Foodies 07/2024
Proef de zomer!
Cover van
Cover voor Foodies boekenclub: “The Curry Guy Thai”

Foodies boekenclub: “The Curry Guy Thai”

Profielfoto van YvonneYvonne Doorten

Advertentie

Herken je dat? Eindeloos op zoek naar dat ene kookboek waaruit je élk recept wilt maken. Wij inspireren je! Op onze redactie staat een grote boekenkast, gevuld met honderden kookboeken. Daardoor weten we als geen ander welke kookboeken niet mogen ontbreken bij jou thuis. Elke week kiezen we er eentje uit en vertellen we je alle ins & outs.

The Curry Guy Thai

Als je denkt aan de Thaise keuken, wat is dan het eerste dat in je opkomt? Juist, curry! Dan Toombs maakte er een kookboek vol mee. Wij geven een voorproefje uit “The Curry Guy Thai“.

Uit het boek

The Curry Guy Thai

€ 22,50
The Curry Guy Thai

Thais eten

Als Dan Toombs aan Thais eten denkt, dan komt ook bij hem als eerste een geurige én pittige Thaise curry naar boven. Hij vertelt erover: “Thais eten staat erom bekend dat het pittig is, maar het is zoveel meer dan dat. De recepten vormen een prachtige melodie van zoet, zuur en hartig, náást die pittigheid. De pittige curry’s die ik op mijn reizen door Thailand heb gegeten, waren vaak heter dan bij ons, maar ze waren goed in balans en leken verbazingwekkend veel op de Thaise gerechten die in het westen worden geserveerd.”

En dus durfde Dan het aan om een boek te maken met Thaise curry’s. Gerechten die je makkelijk kunt maken met Thaise ingrediënten die goed verkrijgbaar zijn in Nederland. En wat betreft die pittigheid zegt Dan: “Die kun je in mijn recepten aanpassen naar je eigen voorkeur.”

Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Proeven, proeven, proeven

Je hoort het chefs weleens zeggen in kookprogramma’s: proeven, proeven en proeven. Om de smaken van een gerecht perfect onder de knie te krijgen, is proeven voor een chef key. “Door veel te proeven tijdens het koken, vind ik een juiste balans tussen de smaken maar raak ik ook meer vertrouwd met de Thaise ingrediënten en kan ik ze naar verloop van tijd gebruiken met mijn eigen creativiteit.”

Hoewel Dan niet opgegroeid is in Thailand, heeft Thailand wel altijd een belangrijke rol in zijn opvoeding gehad, zo vertelt hij: “Ik maakte al op heel jonge leeftijd kennis met de Thaise keuken omdat er veel Thaise expats in Californië wonen, waar ik ben opgegroeid. Ik was zo dol op Thais eten, dat het een van de eerste keukens was die ik leerde koken.”

The Curry Guy Thai: volop variëren

Zoals Dan de basisprincipes van het Thaise koken leerde van expats uit zijn omgeving, deelt hij ze nu in dit boek met jou. “Thais koken draait om de balans tussen zoet, zuur, zout en pittig. Elke sojasaus, currypasta en chilipeper smaakt anders en dit is van invloed op de uiteindelijke smaak van het gerecht. Dus zorg dat je je ingrediënten door en door kent.”

Daarnaast roept Dan op om te variëren als een bepaald ingrediënt niet voorhanden is. “In de klassieke curry’s heb ik populaire hoofdingrediënten als kip en rund gebruikt, maar je kunt mijn groene curry met kip ook gerust met garnalen maken. Als panang curry met rundvlees niet jouw smaak is, maar panang met tofu wel, voeg dan in plaats van rundvlees tofu toe. Ook met de groenten kun je volop variëren!”

Recepten uit The Curry Guy Thai

Nu je inmiddels een beetje hebt kunnen proeven van alles wat dit boek rijk is, wordt het tijd om zelf de keuken in te gaan. Dit zijn onze favoriete recepten uit “The Curry Guy Thai”.

1. Glasnoedelsalade

In een halfuur staat deze heerlijke salade al op tafel, zonder in te leveren op smaak.

> naar het recept: glasnoedelsalade

Glasnoedelsalade

2. Beef panang curry

Op zoek naar een beetje uitdaging in de keuken? Ga dan aan de slag met dit recept voor beef panang curry, de extra moeite wordt meer dan beloond in smaak!

> naar het recept: beef panang curry

Beef panang curry

3. Pad si eew

Voor dit recept gebruik je wat dikkere noedels, deze vind je over het algemeen bij elke toko of Aziatische supermarkt. Kun je ze niet vinden? Natuurlijk kun je ook gewone noedels uit de supermarkt gebruiken.

> naar het recept: pad si eew

Pad si eew

Lees ook:

Profielfoto van

Yvonne Doorten

Hoofdredacteur

Wil graag vegetarisch eten, maar vindt bacon te onmisbaar in haar leven. Snijdt groentes stiekem het liefst met een aardappelschilmesje (lekker bot, lekker veilig). Eet elke dag mayonaise (alleen Zaanse!) en elke dag chips en combineert die twee ook graag. Sport overigens ook dapper.

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!