Eva: "Een lichte variant op de Bourgondische oeufs en meurette – gepocheerde eieren met spek in rodewijnsaus. Paul Bocuse ‘verlichtte’ het klassieke recept al door beaujolais te gebruiken en het spek achterwege te laten. Stiekem vind ik deze simpele versie met gekookt ei en witte wijn nog lekkerder, vooral door hoe het oogt – en ons oog bepaalt nu eenmaal mede onze smaak. Het wit op wit van het ei en de saus ziet er prachtig uit, en als je het ei opensnijdt, knalt het geel van je bord."
Eva: "Een lichte variant op de Bourgondische oeufs en meurette – gepocheerde eieren met spek in rodewijnsaus. Paul Bocuse ‘verlichtte’ het klassieke recept al door beaujolais te gebruiken en het spek achterwege te laten. Stiekem vind ik deze simpele versie met gekookt ei en witte wijn nog lekkerder, vooral door hoe het oogt – en ons oog bepaalt nu eenmaal mede onze smaak. Het wit op wit van het ei en de saus ziet er prachtig uit, en als je het ei opensnijdt, knalt het geel van je bord."
Bereiding
Smelt voor de brioche-croutons de boter in een koekenpan. Bak de repen brioche op halfhoog vuur rondom bruin.
Smelt voor de wittewijnsaus de boter in een koekenpan. Fruit de sjalotjes, giet de witte wijn erbij en laat tot de helft inkoken. Giet de bouillon erbij en laat het geheel wederom tot de helft inkoken. Roer de slagroom erdoor en breng rustig aan de kook. Zet het vuur dan laag. Voeg de takjes tijm toe en breng op smaak met peper en zout.
Kook de eieren 6 minuten. Laat ze schrikken onder de koude kraan en pel ze.
Zet vier diepe borden klaar. Leg in elk bord een ei en giet de wittewijnsaus erover. Garneer met takjes tijm, maal er nog wat peper over, en serveer met de brioche-croutons.
Wat vind jij van dit recept?
Uit het boek
Boergondisch
€ 34,95
Inspiratie in je mailbox
Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!