meteen het geheim achter écht lekker koken: “Aandacht is zo ontzettend belangrijk; als ik er met mijn kop niet bij ben, mislukt het eten altijd. Daarnaast is het belangrijk om te investeren in goede, ambachtelijk geproduceerde producten: haal kakelverse eieren en kaas bij de boer en biologische groenten en fruit van de markt, niet bij de supermarkt. Dat maakt echt het verschil voor het eindresultaat.”

Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Bourguignon 2.0

Desalniettemin zijn groenten echt bijzaak in de Bourgondische keuken, waar traditioneel veel met vlees gekookt wordt. Eva: “Dat is zo zonde, de groenten die daar van het land komen zijn zó mooi! Maar als ik bij mijn Franse vrienden ga eten krijg ik eerst een voorgerecht met vlees, dan een hoofdgerecht met vlees en vervolgens een salade, terwijl je al stampvol zit van alle koolhydraten en vlees. En dan moet je nog beginnen aan de kaas en het toetje. Ik denk soms dat ik ontplof”, lacht ze.

“De Bourgondische keuken is dus ontzettend klassiek, maar wel een van de minst duurzame”, gaat Eva verder. “Mijn uitgangspunt voor dit boek was dan ook: kan dat niet groener? Ik heb daarom gekozen voor een verdeling van ongeveer 20% vlees of vis en 80% vegetarische gerechten.” Dat betekende wel dat ze af en toe moest afwijken van de traditionele Bourgondische receptuur, iets wat haar niet altijd in dank werd afgenomen door haar Franse vrienden. “Ik heb veel uitgeprobeerd op mijn buren in de Bourgogne, bijvoorbeeld mijn meatless Bourguignon 2.0. Ze weigerden gewoon te proeven”, gaat Eva lachend verder. “De champignons à l’escargot, geïnspireerd op de beroemde slakken, vonden ze dan weer wél heel erg lekker.”

Eva Posthuma de Boer

Koken met de seizoenen

Naast deze faux escargots staan er nog 99 andere recepten in Boergondisch, 25 voor elk seizoen. “Ik heb er daarbij voor gekozen om te koken met ingrediënten van het seizoen. Dat is ook een van mijn belangrijkste kooktips: als je volgens de seizoenen kookt, kun je uitgaan van de kracht van de producten zelf en hebben ze bijna niets extra’s nodig. Koop dus tomaten in de zomer, dan zijn ze het allerlekkerst en hoef je maar het minimale toe te voegen om een heerlijk gerecht te maken.

Dat slaat ook terug op het citaat van gastronoom en criticus Curnonsky waarmee ik mijn boek afsluit: ‘Koken is de dingen laten smaken zoals ze zijn.’” Die filosofie proef je ook terug in Eva’s favoriete gerechten uit het boek: omelette royale met aardappeltjes en raclettekaas (“Eenvoudig maar goddelijk”) en Bourgondisch schoteltje (“Dit is met gésiers de canard, gekonfijte eendenmaagjes. Je moet ervan houden, maar het is wel écht Bourgondisch”).

Dit honderdtal recepten wordt vergezeld van verhalen en anekdotes uit Eva’s jeugd en leven in de Bourgogne, wat het boek heel persoonlijk maakt. “Ik hoefde gelukkig geen autobiografische ellende te vertellen”, lacht Eva. “Eigenlijk heb ik alleen de mooiste en leukste herinneringen gedeeld, die mijn liefde voor het land weerspiegelen. Ik had er nog wel honderd verhalen bij willen vertellen, maar uiteindelijk moest ik toch keuzes maken.”

Boergondisch kookboek

Persoonlijke sfeer

Die persoonlijke sfeer zit in het hele boek verwerkt: “Ik heb het boek gemaakt met mensen die mij en mijn plekje in Frankrijk goed kennen. Zo is de vormgever een hele goede vriend en zijn de foto’s gemaakt door mijn beste vriendin. Het plan was oorspronkelijk om in een jaar elk seizoen een week te fotograferen, maar we kwamen er al snel achter dat je dat met z’n tweeën en honderd recepten helemaal niet redt”, vertelt Eva.

“Uiteindelijk hebben we er drie jaar over gedaan. Dat was niet per se efficiënt, maar wel heel erg bijzonder. Ik ga namelijk nooit meer zo’n boek kunnen maken als dit; de plek is zo bijzonder en ik ken het er zo goed, het boek moest bijna documentair worden over mijn leven en jeugd daar.” Die jaren waren duidelijk een arbeid van liefde, want het eindresultaat is een must-have voor alle culinaire francofielen die zich buiten de gebaande paden van de Bourgondische keuken willen wagen.

Favoriete recepten uit Boergondisch

Wil je zelf aan de slag als een echte Bourgondische chef-kok? Dat begrijpen we! Dit zijn onze favoriete recepten uit ‘Boergondisch’. Bon appétit!

1. Cassoulet végétalien

De klassieke cassoulet, maar dan helemaal veganistisch. Serveer hem met knapperig brood voor een vullende maaltijd.

> naar het recept: cassoulet végétalien

2. Eieren in wittewijnsaus met brioche-croutons

Zachtgekookte eitjes, een romige wittewijnsaus en knapperige brioche-croutons; wat wil je nog meer?

> naar het recept: eieren in wittewijnsaus met brioche-croutons

3. Potage peterseliewortel

Maak deze soep met het kruidige neefje van de pastinaak: peterseliewortel. Een heerlijke soep voor koude dagen.

> naar het recept: potage peterseliewortel

4. Bloemkoolgnocchi met camembert en truffel

Binnen drie kwartier staan deze zelfgemaakte bloemkoolgnocchi al op tafel. Met de camembert en de truffelolie wordt het een Frans feestje.

> naar het recept: bloemkoolgnocchi met camembert en truffel

5. Brioche suzette

Deze variant op de welbekende crêpe suzette is minstens net zo lekker als het origineel. Serveer met je favoriete smaak roomijs en geniet!

> naar het recept: brioche suzette

Lees ook:

Profielfoto van

Lotus van Overveldt

Eindredacteur

Mag je wakker maken voor alles met aardappels of garnalen. Drinkt het liefst het hele jaar door warme chocolademelk met slagroom. Met zwarte koffie moet je niet in haar buurt komen (met ijskoffie wel). Vindt dat de Fransen het écht hebben begrepen door een kaasplankje én een toetje te eten.

Team foodies

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!