Foodies 08/2024
Ga voor Grieks!
Foodies Ga voor Grieks
Groenvoer van Tobias Camman

Foodies boekenclub: “Groenvoer” van Tobias Camman

Profielfoto van BasBas Erkens

Advertentie

Herken je dat? Eindeloos op zoek naar dat ene kookboek waaruit je élk recept wilt maken. Wij inspireren je! Op onze redactie staat een grote boekenkast, gevuld met honderden kookboeken. Daardoor weten we als geen ander welke kookboeken niet mogen ontbreken bij jou thuis. Elke week kiezen we er eentje uit en vertellen we je alle ins & outs.

Groenvoer van Tobias Camman

Foodsnob Tobias Camman ken je misschien als professioneel chagrijn, van De FOMO Show of zijn eigen kookshow op YouTube. Met zijn eerste kookboek liet hij zien dat hij maar al te graag indruk maakt door te koken, wat overigens goed lukte. Na dit succes komt er nu zijn tweede kookboek aan – Groenvoer – waarin hij flink uitpakt met groenten.

Groenvoer

€ 32,99
cover groenvoer

Tobias Camman

Dat Tobias kan koken ontdekten we al in zijn eerste boek, waarin hij recepten deelde voor iedereen die af en toe in de keuken staat en weet wat hij of zij doet, maar nét een stapje verder wil gaan. Zijn nieuwe boek, vol met hoogwaardige gerechten (zonder écht moeilijk te zijn), sluit hier naadloos op aan. Het grote verschil? In zijn nieuwe boek draait het volledig om groenten. Tobias heeft namelijk een hekel aan vleesvervangers en gerechten waarbij groenten alleen worden gezien als bordvuller. “Geweldige, restaurantwaardige gerechten kunnen namelijk ook bereid worden zonder vlees”, legt hij uit.

Sterrenrestaurants als De Nieuwe Winkel in Nijmegen en Restaurant De Kas in Amsterdam laten dit bijvoorbeeld al jaren zien, maar Tobias wil graag elke fervente vleeseter groenvoer met smaak laten eten: “Ik wil dat groenten de show stelen en verantwoordelijk zijn voor geweldige smaakorgasmes. Dit boek gaat dan ook absoluut niet over wat je allemaal níét mag eten als vegetariër (of veganist), maar over wat je juist wél kunt eten. Groenten zijn voor mij een enorme bron van inspiratie, want er is heel veel mogelijk.”

Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Geen vleesvervangers in Groenvoer

Net als in zijn vorige boek weet Tobias ons te verrassen met gerechten die eruitzien alsof ze zo van de menukaart van een restaurant komen, met het verschil dat iedere thuiskok ze kan bereiden. “Er gaat een wereld aan mogelijkheden voor je open als je je verdiept in alle mogelijke bereidingen van groente”, vertelt hij. “Om die reden vind je dus ook geen enkele vleesvervanger in dit boek. Heel fijn dat ze er zijn, voor als je even snel wat in elkaar wilt draaien op de woensdag, maar net zoals in mijn eerste boek vind je hier geen supermakkelijke, snelle recepten voor hippe jonge ouders met een overvolle agenda. Dit is een boek om mee uit te pakken. Dit is een boek voor als je indruk wil maken, dit is een boek voor de chefs, die net als ik, harder gaan rennen voor applaus en eer.”

Dit typeert misschien ook wel meteen zijn nieuwe boek; Tobias weet met veel humor én kennis groenten naar een hoger niveau te tillen.

Van basisrecept tot menu

Het doel van Tobias? “Het boek moet zichzelf overbodig hebben gemaakt”, legt hij uit. “Want zeg nou zelf: de complimenten klinken het lekkerst als je het gerecht zelf hebt bedacht. Neem alles in dit boek op als een spons, gebruik het als naslagwerk voor de basisrecepten en ga daarna vooral zelf lekker creatief aan de slag.” Het boek is opgebouwd uit vier overzichtelijke hoofdstukken, waar Tobias begint met het delen van zijn kennis. Vervolgens leert hij je met de nodige humor een aantal basisrecepten, zoals verschillende bouillons en snelle kimchi, om vervolgens uit te pakken met gerechten, desserts en complete menu’s.

Onze favoriete recepten uit Groenvoer

Nieuwsgierig geworden? Dat snappen we helemaal! Wij delen onze favoriete recepten uit “Groenvoer”, zodat je meteen aan de slag kunt gaan.

Linzenkroket

Tobias: “Wij zijn niet heel gelovig opgevoed, maar mijn vader schepte er een sadistisch genoegen in om elke keer en Bijbels verhaal over linzensoep te vertellen als er linzen op tafel kwamen. Alsof de sfeer niet al verziekt genoeg was bij de aanblik van die smaakloze peulvruchten, moest hij altijd weer vertellen over twee broers die ruzie hadden om een bord linzensoep. Mijn broer en ik hadden over veel dingen ruzie, maar die linzen waren er absoluut niet een van. Nu, al die jaren later, zet ik deze akelige herinnering graag om in iets positiefs. In dit geval in de vorm van een kroketje, want zeg nou zelf: kroketjes zijn altijd positief.”

> naar het recept: linzenkroket

Linzenkroket

Salade van geschaafde pompoen

Tobias: “Geitenkaassalade hoeft helemaal niet zo eentonig te zijn. Neem deze salade van romige labneh met kruidige pompoen uit de oven, knapperige flinterdunne venkel en een friszure citroendressing. Echt een aanrader, het zal je verrassen.”

> naar het recept: salade van geschaafde pompoen

Salade geschaafde pompoen

Langzaam gestoofde spitskool

Tobias: “Kolen en knollen lenen zich heel goed om mee te experimenteren. Ze zijn veelzijdig in te zetten en hebben een stevige, aardse smaak die goed te combineren is. In dit recept rook ik de boter voor een extra diepe smaak, maar dit kun je natuurlijk ook achterwege laten.”

> naar het recept: langzaam gestoofde spitskool

Langzaam gestoofde spitskool

Bietenrisotto

Tobias: “Een goede risotto maken heb je zo onder de knie; het is bijvoorbeeld veel makkelijker dan een perfecte fried rice. Zolang je je maar aan twee regels houdt, komt alles goed: 1) neem de tijd en 2) gebruik goede ingrediënten.”

> naar het recept: bietenrisotto

Bietenrisotto

Vijgen-tarte tatin met kokosijs

Tobias: “Omdat dit kookboek ook desserts moet bevatten, kies ik de exemplaren uit waar ik het minst moeite mee heb. De tarte tatin is er daar een van. Het lijkt op appeltaart, maar dan iets deftiger. Al vind ik appeltaart stiekem ook lekker.”

> naar het recept: vijgen-tarte tatin met kokosijs

Vijgen-tarte tatin met kokosijs

Lees ook:

Profielfoto van

Bas Erkens

Redacteur

Eet alles wat los en vast zit. Slaat nooit een maaltijd over. Vindt koude pasta en pizza hét beste ontbijt ter wereld. Kaas is volgens hem het mooiste product ooit. Dipt zijn chips in salsa, maar danst het ook.

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!