Foodies 10/2024
Wij gaan bakken
Cover van
Pasta met uienragout

Foodies boekenclub: “Italopop”

Profielfoto van AnneAnne Mebelder

Advertentie

Als je aan Vanja van der Leeden denkt, denk je aan de Indische keuken. Wat maar weinig mensen weten is dat ze diep van binnen eigenlijk Italiaanse is. Van jongs af aan nam haar vader haar mee naar Italië, ze studeerde de taal en woonde er een tijd. Een boek zat al lang in haar hoofd, maar met 'Italopop' is het werkelijkheid geworden. Anne sprak Vanja over haar nieuwe boek.

Italopop van Vanja van der Leeden

Een Italiaans kookboek dus, maar allesbehalve klassiek. “Na jaren in Italië te hebben gewoond dacht ik, het eten is allemaal wel lekker, maar er verandert hier ook nooit iets. Ik vroeg me af: ben ik nou gegroeid, of zijn die Italianen stil blijven staan?”, antwoordt Vanja lachend op de vraag hoe het idee voor ‘Italopop’ is ontstaan.

“Een nieuwe Italiaanse keuken, dat zag je nog niet echt. Je zag wel restaurants die modern deden, die de Fransen probeerden na te doen, met van die balsamico-remsporen op grote vierkante borden van glas. En ik dacht alleen maar: waarom kunnen ze niet de Italiaanse trattoria gewoon opnieuw uitvinden?”.

Italopop

€ 39,99
Cover voor Italopop

Vanja’s kijk op Italië

En dus is ze dat zelf maar gaan doen. “Met dit boek wil ik laten zien hoe ík naar Italië kijk. Wat mij betreft moet het wel typisch Italiaans comfortfood blijven, maar dan niet zo aan van die strenge regels gebonden. Natuurlijk, er zijn bepaalde regels, ik bedoel een primo blijft een primo. Maar dat een bolognese altijd met tagliatelle gemaakt móet worden, met pastalinten van een bepaalde breedte, daar begon ik me na jaren in Italië aan te ergeren. Ik ben niet tegen traditie, maar wel vóór vooruitgang. Net als kunst en taal is ook koken iets levends. En overal waar je iets probeert stil te zetten, daar is achteruitgang. Er mag een frisse wind door de Italiaanse keuken, om hem mee de toekomst in te nemen.”

Overigens zit er langzaamaan wel wat beweging in die klassieke Italiaanse keuken volgens Vanja. Ze duidt op restaurant Consorzio in Turijn, wat ze een ‘neotrattoria’ noemt en waar op een nieuwe manier wordt gekookt. Een Piemontese klassieker als kardoen en bagna cauda komt er bijvoorbeeld met grapefruit. Precies wat Vanja al die jaren wilde en wat ze met haar boek wil laten zien.

Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

De gerechten

En hoe ze op al die gerechten is gekomen? Vanja vertelt: “Door veel te reizen en heel intuïtief te gaan koken. Ingrediënten uit Noord-Italië kunnen zo op één bord belanden met een gerecht uit Zuid-Italië. Ze ontstaan eigenlijk gewoon bij mij, het is een ongoing ding. Ik heb bij voorbeeld altijd in mijn hoofd gehad om iets met arancini te doen. Overal zag ik ze met mozzarella en gehakt, en toen ik op Sicilië was, waar heel veel vis wordt gegeten, dacht ik: waarom maak ik ze niet met vis?”.

Het feit dat ze Italiaans spreekt – in tegenstelling tot Indonesisch – zorgde ervoor dat ze makkelijk contact maakte met de Italianen. Ze ging op zoek naar Italiaanse chefs die net als zei óók de tradities durven breken. Hun verhalen en kennis waren een grote inspiratiebron voor het boek.

