Foodies 07/2024
Proef de zomer!
Cover van
Kin Thai: in bananenblad gestoomde vismousse met curry

Foodies boekenclub: “Kin Thai”

Profielfoto van AnneAnne Mebelder

Advertentie

Herken je dat? Eindeloos op zoek naar dat ene kookboek waaruit je élk recept wilt maken. Wij inspireren je! Op onze redactie staat een grote boekenkast, gevuld met honderden kookboeken. Daardoor weten we als geen ander welke kookboeken niet mogen ontbreken bij jou thuis. Elke week kiezen we er eentje uit en vertellen we je alle ins & outs.

Kin Thai

Toegegeven, als ik aan de Thaise keuken denk, kom ik niet veel verder dan pad thai of groene curry. Maar Thailand biedt zoveel meer als het om eten gaat. Dat bewijst ook John Chantarasak, zoon van een Thaise vader en een Britse moeder, met zijn boek “Kin Thai“.

Uit het boek

Kin Thai

€ 29,99
cover kin thai

Thaise keuken

Zelden heb ik zo’n prachtig gekleurde boekenkaft gezien als die van “Kin Thai”. Alleen al daarom zou dit boek in je keuken moeten staan. Maar niet alleen de buitenkant, ook de recepten die erin staan, maken het boek de moeite waard.

Al van jongs af aan reist auteur John Chantarasak de hele wereld over. Van alle plekken die hij heeft bezocht en waar hij oneindig veel heeft geleerd over producten en kooktechnieken, speelt Thailand een bijzondere rol in zijn leven. Als kind kwam hij er vaak tijdens familiebezoekjes en toen al raakte hij gefascineerd door onbekende, mysterieuze ingrediënten die in de Thaise keuken werden gebruikt.

Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Verhuizen naar Bangkok

In 2013 besloot John zijn kantoorbaan op te zeggen en naar Bangkok te verhuizen. Hij volgde er een culinaire opleiding, werkte in verschillende restaurants, waaronder in één van de internationaal meest geprezen Thaise restaurants van de stad. Terug in Engeland maakte hij ook kennis met de moderne Britse keuken, maar het duurde niet lang voor hij de Thaise smaken begon te missen.

Zo langzamerhand leerde hij de Thaise en Britse keuken met elkaar te combineren en ontwikkelde hij een eigen ‘Anglo-Thai’ kookstijl, wat uiteindelijk uitmondde in een kookboek. Johns missie? Laten zien dat Thais eten niet per se met Thaise ingrediënten gemaakt hoeft te worden én de mythe ontkrachten dat Thais eten te ingewikkeld of te arbeidsintensief is om thuis te bereiden.

Kin Thai John Chantarasak

Stap voor stap recepten in Kin Thai

In zijn boek legt hij daarom alles uit over specifieke ingrediënten en eventuele vervangers én geeft hij nuttige adviezen om recepten makkelijker te maken. “Kin Thai” is ingedeeld in verschillende hoofdstukken, gebaseerd op type gerechten of kooktechnieken, waaronder salades en gefrituurd en geroerbakt, en uiteraard mag een hoofdstuk over curry’s niet ontbreken. Bovendien legt hij stap voor stap uit hoe je een goede currypasta of bouillon maakt.

Ieder gerecht is voorzien van een uitgebreide introductie over de herkomst ervan of inspiratie ervoor en het gehele boek is mooi vormgegeven met vrolijke kleuren en sfeervolle fotografie. Ik ben in ieder geval overtuigd: met dit boek zet iedereen thuis typisch Thaise gerechten – en meer dan alleen pad thai – in een modern jasje op tafel.

Recepten uit Kin Thai

Nu je inmiddels een beetje hebt kunnen proeven van alles wat dit boek rijk is, wordt het tijd om zelf de keuken in te gaan. Dit zijn onze twee favoriete recepten uit “Kin Thai”.

1. Salade met gebakken ei (yum khai dao)

Heerlijk als voorgerecht, bijgerecht of als smaakvolle maaltijdsalade. Bijkomend voordeel? Binnen een halfuur staat deze salade al op tafel.

> naar het recept: salade met gebakken ei

Salade met gebakken ei

2. In bananenblad gestoomde vismousse met curry (hor mok pla)

Deze heerlijke curry kost misschien wat tijd en moeite, maar dat is het wat ons betreft absoluut waard. Het bananenblad vind je bij de toko, al kun je ook ramekins gebruiken als alternatief.

> naar het recept: in bananenblad gestoomde vismousse met curry

Kin Thai: in bananenblad gestoomde vismousse met curry

Lees ook:

Profielfoto van

Anne Mebelder

Redacteur

Kan niet zonder koffie. Eet elke dag chocola. Lepelt in no time een pot pindakaas leeg. Is dol op croissants (ongeacht het tijdstip), moules frites en al het andere uit de Franse keuken. Ontbijt met taart. Loopt hard om meer te kunnen eten, of was het andersom?

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!