Advertentie
Kin Thai
Toegegeven, als ik aan de Thaise keuken denk, kom ik niet veel verder dan pad thai of groene curry. Maar Thailand biedt zoveel meer als het om eten gaat. Dat bewijst ook John Chantarasak, zoon van een Thaise vader en een Britse moeder, met zijn boek “Kin Thai“.
Thaise keuken
Zelden heb ik zo’n prachtig gekleurde boekenkaft gezien als die van “Kin Thai”. Alleen al daarom zou dit boek in je keuken moeten staan. Maar niet alleen de buitenkant, ook de recepten die erin staan, maken het boek de moeite waard.
Al van jongs af aan reist auteur John Chantarasak de hele wereld over. Van alle plekken die hij heeft bezocht en waar hij oneindig veel heeft geleerd over producten en kooktechnieken, speelt Thailand een bijzondere rol in zijn leven. Als kind kwam hij er vaak tijdens familiebezoekjes en toen al raakte hij gefascineerd door onbekende, mysterieuze ingrediënten die in de Thaise keuken werden gebruikt.
Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:
Verhuizen naar Bangkok
In 2013 besloot John zijn kantoorbaan op te zeggen en naar Bangkok te verhuizen. Hij volgde er een culinaire opleiding, werkte in verschillende restaurants, waaronder in één van de internationaal meest geprezen Thaise restaurants van de stad. Terug in Engeland maakte hij ook kennis met de moderne Britse keuken, maar het duurde niet lang voor hij de Thaise smaken begon te missen.
Zo langzamerhand leerde hij de Thaise en Britse keuken met elkaar te combineren en ontwikkelde hij een eigen ‘Anglo-Thai’ kookstijl, wat uiteindelijk uitmondde in een kookboek. Johns missie? Laten zien dat Thais eten niet per se met Thaise ingrediënten gemaakt hoeft te worden én de mythe ontkrachten dat Thais eten te ingewikkeld of te arbeidsintensief is om thuis te bereiden.
Stap voor stap recepten in Kin Thai
In zijn boek legt hij daarom alles uit over specifieke ingrediënten en eventuele vervangers én geeft hij nuttige adviezen om recepten makkelijker te maken. “Kin Thai” is ingedeeld in verschillende hoofdstukken, gebaseerd op type gerechten of kooktechnieken, waaronder salades en gefrituurd en geroerbakt, en uiteraard mag een hoofdstuk over curry’s niet ontbreken. Bovendien legt hij stap voor stap uit hoe je een goede currypasta of bouillon maakt.
Ieder gerecht is voorzien van een uitgebreide introductie over de herkomst ervan of inspiratie ervoor en het gehele boek is mooi vormgegeven met vrolijke kleuren en sfeervolle fotografie. Ik ben in ieder geval overtuigd: met dit boek zet iedereen thuis typisch Thaise gerechten – en meer dan alleen pad thai – in een modern jasje op tafel.
Recepten uit Kin Thai
Nu je inmiddels een beetje hebt kunnen proeven van alles wat dit boek rijk is, wordt het tijd om zelf de keuken in te gaan. Dit zijn onze twee favoriete recepten uit “Kin Thai”.
1. Salade met gebakken ei (yum khai dao)
Heerlijk als voorgerecht, bijgerecht of als smaakvolle maaltijdsalade. Bijkomend voordeel? Binnen een halfuur staat deze salade al op tafel.
> naar het recept: salade met gebakken ei
2. In bananenblad gestoomde vismousse met curry (hor mok pla)
Deze heerlijke curry kost misschien wat tijd en moeite, maar dat is het wat ons betreft absoluut waard. Het bananenblad vind je bij de toko, al kun je ook ramekins gebruiken als alternatief.
> naar het recept: in bananenblad gestoomde vismousse met curry
Lees ook:
Van soto tot saté: dit zijn de lekkerste Indische gerechten
Deze Aziatische smaakmakers zitten boordevol umami
Comfortfood: 11x Aziatische soep
Onze tips
Foodies boekenclub: “ZOETE ZOOI.”
Dit zijn de beste kerst kookboeken vol inspiratie
Sneak peek: exclusieve recepten uit Jamie Olivers nieuwste boek!
Thomas Panterpoes over zijn nieuwe kookboek: “Ik wil mijn recepten voor iedereen toegankelijk maken.”
Foodies boekenclub: “All Day Goodness”
Het nieuwste boek van Jamie Oliver: ‘Simply Jamie’ is uit!
Foodies boekenclub: “Het vega slowcookerboek”
Foodies boekenclub: “IJs & Co 2.0”
Foodies boekenclub: “Planken met een Indische twist”
Rukmini Iyer over Het Groene Kookboek: “Er zijn zoveel tips & trucs die ik wil delen”
Foodies boekenclub: “Het Groene Kookboek” van Rukmini Iyer
De mooiste kookboeken om met Vaderdag cadeau te geven
Bas kookt met Rukmini Iyer uit “India Express”
Foodies boekenclub: “Sandwiches”
Dit zijn de beste Italiaanse kookboeken
Foodies boekenclub: “Wokbijbel” van Noni Kooiman
Anne Mebelder
Redacteur
Kan niet zonder koffie. Eet elke dag chocola. Lepelt in no time een pot pindakaas leeg. Is dol op croissants (ongeacht het tijdstip), moules frites en al het andere uit de Franse keuken. Ontbijt met taart. Loopt hard om meer te kunnen eten, of was het andersom?