Vanja van der Leeden

Invloeden van buitenaf

Italopop staat barstensvol creatieve Italiaanse gerechten, sommige met typisch Italiaanse smaken, zoals een van haar favorieten: de tarte tatin-parmigiana. Maar zo nu en dan komt er een ‘Vanja-touch’ om de hoek kijken. Neem de gnocchi van pompoen met gebruinde boter, limoenblad en gedroogde garnalentopping. Of de culurgiones, Sardijnse pastadeegkussentjes met een prachtig graanmotief, waar je even op moet oefenen.

“Normaal gesproken worden ze met tomatensaus of salie-botersaus geserveerd, maar ik maakte ze met pul biber en gedroogde munt, wat een fantastische rokerige smaak geeft, geïnspireerd op de Turkse manti”, vertelt Vanja enthousiast. “Het is leuk om te laten zien dat we allemaal met elkaar verbonden zijn. Verschillende keukens beïnvloeden elkaar, en dat is juist iets heel moois!”.

Naast gerechten, deelt ze verhalen over chefs die ze heeft ontmoet en die worden ondersteund door de meest fantastische sfeerfoto’s – gemaakt door haar man Remko Kraaijeveld, geeft ze uitleg over typisch Italiaanse ingrediënten en tips voor plekken waar je die het beste in Nederland kunt vinden.

En de naam?

En waar die naam ‘Italopop’ vandaan komt? “Eigenlijk zijn we direct na ‘Indorock’ begonnen met dit boek, maar toen kwam corona, daarom heeft het even geduurd. Het was een grapje van Remko, mijn man die ook de foto’s voor dit boek heeft gemaakt, die zei: “Nou dan noemen we het Italopop.” Beide zijn we groot liefhebber van muziek en bovendien heeft de naam iets poppies, iets vrolijks. Eind jaren ’80, begin jaren ’90 heeft Italopop alle hitlijsten in Europa veroverd en stiekem hoop ik dat deze nieuwe Italiaanse manier van koken zich ook op deze manier door Europa verspreidt.”

Recepten uit Italopop

Jeuken jouw handen ook al om aan de slag te gaan met de recepten van Vanja van der Leeden? Dat snappen we wel! Hieronder delen we de allerlekkerste recepten uit Italopop.

1. Kikkererwtencrème met garnalen en spicy tomatenolie

De kikkererwtencrème uit dit recept is zó fluweelzacht, daar wil je van blijven eten. De spicy tomatenolie is optioneel, maar eigenlijk wil je hem niet missen.

> naar het recept: kikkererwtencrème met garnalen en spicy tomatenolie

Kikkererwtencrème met garnalen en spicy tomatenolie

2. Parmezaanpolenta met cavolo nero, ei en crispy chili oil

Éigenlijk is snelkookpolenta een no-go in de Italiaanse keuken, maar daardoor is dit recept wel een stuk sneller klaar. De zelfgemaakte chili-olie geeft dit gerecht wat pit.

> naar het recept: parmezaanpolenta met cavolo nero, ei en crispy chili oil

Parmezaanpolenta met cavolo nero, ei en crispy chili oil

3. Pasta met uienragù en peterselie-broodkruim

Deze uienragù kost even wat tijd, maar het resultaat is supersmaakvol. De miso hoef je niet per se toe te voegen, maar voor een heerlijke umamismaak kun je het maar beter wel doen.

> naar het recept: pasta met uienragù en peterselie-broodkruim

4. Tiramisù met gestoofde koffiepeer

Tiramisu is misschien wel het meest geliefde toetje op aarde. Voor deze versie laat je stoofpeertjes stoven in koffie, vanille en laurier, voor een echte smaakexplosie.

> naar het recept: tiramisù met gestoofde koffiepeer

Tiramisù met gestoofde koffiepeer

Lees ook:

Profielfoto van

Anne Mebelder

Redacteur

Kan niet zonder koffie. Eet elke dag chocola. Lepelt in no time een pot pindakaas leeg. Is dol op croissants (ongeacht het tijdstip), moules frites en al het andere uit de Franse keuken. Ontbijt met taart. Loopt hard om meer te kunnen eten, of was het andersom?

Team foodies

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!