Salade van geschaafde pompoen
Eenvoudig
30 minuten bereidingstijd30 min. bereidingstijd
Advertentie
Bereiding
Verwarm de oven voor (elektrisch: 220⁰C / hetelucht: 200⁰C).
Neem een halve pompoen, haal de pitten eruit (die kun je eventueel roosteren voor over een salade), snijd in de lengte in tweeën en ontdoe van de schil.
Zet je mandoline op het dunste standje en haal de pompoen met de platte zijkant langs de mandoline, zodat je flinterdunne pompoenlinten krijgt. Bekleed een bakplaat met bakpapier en leg de linten daarop. Besprenkel met ruim olie, za’atar en zout en schuif voor 10 minuten in de oven. Laat afkoelen.
Ga verder met de dressing. Doe het sap en de zest van een halve citroen, het zout, de azijn, de suiker en de fijne mosterd in een maatbeker. Pureer tot een glad geheel met de staafmixer. Voeg daarna druppel voor druppel de olie toe. Doe dit niet te snel, want dan gaat het schiften. Zet de dressing opzij in de koelkast.
Snijd het desembrood in kleine blokjes, besprenkel met wat olijfolie en zet in de oven (die nog op 200 graden staat). Het brood mag er ca. 7 minuten in tot het goudbruin en krokant is.
Tot slot halveer je de venkel in de lengte en dan nog een keer in de lengte zodat je een kwart hebt. Haal het kwart venkel op het dunste standje over de mandoline.
Mix de rauwe venkel en de geroosterde pompoenlinten voorzichtig met de dressing in een kom. Breng eventueel nog op smaak met wat zout en peper. Leg de salade op een bord en maak af met de labneh, croutons en de verse peterselie.